Direct door naar content

Ger regelt het zelf

De 83-jarige Ger Janssen weet van aanpakken. Die ochtend nog heeft hij zelf de laatste muur in zijn appartement gewit. Een half jaar geleden verhuisde hij vanuit het westen naar het Achterhoekse Hengelo. Vrijwel zijn hele leven woonde hij in het westen, samen met zijn vrouw en hun ‘drie jongens’. Nu woont hij in de Achterhoek, met veel plezier. En wanneer nodig met een beetje hulp van Kruiswerk. 

Verhuizen naar de Achterhoek

Zijn hele werkende leven werkte hij bij confectiebedrijven, als coupeur. “Mijn ouders hadden ook een confectiebedrijf. Ik ben ermee grootgebracht.” Ger en zijn vrouw kregen drie jongens, die opgroeiden in de omgeving van Hoorn. Negen jaar geleden overleed zijn vrouw en kwam Ger er alleen voor te staan.  Na een paar jaar ontmoette Ger zijn nieuwe vriendin Jeanne. “Jeanne en haar kinderen en kleinkinderen wonen in de Achterhoek”, vertelt Ger. Hij woonde al die tijd nog in Wognum, een dorp vlak bij Hoorn. Ik heb geen kleinkinderen en mijn kinderen wonen in het westen. Ze hebben een druk leven waardoor ik ze niet zo vaak zie. Jeanne heeft juist veel contact met haar kinderen en kleinkinderen.” Begin dit jaar besloot hij daarom deze kant op te komen. “Het was een droom van mijn vrouw om eens ergens anders te wonen. Ik heb het hier in de Achterhoek altijd mooi gevonden. Ik dacht ineens: wat doe ik hier nog?”  

Met hulp van de klusjesman  

Ger voegde de daad bij de gedachte en kocht een gezellig appartement in het centrum van Hengelo. Bij het opknappen van zijn balkon kon hij wel wat hulp gebruiken. “In de Kruiswerk krant las ik dat je met korting een klusjesman in kon huren. Ik besloot lid te worden. De kosten van het lidmaatschap had ik daarmee al terugverdiend”, vertelt Ger. 

Ger heeft samen met de klusjesman zijn eigen balkon opgeknapt. “Ik kan nog best veel zelf. Maar met sommige dingen kan ik net een steuntje in de rug gebruiken. Deze klus werd me te zwaar alleen. Maar samen met de klusjesman kon ik het aan!”  

Het is mooi dat er mensen zijn die zich voor een ander inzetten.

Alleen wonen  

Ger en Jeanne wonen niet samen. “We zijn gewend om onze eigen plek te hebben en zijn daar ook aan gehecht.” Lichamelijk ondervindt Ger niet veel ongemakken van het ouder worden. Soms heeft hij wel behoefte aan wat meer contact. “Het kan erg ongezellig zijn om veel alleen zijn. Ik voel me soms wel eens eenzaam, ondanks dat ik een vriendin heb.” Maar Ger is er de man niet naar om bij de pakken neer te zitten. “Ik kan niet zo goed stil zitten. Dus ik pak regelmatig de fiets en ga een rondje fietsen, langs leuke mensen die ik inmiddels heb ontmoet.” 

Ik weet dat ik altijd op Kruiswerk terug kan vallen.

Erop uit met Kruiswerk  

Jeanne en Ger zijn al een paar keer mee geweest met een dagtocht van Kruiswerk. “Eerst stond ik er wel wat sceptisch tegenover; het liefst ga ik zelf op pad. Maar achteraf vond ik het heel leuk. Je komt met zo’n georganiseerd reisje toch op plekken waar je zelf niet zo snel heen zou gaan. Daarnaast vind ik het niet meer altijd fijn om lange afstanden te rijden. Bij Groengrijs stap je zo in de bus en word je keurig naar de bestemming en weer thuisgebracht.” Bovendien leert Ger via de dagtochten andere mensen kennen. “Tijdens een van de busritten hebben Jeanne en ik een ander stel leren kennen waar we nog steeds leuk contact mee hebben.”  

Terugvallen op Kruiswerk  

Ger staat in goed contact met de ledenservice van Kruiswerk. “Het is mooi dat er mensen zijn die zich voor een ander inzetten.” Regelmatig bezoekt hij ’t Brewinc waar Kruiswerk gevestigd is. “Ik vind het gezellig om daar even een kop koffie te drinken. De dames van de ledenservice, Elise en Debby, zijn heel aardig en behulpzaam.” Ger pakt regelmatig de fiets om richting Doetinchem te gaan. “Dan ben ik er even lekker uit.” Daarnaast is er een seniorenontmoetingspunt in ’t Brewinc, waar hij ook terecht kan voor een kopje koffie. “Het is fijn dat ik altijd op Kruiswerk terug kan vallen. Nu kan ik me nog prima zelfstandig redden, zonder hulpmiddelen. Maar mocht dat niet meer zo zijn, dan weet ik dat ik Kruiswerk altijd om hulp kan vragen.” 

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht