Direct door naar content

Stel woningonderhoud niet uit

Beginnende schimmel in de badkamer, een loszittende tochtstrip of een afbladderend kozijn.  Als woningeigenaar weet je vaak haarfijn wat er in je huis moet gebeuren om het te onderhouden. Desondanks schuift de helft van de eigenaren woningonderhoud op de lange baan. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Centraal Beheer. Eventjes wachten met iets kleins als een afgebladderd kozijn kan toch niet zo veel kwaad, denk je misschien. Maar hoe langer je woningonderhoud uitstelt, hoe groter de problemen in de woning.

Hoe komt het dat we woningonderhoud uitstellen?

Het kost minder geld om regelmatig kleine onderhoudsbeurten te doen in je huis, dan om in één keer een grotere reparatie te (laten) doen. Toch mijden veel huiseigenaren het onderhoud tot het zo ver opgestapeld is dat je er niet meer omheen kan. Waarom doen we dit tegen beter weten in? Uit het onderzoek van Centraal Beheer blijkt dat de meeste mensen woningonderhoud uitstellen vanwege onhandigheid: ‘twee linkerhanden.’ Ook stellen mensen werkzaamheden uit omdat ze zien dat de onderhoudskosten zijn toegenomen. Dit lijkt contra-intuïtief, want hoe langer je wacht, hoe duurder het juist wordt.

Welk woningonderhoud stellen we het vaakst uit?

Volgens Centraal Beheer komt houtrot in kozijnen het vaakst voor. Andere veelvoorkomende problemen zijn schimmel, lekkages aan het dak en complicaties met de CV of warmtepomp. Ook zijn we met zijn allen een ster in het uitstellen van het onderhouden van voegen buiten, voegwerk in de badkamer, het onderhouden van het dak, de kitranden in de badkamer en het schoonmaken van ventilatieroosters.

Gevolgen van achterstallig onderhoud

De kitranden in je badkamer vertonen scheurtjes en hier en daar begint zich schimmel te vertonen. Kortom, ze zijn nodig aan vervanging toe. Natuurlijk heb je wel wat beters te doen. De was, afwas, koken: het huishouden kost vaak al meer dan genoeg tijd. Toch is het verstandig om het zo snel mogelijk uit de weg te hebben. Want het voor je uitschuiven van woningonderhoud kan zorgen voor gevolgschade. Afhankelijk van het uitgestelde onderhoud kan die schade variëren. Het kan een relatief laag bedrag van €100 euro zijn, maar het kan ook oplopen tot €10.000.

Verzekeraars vergoeden bijna nooit schade die de woningeigenaar zelf had kunnen voorkomen door tijdig onderhoud. Het op tijd verhelpen van kleine mankementen aan het huis is dus goedkoper dan wachten tot het probleem groter is geworden. Je kunt beter wat tijd/ geld besteden aan het schoonmaken van je dakgoten dan wachten tot je vochtproblemen in je woning krijgt.

Klusser aan huis

Ben je niet zo handig met ladders, kit en ander gereedschap? Heb je -net zoals veel anderen in Nederland- twee linkerhanden? Dan kun je voordelig een klusser aan huis inschakelen. Zit je met je handen in het haar over schilder- en herstelwerk dat nog gedaan moet worden of ander woningonderhoud, dan kan Maarten van Maartens klussenservice de klus voor je klaren. 

Klusser aan huis

 

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Lid worden Krant gemist? Lees online!