Direct door naar content

Een goede nachtrust zonder (rug)klachten? Kies het juiste matras!

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Het is niet alleen een basis voor de energievoorziening van de dag, maar zorgt ook voor een rustmoment voor jouw spieren. Wij spraken Denise Grimberg, accountmanager bij Deron, marktleider in de zorgmarkt als het gaat om matrassen. Als klein meisje groeide ze op in het bedrijf van haar ouders en kan ze alles vertellen over een goed bed.

Het ontstaan van Deron

Mijn moeder had een bekkenprobleem na de bevalling. Ze kon nergens meer goed op liggen”, vertelt Denise. “Het beschikbare aanbod van bedden voldeed niet aan haar zorgvraag. Met de kennis die mijn ouders hadden zijn ze Deron gestart. Ze hebben altijd gekeken naar: waar ligt de behoefte op de markt en wat is er nodig. Zo zijn bijvoorbeeld onze matrassen voor 24-uurs belasting ontstaan.”

Een ouder stel belde mij huilend en dankbaar op, ze hadden eindelijk geen pijn meer na een avond slapen.

Slapen is dé manier om de dag door te komen

“Slaap is de energievoorziening van de dag en dat vergeten veel mensen. Bij jongeren zie je dat ze steeds vaker last hebben van een burn-out. Slapen is daarin heel belangrijk”, legt Denise uit. “Het mooie aan mijn werk is om te zien dat je mensen met de juiste keuze voor een kussen, matras of bedbodem echt helpt.”

Waarom jouw matras na 10 jaar aan vervanging toe is

“Je verliest 1 liter vocht per nacht. Dit vocht gaat door het matras, als een soort waterdamp. Het matras vangt het vocht op, waardoor deze zacht en minder stabiel wordt”, legt Denise uit. “Je krijgt dan kuilvorming. Om fijn te liggen spant jouw lichaam zich dan aan. Terwijl deze juist moet ontspannen, om spieren te laten rusten. Zorg er dus voor dat je op tijd jouw matras vervangt!”

Matrassen in alle soorten en maten

“Pokketveermatrassen gebruiken wij in de zorg niet. Omdat ze heel veel druk afgeven. Voor jongeren is dat prima. Krijg je alweer meer last van spieren en/of gewrichten, dan moet je niet kiezen voor een pokketveermatras”, vertelt Denise. “Dan heb je ook nog latexmatrassen. Deze matrassen zijn eigenlijk de voorloper van koudschuim. Koudschuim is ontwikkeld omdat mensen erachter kwamen dat ze een latexallergie hebben. Latex geeft niet heel veel druk en is vaak een wat zachter materiaal. Mensen denken dat het heel goed kan ademen door de gaatjes. Maar die gaatjes ontstaan door het productieproces en hebben geen extra effect.”

Heb je last van je spieren, gewrichten of reuma? Ga dan niet voor een pokketveermatras. Deze geeft veel te veel tegendruk. Kijk naar een schuimmatras. Traagschuim is de beste optie daarin.


“Dan heb je nog de schuimen. Hierin heb je veel kwaliteitsverschil. Koudschuim heeft een heel mooie basis. Die gebruiken we veel in de zorg. Het materiaal zorgt voor een goede vochtafvoering. Mensen hebben weleens gehoord van SG-waardes. Deze waardes geven aan hoeveel grondstof er gebruikt wordt om een matras te produceren. Hoe meer grondstof, des te beter de kwaliteit van het schuim”, legt Denise uit. “In de particuliere sector vind je vaak een SG-waarde van 20, dit is vrij laag. Wij gebruiken een SG-waarde van 40. Boven de 40 heb je gelijk een kwaliteitsproduct.”

“En als laatste heb je nog waterbedden. Heel comfortabel en een tijdje geleden een echte hype. Kom je nou van een waterbed af en ben je op zoek naar een nieuwe matras? Dan zou ik gaan voor traagschuim”, adviseert Denise. “Traagschuim geeft heel weinig druk en vormt zich naar het lichaam. Dat is prettig als je last hebt van je spieren, gewrichten of reuma.”

Bij ouderen zie je vaak dat zij last krijgen van spieren en gewrichten. Dagelijkse bezigheden kosten meer energie. Voor hen is het dan ook belangrijk om een matras uit te kiezen die minder druk uitoefent. Zo kunnen de spieren zich beter ontspannen en herstellen van de dag.

Slechte slaper? Zo vind jij de oorzaak!

“Kijk eerst wat je doet vóór het slapen”, vertelt Denise. “Drink je nog veel koffie, sport je laat of kijk je de hele avond tv? Dan kan er een patroon ontstaan waardoor je slaapritme wordt verstoord. Een matras is dan niet direct de oplossing. Met een nieuw matras krijg je jouw slaapritme niet terug. Waar het wel bij helpt is om jouw lichaam te laten rusten. En dat kan je slaap weer verbeteren.”

Check zelf of jouw bed nog in goede staat is

Denise legt uit hoe: “Haal alles van je bed en kijk eerst langs het matras of je oneffenheden ziet. Check hierbij vooral het heupgedeelte. Ontstaat daar een kuil? Vervang dan je matras. Dit gaat namelijk problemen opleveren voor je rug. Daarnaast moet je goed kijken naar de bodem. Zijn er latten uit? Doe dit altijd voor je gaat slapen. Het heupgedeelte is namelijk altijd achter aan het einde van een nacht.”

Laat je niet misleiden dat er één matras is voor iedereen: dat bestaat eigenlijk niet: je hebt heel actieve mensen en mensen die bijna de hele dag zitten. Er is zoveel verschil in de belasting van je dag.

En hoe belangrijk is dan een goed kussen?

Een kussen wordt vaak gebruikt bij nek- en of schouderklachten. Ook in combinatie met een matras”, vertelt Denise. “Het ligt er ook maar net aan waar je last van hebt. Heb je last van je nek? Dan kan een kussen ondersteuning bieden. Gaat het om je schouder of hoofd? Dan moet je iets veranderen aan je matras. Heel veel mensen vergeten een kussen. Terwijl je nek veel te verduren heeft de gehele dag. Plofkussens geven niet heel veel ondersteuning. Ze vullen vooral op. Kijk je een stapje hoger dan heb je een schuimgevuld kussen. Bijvoorbeeld met traagschuim. Deze vult zich naar je nek. Echt het allerbeste is een nekrolkussen! Deze is op de rol van jouw nek gemaakt.”

Liever professionele hulp of advies?

“Bij Medipoint bieden wij een gratis bedcheck. Dat vind ik heel mooi”, vertelt Denise. “Leden kunnen de check daar het hele jaar aanvragen. Vervolgens komen we bij je langs en kijken naar jouw huidige situatie. Welk matras past bij jou? En hoe is de bodem in vergelijking met de matras?”

Ledenvoordeel

Als lid kun je gratis de bedbodemcheck aanvragen en ontvang je 10% korting op het volledige koopassortiment in de winkel en webshop van Medipoint. Ga voor meer informatie naar www.kruiswerk.nl/diensten/korting-bij-thuiszorgwinkels of bel 088 – 10 20 100 (optie 3)

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht