Direct door naar content

Domotica: acht tips voor een verstandige aankoop

De één vindt het geweldig, voor de ander is het nog heel onbekend: domotica. Domotica is een verzamelnaam voor alle apparaten die je helpen om dagelijkse taken te automatiseren. Ook wel ‘slimme apparaten’ genoemd. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos! Zo kan je tegenwoordig je verwarmingssysteem, zonwering, verlichting, beveiligingssysteem en zelfs de koelkast, magnetron en het koffiezetapparaat aansturen via een smartphone of tablet. Maar het gaat veel verder dan dat. Op welke manier kan domotica jouw dagelijks leven veiliger en makkelijker maken? De Zlimthuis experts helpen je graag!

‘Als je het ervaren hebt, ben je om!’

“De ontwikkelingen gaan heel snel. Zodra mensen het gebruikersgemak ervaren, zijn ze direct om”, vertelt Marcel Nijhof, Zlimthuis expert. Domotica kan bijdragen aan veiliger wonen en vergroot de zelfredzaamheid. “Het is lang niet altijd noodzakelijk dat je een smartphone of tablet hebt. Sommige toepassingen werken met een simpele druk op een knop, met een bewegingsmelder of met stembediening. Je bent nooit te oud om te leren! Wij nemen de tijd om je te helpen.” Mag het van jou wel een stapje verder gaan? Er zijn apps waardoor jouw slimme apparaten samenwerken. “Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat als je jouw gordijnen dicht doet, de lampen aan gaan. Je hebt letterlijk de bediening van alle ramen, deuren, lampen, thermostaat en meer in handen!” Zo’n platform verandert met je mee. Iets wat op dit moment jouw woongemak vergroot, kan in de toekomst noodzakelijk zijn om zelfstandig thuis te blijven wonen. “Slimme apparaten kunnen echt van toegevoegde waarde zijn”, vertelt Marcel. “Wij hebben een mevrouw met zware Parkinson met iets relatief simpels heel goed geholpen, doordat alle lampen nu aan- en uitgaan met één druk op de knop.”

Wees bewust van wat je koopt

“Domotica is heel erg in opkomst. Het wordt steeds bereikbaarder en betaalbaarder. Het kan echt van toegevoegde waarde zijn. Maar het is wel van belang er bewust mee om te gaan: weet wat je koopt, hoe het geïnstalleerd wordt en wat je er mee doet.” Zlimthuis expert Marcel kan je adviseren over veilig gebruik van domotica. Hij geeft alvast acht praktische tips voor een verstandige aankoop van domotica.

Je bent nooit te oud om te leren! Wij nemen de tijd om je te helpen.

In de Belevingswoning in Doetinchem kun je ervaren wat domotica voor jou kan betekenen. De Zlimthuis experts adviseren je graag over hoe je jouw huis kunt automatiseren op een verstandige en praktische manier. Met specialistische kennis over veiligheid en gebruiksgemak ben je zeker van een goede aankoop voor extra woonplezier!

8 tips op een rijtje

  1. Inventariseer goed wat je nu en in de toekomst wilt automatiseren. Zlimthuis kan hierbij helpen door een Thuisscan uit te voeren. Hierbij loopt een Zlimthuis expert samen met jou de woning door, om te kijken welke oplossingen kunnen bijdragen aan een veiliger en comfortabel huis.
  2. Weet je nog niet precies wat je wilt automatiseren? Kies dan voor een basis die eenvoudig uit te breiden en aan te passen is.
  3. Ben je van plan te verbouwen? Dit is een mooi moment om domotica te installeren. De kosten zijn dan vaak relatief lager.
  4. Laat je niet afschrikken door de kosten, naast dat deze vaak lager zijn dan je wellicht denkt, levert domotica ook besparingen op.
  5. Bezoek voor inspiratie en mogelijkheden de Belevingswoning in Doetinchem. Hier kun je ervaren hoe slimme oplossingen ervoor zorgen dat je veiliger en comfortabeler kunt wonen.
  6. Denk vooraf goed na of je het systeem zelf wilt installeren of dat je dit wilt laten doen.
  7. Kies voor domotica met een zogeheten ‘hub’. Dit basisstation, welke aan de router gekoppeld wordt, kan samenwerken met domotica wat weinig batterij vraagt. Zo heb je minder omkijken naar het onderhoud.
  8. Installeer je de domotica zelf? Zorg voor een goede beveiliging met een sterk wachtwoord die je regelmatig verandert. Gebruik daarbij niet steeds dezelfde wachtwoorden voor verschillende toepassingen.

Benieuwd wat Zlimthuis voor jou kan betekenen? Lees hier meer over wat Zlimthuis voor jou kan betekenen.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen over woonoplossingen bij jou thuis

Bel met de Zlimthuis advieslijn

088 – 17 17 370

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur

Gerelateerde dienst Thuisscan Gerelateerd artikel Op vakantie of dagje weg? Maak het inbrekers niet gemakkelijk Krant gemist? Lees online!