Direct door naar content

Weg met de decemberstress

Gillende enthousiaste kinderen want 'Sinterklaas komt eraan!'. Of stress voor ;Wat te eten met kerst?' of 'Welke cadeaus moeten er onder de boom?'. Ondanks alle drukte zijn de sinterklaas- en Kerstvieringen in december natuurlijk een prachtige traditie. Waar we absoluut mee door moeten gaan. Met een goed doordachte planning, duidelijke afspraken en genoeg rustmomenten kom je de decembergekte stressvrij door. 

Creëer overzicht

Maak een overzicht waarin alle activiteiten opgenomen zijn: wanneer komt Sinterklaas aan, wanneer vieren we Sinterklaas, wat gaan we doen met kerst. Dit zorgt voor rust en structuur. Bekijk ook of het niet allemaal te veel wordt. Misschien in deze maand niet twee keer per week sporten maar één keer. Ga lekker met je kinderen het bos in om daar een frisse neus te halen en de kinderen uit te laten razen. 

Pak de rust

Als ouder en kind kan de decembermaand erg stressvol zijn. Cadeautjes kopen, sinterklaasvieringen, een kerstdiner voorbereiden: we zijn er maar druk mee. Wees je er bewust van dat je kind jouw spiegel is. Ben jij gestrest? Je kind zal dit direct aanvoelen. Hoe moeilijk het soms is om rustig te blijven, probeer ’s avonds even de tijd te nemen om de dag door te nemen. Bijvoorbeeld als je je kind naar bed brengt. Praat over wat er die dag is gebeurd, wat vond hij leuk en wat vond hij spannend? Daarnaast is het ook goed om als ouders minimaal één keer per dag een half uur tot een uur voor jezelf te hebben. Ga even een eindje wandelen, ga even in je relaxstoel zitten met lekkere muziek, neem even de tijd om te ontstressen. Jij bent juist de persoon die aan je kind kan doorgeven hoe een drukke periode ook leuk kan zijn, zonder al te veel stress. Op deze manier leer je je kind omgaan met de tradities in december. 

Kindercoaches

Niet alleen in december, maar het hele jaar door staat Kruiswerk voor je klaar voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, en het geestelijk welbevinden van jouw kind. Een kindercoach zorgt ervoor dat je kind weer lekker in zijn of haar vel zit en kan helpen bij uiteenlopende situaties, zoals leren omgaan met boosheid en angst, verdriet bij scheiding en/of overlijden, faalangst, overprikkeling, stress en beelddenken. Kruiswerk werkt samen met Kindercoaches Gelderland.

Lees meer over Kindercoaches.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen en twijfels over gezondheid

Bel met de Gezondheidslijn

088 – 17 17 345

24/7 bereikbaar

Gratis voor leden

Gerelateerd artikel Zonder zorgen naar school in het nieuwe schooljaar Krant gemist? Lees online!