Wat te doen bij hitte

Wat te doen bij hitte

10 August 2020

Nederland heeft op dit moment te maken met een hittegolf. Het is tropisch warm! Bent u ook benieuwd wat u kunt doen, om op deze hete dagen toch nog een beetje verkoeling te vinden? We geven u hieronder graag een aantal tips:

Tip 1: Drink voldoende water.

Het is heel belangrijk om met warme temperaturen voldoende te drinken. Als het warm is, zweet u namelijk meer. Moeite met voldoende drinken? In het Zomermagazine van Kruiswerk staat een heerlijk recept voor een heerlijk verfrissende aardbeien-frambozensiroop. U bekijkt hem hier.

Tip 2: Trek luchtige kleding aan.

Als het warm weer is kunt u het beste kiezen om katoen en linnen kleding aan te trekken. Dit zijn materialen die goed ‘ademen’. Gaat u de zon in? Vergeet u dan niet in te smeren en bescherm uw gezicht met een zonnebril of hoedje.

Tip 3: Schakel elektrische apparaten uit.

Elektrische apparaten geven warmte af. Dit geldt ook voor opladers. Haal zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Schakel apparaten uit als u ze echt niet nodig heeft. Of leg ze in een andere kamer.

Tip 4: Vermijd zware inspanning.

Wilt u graag sporten? Doe dat dan niet op het warmste van de dag. Dit is van 12.00 tot 16.00 uur. Kies ervoor om ’s avonds te sporten, als het wat afgekoeld is, of juist ’s ochtends vroeg.

Tip 5: Neem een lauw-warme douche.

Ga niet (ijs)koud douchen na een warme dag. Kies juist voor een lauw-warme douche. Het lichaam schrikt namelijk van het koude water op uw warme lijf, waardoor bloedvaten vernauwen en u de warmte moeilijker kwijtraakt. Gaat u lauw-warm douchen? Dan gaan uw bloedvaten openstaan en verliest u gemakkelijker de lichaamswarmte.

Tip 6: Zorg ervoor dat de warmte buiten blijft.

Doe overdag de ramen en deuren dicht om de warmte buiten te houden. Heeft u ook rolluiken, doe deze dan ook dicht. Of maak gebruik van witte lakens voor uw ramen, die weerkaatsen namelijk het zonlicht. Als het ’s avonds buiten minder warm is dan binnen, kunt u weer alle ramen en deuren openzetten. Zorg ervoor dat u meerdere ramen en deuren tegelijk open heeft staan, zodat de warmte kan ontsnappen.

Tip 7: Zoek het water op.

Zoek de verkoeling op door lekker in het water te gaan. Schaf een voetenbadje aan of ga voor een heerlijk zwembadje voor een verfrissende plons. Iets te veel moeite? U kunt zichzelf ook verkoelen door uw polsen nat te maken.

En het belangrijkste: vergeet ook niet te genieten, het is immers zomer. Maak u niet te druk en doe alles rustig aan. Stress zorgt namelijk ook voor hitte.