Direct door naar content

Minder met suikers

Wij Nederlanders consumeren grote hoeveelheden suiker. Gemiddeld wel 25,6 suikerklontje per dag. En die suikers zijn niet alleen te vinden in de herkenbare producten zoals chocolade of snoepgoed. 

Suikers zijn inmiddels terug te vinden in een scala aan producten uit de supermarkt: ontbijtgranen, vleeswaren, brood, soepen, ketchup en ga zo maar door. Vruchtensap uit concentraat, druivensap, gekarameliseerde suikerstroop, kandijsuiker, keukenstroop: het zijn allemaal vormen van suiker. Voedselfabrikanten voegen op allerlei mogelijke manieren suiker toe aan onze dagelijkse producten. Die natuurlijke, biologische en gezond lijkende koek of soep kan maar zo bomvol suiker zitten.

Blijf van die snoeptrommel af

Bovendien zijn wij van kleins af aan gewend om overal toegang te hebben tot snelle suikers. Op school, in de sportkantine, op het station en natuurlijk in de supermarkt: de suikers liggen voor het grijpen. Anne Marie Reuzenaar is orthomoleculair voedingsdeskundige en helpt mensen bij het verbeteren van hun eetpatroon.

Suiker komt van een suikerbiet, een natuurlijk product. Ik hoor je denken: wat is daar mis mee? Op het moment dat suiker geproduceerd wordt, worden alle voedingsstoffen en vezels eruit gehaald. Dan is suiker een product zonder voedingsstoffen. Het is een leeg voedingsmiddel. 
-Anne Marie Reuzenaar

Een beetje suiker kan je lichaam wel aan. Maar als je te veel suiker binnenkrijgt, wordt je hele systeem verstoord. Je krijgt onder andere grote pieken en dalen in je suikerspiegel. En probeer maar eens niet naar de snoeptrommel te grijpen als je suikerspiegel laag is.

Toegevoegde suikers in producten

Wees je dus bewust van de toegevoegde suiker in 80% van de supermarktproducten. Zorg goed voor jezelf én je kinderen. Probeer zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten, ga zelf de keuken in! Ruil dat glaasje cola in voor een kop verse thee. Bekijk de etiketten van de producten die in je keukenkastje liggen. Hoeveel suiker zit daarin? Wees je er bewust van dat heel veel producten ongemerkt veel suikers bevatten!

Wil je meer weten over eten zonder suiker?

Anne Marie heeft diverse boeken geschreven met praktische informatie en heerlijke recepten. O.a. de bestverkochte titel ‘Zonder Suiker’, een leuk basisboek om minder suiker te consumeren. En het boek ‘Natuurlijk! Ouder & Gezonder’, een informatief kookboek over het beperken van schade aan cellen en weefsels waardoor je langer jong en gezond blijft. 

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen en twijfels over gezondheid

Bel met de Gezondheidslijn

088 – 17 17 345

24/7 bereikbaar

Gratis voor leden

Gerelateerde dienst Maaltijdservice Gerelateerd artikel Waarom alleen eten als het samen kan? Krant gemist? Lees online!