Direct door naar content

Tips om woningbrand te voorkomen

Wist je dat in 1 op de 65 woningen in Nederland elk jaar een brand uitbreekt? Uit onderzoek blijkt dat ouderen het vaakst slachtoffer zijn van woningbranden.  De belangrijkste oorzaken van brand bij ouderen zijn in slaap vallen tijdens het roken, kooktoestellen, elektrische kachels en apparatuur. Zlimthuis en de brandweer geven je een paar handige tips om brand te voorkomen.

Tip 1: Hang rookmelders op

Hang rookmelders op en test deze iedere maand. Rookmelders waarschuwen je als er rook of brand ontstaat, zodat je snel actie kunt ondernemen.

Tip 2: Let op vlam in de pan

Vlam in de pan is een veel voorkomende oorzaak van huisbranden en gebeurt vaak als mensen vergeten dat er nog iets op het fornuis staat. Hoe voorkom je een keukenbrand? Kook bij voorkeur op inductie, want dit is de meest veilige manier van koken. Zorg dat een blusser en/of deken voor het grijpen ligt. Kook je op gas? Plaats dan een gasmelder.

In de keuken kun je een hittemelder ophangen. Een rookmelder kan namelijk (te snel) afgaan door de damp van het koken. Wanneer er al brand is, zet dan meteen de afzuiger uit en leg direct de deksel op de pan (zorg dat die altijd klaarligt). Verder is het slim om nooit brandbare materialen op de kookplaat te leggen.

Tip 3: Laat jouw schoorsteen jaarlijks controleren

Veel branden ontstaan bij het ontsteken van de kachel. Je voorkomt dit door loofhout te gebruiken dat minstens 1,5 jaar gedroogd is. En, heel belangrijk: het geregeld vegen van je schoorsteen

Tip 4: Pas op voor koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is een echte sluipmoordenaar. Jaarlijkse overlijden gemiddeld elf mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Wanneer je CO inademt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Zorg dus voor goede ventilatie en laat jouw kachel en geiser jaarlijks controleren op lekken.

Tip 5: Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt

1 op de 8 branden ontstaan in een apparaat. De wasdroger staat hierbij op nummer 1. Let bij een wasdroger vooral op het advies voor onderhoud en schoonmaak. Dit lees je in de gebruiksaanwijzing. Zorg dat je na elke doorgbeurt het filter schoonmaakt en hang een rookmelder in de buurt. Een wasmachine of droger staat namelijk vaak in een afgesloten ruimte. Apparaten waar je ook voorzichtig mee moet zijn, zijn de magnetron, strijkijzer en föhn. Gebruik je een appraat niet? Zet hem dan uit. Gebruik geen apparaten met een defect of kapot snoer. 

Hetzelfde geldt voor opladers en accu's van een laptop of telefoon. Deze worden heet bij gebruik. Houd ze dus ‘s nachts niet bij je in bed en zorg dat contactdozen altijd vrij zijn van brandbare spullen, zoals kleding en plastic tassen, zodat ze niet kunnen gaan smeulen of vlamvatten.

Hoe brandveilig is jouw woning?

Benieuwd naar hoe brandveilig jouw eigen huis is? Kom eens langs in de Belevingswoning in Doetinchem en ervaar zelf hoe veilig jouw huis is: door te zien, ervaren en doen. Je maakt gemakkelijk een afspraak via de website van de Belevingswoning. Of neem contact op met onze partner Zlimthuis. De deskundige medewerkers van Zlimthuis staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden op 088 - 17 17 370Of neem een kijkje op de website van Zlimthuis.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen over woonoplossingen bij jou thuis

Bel met de Zlimthuis advieslijn

088 – 17 17 370

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur

Gerelateerde dienst Thuisscan Gerelateerd artikel Domotica: acht tips voor een verstandige aankoop Krant gemist? Lees online!