Recept appeltaart
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bereidingswijze
Stap 1. Kneed bloem, bakpoeder, suiker, boter en het ei tot een soepel deeg (met de hand goed kneden in 10 minuten).
Tip: Het deeg klaarmaken en dan als bol in folie verpakt koud laten worden in de koelkast. Vevolgens met een deegroller plat maken. Dit gaat makkelijker dan ter plekke het deeg uitdrukken in de vorm.
Stap 2. Bekleed een ingevette en met bakpapier beklede springvorm met deeg. Vergeet daarbij de zijkanten niet.
Stap 3. Schil de appels en snijd ze in 8 partjes. Zet de partjes rechtop tegen elkaar in de vorm. De hele vorm moet goed gevuld zijn. Roer (met een vork of garde) het puddingpoeder in een kom met de suiker, vanillesuiker en 150 ml. van de slagroom. Let op dat alle klontjes weg zijn. Het moet een romig geheel worden.
Stap 4. Kook de rest van de slagroom (goed doorroeren tijdens het koken) en roer van het vuur af de puddingmix door de slagroom. Zet de pan weer terug op laag vuur en breng het al roerend aan de kook. Schep dan de pudding over de appels in de vorm. Bak de taart op de onderste richel in de voorverwarmde oven in 70 minuten gaar en goudbruin.
Let op: leg op tijd een stuk aluminiumfolie of bakpapier over de taart als de bovenkant al wat bruin is. De laatste 2 minuten van de baktijd kun je de folie er af halen.
De taart is het allerlekkerst als je hem na het afkoelen nog een aantal uren in de koelkast laat opstijven.
Bewaartip
Als de taart goed is afgekoeld en je hebt de springrand verwijderd, dan kun je de taart op de bodem van de springvorm laten zitten. Doe er een grote plastic zak luchtdicht overheen en maak hem goed dicht (bijvoorbeeld plastic pedaalemmer zak). Bewaar de taart in de koelkast.