Direct door naar content

Waarom alleen eten als het samen kan?

In Aziatische culturen zijn ze niets anders gewend: eten doe je samen. Want dat doet een mens goed, zo blijkt uit onderzoek. Het zorgt voor sociale binding en tegelijkertijd ook dat je gezonder en gevarieerder eet. 

Eet jij regelmatig alleen? Wees moedig - zo nodig brutaal - en vraag anderen eens om samen met jou te eten. Om het luchtig te houden kun je met buurtgenoten ook een eetclub oprichten! Zo heb je regelmatig ‘eetgezelschap’. Iedereen kan op een specifieke dag een andere maaltijd verzorgen of je komt simpelweg samen om het eigengemaakte eten samen te nuttigen. Van (alleen) thuiszitten wordt niemand vrolijk, terwijl samen eten bewezen bijdraagt aan je persoonlijke geluksgevoel: “Studies laten zien dat sociale netwerken belangrijk zijn in de strijd tegen psychische en lichamelijke ziekten. In tijden waarin sociale binding steeds schaarser wordt, is het maken voor tijd en deelname aan gemeenschappelijke maaltijden misschien wel het belangrijkste wat we kunnen doen. Zowel voor onze eigen gezondheid en welzijn als voor die van de bredere gemeenschap”, aldus Professor Robin Dunbar van de Universiteit van Oxford.

Gezamenlijk eten heeft meer voordelen: 

1. Je eet gezonder

Geen diepvriesmaaltijd of vette, snelle hap, maar een verse maaltijd met groenten, vlees of vis. Misschien zelfs met soep vooraf en een toetje.  

2. Je eet goedkoper

Wanneer je groter inkoopt, ben je goedkoper uit. En wanneer je de kliekjes invriest, kun je eens in de zoveel tijd een gezamenlijke kliekjesdag houden. Bij maaltijdservices zoals Food Connect geef je zelf aan hoe groot jouw portie moet zijn, dus besteed je nooit te veel.  

3. Je eet gevarieerder

Wanneer je met anderen eet, eet je niet altijd alleen wat je zelf zou kiezen. Je bent nooit te oud om andere smaken te leren waarderen!  

4. Je eet langzamer en regelmatiger

Samen eten draagt bij aan een gezonder en bg regelmatiger eetpatroon. Daarnaast zal je merken dat je langzamer eet als je het gezellig hebt.  

5. Je leert elkaar kennen

Aan tafel is de plek om elkaar echt te leren kennen en te praten over plezierige én serieuze zaken.  

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht