Direct door naar content

5 tips om veilig op pad te gaan met je e-bike

Buitenzijn doet een mens goed. Fietsen is een ideale manier om langer gezond en mobiel te blijven. En ook fietsen naar werk en school wordt steeds meer gedaan. En waar fiets jij dan op? De kans is groot dat jij trotse bezitter bent van een elektrische fiets. Een e-bike heeft veel voordelen. Je fietst makkelijker een langere afstand. En ook in het heuvelachtige landschap kost het je geen moeite om vooruit te komen. Maar let op! Met een elektrische fiets is de kans op ernstige verwondingen bij een ongeluk groter dan bij een normale fiets. Wij geven je een aantal tips zodat jij veilig op pad kunt.  

Tip 1: Zorg voor een goede afstelling van het zadel en stuur

Je fiets moet goed op maat zijn en vooral niet te hoog. Zodat jij gemakkelijk van de fiets op en af kunt stappen. Zorg er dan ook voor dat je met de voeten bij de grond kunt als je op het zadel zit. Of denk eens aan een fiets met een lage instap!

Tip 2: Controleer je fiets

Je kan je fiets zelf controleren of dit bij een fietsenmaker laten doen. Controleer altijd goed of de remblokken nog in orde zijn. Let ook op je bandenprofiel. Deze zorgt ervoor dat je meer grip hebt. En niet te vergeten: zorg er altijd voor dat je goed zichtbaar bent en check of je verlichting het nog doet, voordat je op pad gaat.

Tip 3: Zorg voor een goede voorbereiding

Trek de juiste schoenen aan, die een goede grip hebben en zet een helm op. Net een nieuwe fiets gekocht? Fiets dan even kort een stukje in een vertrouwde omgeving.  

Tip 4: Gebruik je versnellingen op een goede manier

Vertrek bijvoorbeeld altijd in een lage ondersteuning en versnelling. Anders kan de motor namelijk onverwachts meer kracht geven dan verwacht. Wat kan leiden tot ongewenste situaties. Daarnaast is het slim om bij stilstand jouw ondersteuning op 0 te zetten. Zo voorkom je dat je fiets ineens vooruitgaat.

Tip 5: Houd rekening met je snelheid

Als je op een elektrische fiets zit, heb je vaak zelf niet door hoe ‘hard’ je eigenlijk gaat. Ben je ervan bewust dat medeverkeersdeelnemers ook jouw snelheid niet kunnen inschatten. Zorg dus altijd voor goede communicatie. Geef je richting duidelijk aan en maak oogcontact.

De mooiste fietsroutes

Heb je ook weer zin gekregen om heerlijk op pad te gaan? Wij delen hier een aantal mooie fietsroutes met jou in de Achterhoek en Liemers. Want we hebben hier een prachtige omgeving om van te genieten.

Onbezorgd op pad

Natuurlijk kun je met deze tips al een heleboel doen om veilig op pad te gaan. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. En sta je dan met pech? Dan zijn wij er voor je. Met de Kruiswerk Pechpas ga jij onbezorgd op pad in de Achterhoek en de Liemers. Sta je met pech langs de weg met jouw e-bike? Bel dan met onze pechservice en je bent zo weer op pad! Klik op onderstaande button voor meer informatie over de Pechpas en om je aan te melden.

Lees meer over de Pechpas.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen en twijfels over gezondheid

Bel met de Gezondheidslijn

088 – 17 17 345

24/7 bereikbaar

Gratis voor leden

Gerelateerde dienst Kruiswerk Pechpas Gerelateerde ervaring Met een veilig gevoel op pad dankzij de Pechpas Krant gemist? Lees online!