Direct door naar content

Hoe overleef ik de brugklas?

De eindmusical van groep 8: het einde van de basisschool. Vertrouwd, jaar in jaar uit met dezelfde kinderen in de klas. Jullie werden de oudsten van school wat best cool is. En dan is het zover: klaar met de basisschool! Op naar een nieuwe uitdaging. Voor de één precies de school en het niveau waar hij naar toe wilde. Terwijl voor de ander het advies toch anders is uitgepakt. Het is dan even schakelen. Alle vertrouwde dingen zijn weg en je bent weer helemaal opnieuw begonnen.

De eerste weken in de brugklas

Voor een hoop kinderen zijn de eerste weken van de brugklas erg spannend. Een nieuwe omgeving met nieuwe kinderen en andere leerkrachten. Het gebouw ken je niet goed genoeg en het is ook nog eens allemaal veel groter dan je gewend was. Je weet helemaal niet wat er van je verwacht wordt. ‘Kan ik het allemaal wel?’, ‘Waar moet ik gaan zitten in de pauze?’, ‘Vinden die andere kinderen mij wel aardig, vind ik ze wel aardig?’. En dan ben je ook nog eens brugpieper… De jongste en misschien zelfs de kleinste van school.

Dit kan voor veel slapeloze nachten en stressmomenten zorgen. Als ouders kun je natuurlijk heel vaak zeggen dat het wel goed komt en dat het wel mee zal vallen. Of dat je kind voldoende geruststelt is nog maar de vraag.

Een aantal tips voor jou als ouder

Tip 1: Geef erkenning aan de spanning van je kind, bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp dat je het spannend vindt omdat je niet weet wat je te wachten staat. We gaan samen kijken wat we vooraf al te weten kunnen komen.’.

Tip 2: Bespreek samen met je kind wat hij/zij in de pauze zou kunnen doen en hoe hij/zij contact wil gaan maken met andere kinderen. Maak bijvoorbeeld een briefje met openingszinnetjes.

Tip 3: Laat je kind een ‘helpende gedachten lijstje’ maken die hem/haar rustig maakt of geruststelt, die hij/zij kan herhalen als de spanning toeneemt. Bijvoorbeeld: ‘Andere kinderen vinden het ook vast spannend, ik ben niet de enige’, ‘Ik maak vast wel nieuwe vrienden’, ‘Ik ken al een paar kinderen waar ik bij kan gaan zitten’.

Tip 4: Er zijn trainingen (Ik Leer Leren) die je kind voorbereiden op het voortgezet onderwijs waarbij je kind zijn eigen leerstijl ontdekt, leert omgaan met faalangst, leert plannen en organiseren, ontdekt waar zijn motivatie ligt en hoe hij zich kan concentreren. Deze trainingen kun je je kind ook laten volgen wanneer hij/zij het toch wat lastiger heeft dan verwacht in het eerste, tweede en zelfs derde of vierde jaar.

Verschillende leerstijlen

Wat ga je als ouder doen? Ga je elke dag de agenda van je kind in de gaten houden en hem/haar bestoken met vragen hoe het gaat en hoeveel huiswerk er gemaakt moet worden? Of laat je je kind de eerste tijd een beetje aanmodderen? Wat heeft je kind hierin nodig? Ga eens in gesprek hoe jullie dat samen willen gaan aanpakken. Jouw manier van leren van vroeger hoeft niet per se de manier van je kind te zijn. Ga samen in dit nieuwe avontuur eens op ontdekkingsreis.

Het groepsgebeuren bij pubers

Als er iets belangrijk is voor pubers in de brugklas dan is dat het groepsgebeuren. Onderzoeken en ontdekken waar je bij wilt horen en waarbij vooral niet. En hoe doe je dat? Sommige kinderen zie je een hele transformatie doorgaan. Andere kledingstijl, haardracht, een eigen imago passend bij een groep. In een groep leer je over het sociale gedrag. Ouders worden minder belangrijk, vrienden des te belangrijker. Hun telefoon is daar een van de belangrijkste communicatiemiddelen voor. Vrienden leven in hun telefoon, logisch dus dat je telefoon daardoor haast aan je hand vastgeplakt zit. Een grote verandering voor ouders vaak. Als je bewust bent van het belang voor pubers om bij een groep te horen, is het makkelijker om je kind steeds een beetje meer los te laten. Vertrouwen krijgen van je ouders doet veel en zolang je met in elkaar in contact blijft kun je als ouder genieten van de mooie ontwikkeling van je brugpieper. Een mooi nieuwe start die ze glansrijk overleven.

Heeft jouw kind een extra duwtje in de rug nodig?

Een kindercoach kan je helpen bij uiteenlopende situaties, zoals leren omgaan met gevoelens als boosheid, angst, verdriet, faalangst, overprikkeling, stress en beelddenken. Kruiswerk werkt samen met Kindercoaches Gelderland. Lees hier meer over wat de kindercoach voor jou kan betekenen.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Als je vastloopt in ‘zorgland’

Bel met de Zorgadvieslijn

088 – 17 17 333

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur

Gratis voor leden

Gerelateerd artikel Op weg naar een mooi schooljaar met hulp van de Kindercoach Krant gemist? Lees online!