Direct door naar content

Werken aan je gezondheid? Ga eens een dagje naar de sauna

Iedereen heeft er wel eens behoefte aan. Even helemaal niets, om weer op adem te komen. Een dagje sauna is hiervoor natuurlijk bijzonder geschikt. Een moment voor stilte, kalmte en rust, waarbij de warmte van de sauna als een deken om je heen valt. Maar wist je dat een saunabezoek, naast ontspanning, ook goed is voor je gezondheid. En het zelfs te vergelijken is met een stevige wandeling?

Wie regelmatig een sauna bezoekt, kent het gevoel zich herboren te voelen na een dagje wellness. Dat is geen toeval! De temperatuur en temperatuurwisselingen tijdens de saunagang hebben een aantal grote voordelen voor jouw gezondheid.

1. Verbetering van de doorbloeding 

Tijdens een bezoek aan de sauna kan jouw hartslag zo’n 50 tot 70% stijgen. Door de verhoogde temperatuur in de sauna ga je transpireren en openen de bloedvaten in de huid zich, waardoor de bloedtoevoer naar de huid stijgt. Je hart moet dan sneller pompen, zoals bij een lichte work-out. Je kunt dus eigenlijk jouw saunabezoek vergelijken met een stevige wandeling!

2. Afvoeren van afvalstoffen

De versnelde bloedstroom en het openen van de aderen stimuleert de lever en nieren, de zogenaamde “ontgiftingsorganen”. Daarnaast gaan de poriën in jouw huid, ook een belangrijk ontgiftingsorgaan, door de warmte open. Hierdoor voert jouw lichaam veel afvalstoffen af. Dit ontgift jouw lichaam én zorgt voor een stralende huid. Win-win!

3. Afweersysteem

De wisselingen van temperatuur die je tijdens de saunagang ervaart, versterken het afweersysteem. Het lichaam raakt langzaamaan wat meer gewend aan de temperatuurschommelingen, waardoor het daar sneller op kan reageren. Goed voor jouw weerstand! Zo heb je het dus iets minder snel koud in de winter.

4. Goed tegen spier- en gewrichtspijn

Heb je snel last van stramme spieren of stijve gewrichten? Ook deze hebben baat bij de hoge temperaturen in de sauna. De warmte dringt diep door in jouw lichaam, waardoor het zich beter kan ontspannen en je minder last hebt van pijntjes. 

En nog leuker is het om samen naar de sauna te gaan. Boek jouw bezoekje en houd jouw Kruiswerk ledenpas bij de hand om een tweede persoon gratis mee te nemen naar de sauna.

Jouw ledenvoordeel bij de Bronsbergen.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen en twijfels over gezondheid

Bel met de Gezondheidslijn

088 – 17 17 345

24/7 bereikbaar

Gratis voor leden

Gerelateerde dienst Wellness Gerelateerd artikel Mindful bewegen: lichamelijk en mentaal in balans Krant gemist? Lees online!