Direct door naar content

Natriumarm: lekker eten hoeft niet zout te zijn

Dat teveel zout niet goed voor ons is, weet inmiddels iedereen. Het zorgt voor een verhoogde bloeddruk en hangt samen met een grotere kans op hart- en vaatziekten. Maar hoeveel zout mogen we hebben en waar kunnen we op letten om niet te veel binnen te krijgen? 

Alles draait om natrium

Allereerst is het goed om te weten wat er dan niet goed is aan te veel zout. Als we het over zout hebben, bedoelen we meestal keukenzout (natriumchloride). Met ‘de effecten van zout’ worden meestal de effecten van het natrium daarin bedoeld. Natrium komt van nature voor in het menselijk lichaam en is onmisbaar voor bijvoorbeeld het regelen van onze waterhuishouding. 

De richtlijnen

Hoeveel heeft ons lichaam dan nodig? Voor zout is het advies om dagelijks maximaal 6 gram zout (= 2400 mg natrium) te consumeren o.b.v. de richtlijnen van het Voedingscentrum. De meeste Nederlanders maken zich, bewust of onbewust, schuldig aan zoutmisbruik, oeps! De gemiddelde inname van zout ligt in Nederland met 7,5-10 gram zout per dag namelijk veel hoger.* 

Zoutarm is smaakloos?

We zouden dus eigenlijk massaal minder zout moeten consumeren. Hoe? Vaak wordt gedacht dat gerechten met minder zout niet lekker smaken. Gelukkig kun je ook smakelijke maaltijden bereiden met minder zout. Verlaag simpelweg het zoutgehalte en gebruik meer kruiden en specerijen om pit aan een gerecht te geven. Veel mensen houden zich, al dan niet op advies van een diëtist, bezig met natriumarm eten. Hierbij zijn maaltijden wettelijk gezien pas ‘natriumarm’ als ze minder dan 120 mg natrium per 100 gram bevatten. 

Zout als conserveermiddel

Vroeger werd zout, om het eten langer houdbaar te maken, gebruikt als conserveringsmiddel. Bij de vriesverse maaltijdservice van apetito wordt een maaltijd direct na het koken in een hele korte tijd ingevroren. Zo blijven alle voedingsstoffen optimaal bewaard. Het is de meest natuurlijke manier van conserveren waardoor geen toevoegingen nodig zijn. Kortom, lekkere én voedzame maaltijden. Even opwarmen in de magnetron en klaar.

Voedingswaarde maaltijd uit de magnetron

De voedingswaarde van maaltijden bereid in de magnetron is vergelijkbaar met die van traditioneel bereide maaltijden. Koken in de magnetron kan zelfs voordelen opleveren. In de magnetron kan eten vaak met minder water bereid worden, waardoor de in water oplosbare vitamines, zoals vitamine C, optimaal bewaard blijven.

Natriumarme voeding via Kruiswerk

Kruiswerk werkt samen met meerdere maaltijdenservices, waaronder apetito. Bij apetito kun je kiezen uit een assortiment met ruim 150 vriesverse maaltijden, soepen en desserts. Ook wanneer je door een dieet of voedingsgewoonte op zoek bent naar geschikte maaltijden, ben je bij apetito aan het juiste adres. Zo kun je naast natriumarme maaltijden ook kiezen voor glutenvrij, vegetarisch, halal of gepureerd. Er is dus voor iedereen wat wils!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Danique Haven, diëtiste bij apetito.

*Bron: RIVM.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen en twijfels over gezondheid

Bel met de Gezondheidslijn

088 – 17 17 345

24/7 bereikbaar

Gratis voor leden

Gerelateerde dienst Maaltijdservice Gerelateerd artikel Waarom alleen eten als het samen kan? Krant gemist? Lees online!