Direct door naar content

Op weg naar een mooi schooljaar met hulp van de Kindercoach

Heb jij er al weleens bij stilgestaan hoe spannend een nieuw schooljaar voor jouw kind kan zijn? Alles is anders: van klasgenootjes en leerkrachten tot omgeving en lesstijl. Of het nu gaat om faalangst, beelddenken, een laag zelfbeeld of puberproblematiek: de kindercoach helpt je kind én jou.

Kindercoaches Gelderland

Lily Mulder en Martine Lenting zijn beiden aangesloten bij Kindercoaches Gelderland met hun eigen coachingspraktijk, evenals Karen Molenaar. Martine vertelt: “We zijn ongeveer 8 jaar geleden gestart met Kindercoaches Gelderland, met als doel: meer bekendheid voor kindercoaches. Het is heel prettig om samen te werken. Als kindercoach werk je vrijwel alleen met het kind en het gezin samen. Dan is het heel fijn om de mogelijkheid te hebben om met collega’s te sparren.”

Denk eerst eens aan een kindercoach

“Wij hebben veel kennis, methodes en mogelijkheden. Kindercoaches kijken naar: ‘Wat is hier nú nodig?’. Mijn hele plan kan overboord als ik het gesprek aanga en merk dat er iets anders speelt en nodig is”, vertelt Martine. “Er zijn heel lange wachtlijsten bij psychologen. Terwijl heel veel vragen daar niet heen hoeven. Een kindercoach kan helpen bij heel veel soorten problematiek, denk aan een laag zelfbeeld, faalangst of puberproblematiek. Onze manier van werken is kortdurend en oplossingsgericht. We kijken naar wat jou helpt in de situatie waarin je je bevindt. Zonder te graven in het verleden.” Lily sluit hierbij aan: “Een kindercoach is vooral preventief. Het kan zijn dat je een keer naar de kinderpsycholoog moet. Maar daar zit nog een tussenfase: het voorkomen.”

Spannend: een nieuw schooljaar

“Een nieuw schooljaar brengt heel veel veranderingen in één. Voor veel kinderen is dat vanzelfsprekend. Die vinden dat spannend, maar gaan dat aan. Er is altijd een groep die dat bijna té spannend vindt door veel onduidelijkheid”, vertelt Martine. “Dit zie je vooral vaak bij kinderen op de middelbare school die meer last hebben van prikkels. Zij zijn gebaat bij structuur en duidelijkheid. Bijvoorbeeld kinderen die met de hakken over de sloot overgaan, faalangst hebben, of een worsteling met het sociale gebeuren.”

‘Let vooral op wat voor boodschap je zelf meegeeft’

“Praat je vanuit angsten en negativiteit? Pas daarmee goed op”, vertelt Martine. “Woorden kunnen zich zo vastzetten, dat kinderen ze aannemen als waarheid. Maar ze kunnen ook angsten opleveren.” Lily legt uit: “Vertrouwen hebben in je kind. Als dat je uitgangspunt is, geeft dat een hele positieve kijk op de zaak. Focus je op dingen die fout gaan? Dan kom je in een negatieve spiraal. Er zullen best wat hobbels op de weg zijn, maar heb vertrouwen dat het goedkomt. Wees een steunpilaar. Als het even niet gaat, help je een handje.”

Martine: “Durf zelf ook hulp te vragen. Een kindercoach is niet alleen voor kinderen. Juist ook voor ouders. Het kan ook heerlijk zijn om zélf je hart te luchten.” Lily vult hierbij aan: “Je kunt een kind niet zien zonder ouders. En een ouder niet zien zonder kind. Het is een lijntje dat altijd vastzit. Je kunt heel veel sleutelen. Maar als er thuis niets verandert, heeft het allemaal alsnog geen effect.”

Wanneer stap je dan naar de kindercoach?

Lily: “Als het emmertje nét even overloopt. Als het net te veel moeite wordt om je staande te houden. Als je kind niet meer naar school wilt gaan vanwege faalangst, opziet tegen een spreekbeurt, of het lastig vindt om vrienden te maken. Martine vult aan: “Als je het anders wilt, maar je weet niet hoe. Dan is de stap naar een coach een hele goede, ook voor ouders.”

Ledenvoordeel

Als Kruiswerk lid ontvang je 15% korting per uur bij Kindercoaches Gelderland. Wil je meer informatie over een van de kindercoaches en hun expertises, of een kindercoach aanvragen? Neem contact met onze ledenservice op via 0314 – 357 430 of e-mail info@kruiswerk.nl.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Als je vastloopt in ‘zorgland’

Bel met de Zorgadvieslijn

088 – 17 17 333

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur

Gratis voor leden

Gerelateerd artikel Hoe overleef ik de brugklas? Krant gemist? Lees online!