Mantelzorgondersteuning

Mantelzorg: omgaan met dementie

10 June 2020

In Nederland zijn er in totaal 4 miljoen actieve mantelzorgers. In tijden van de corona is er een groot beroep gedaan op deze mantelzorgers. Mede doordat ouderen weinig tot geen bezoek mochten ontvangen, viel de zorg hierdoor meestal volledig op de schouders van de mantelzorger. 700.000 van deze mantelzorgers zorgen voor iemand met dementie. Kenmerkend voor dementie zijn gedragsveranderingen. Twee derde van alle mantelzorgers geeft aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het omgaan met deze gedragsveranderingen. Hoe gaat u om met dementie? Kruiswerk is er om u te ondersteunen en informeren.

Dementiebril brengt de werkelijkheid dichtbij

Hoe kun je nou beter het gedrag van iemand begrijpen, dan door in de beleefwereld van iemand te stappen? Leer uw naaste met dementie beter begrijpen via Virtual Reality! Dankzij een samenwerking tussen de regionale netwerken en Zlimthuis heeft Netwerk Dementie Oost-Achterhoek acht VR-dementiebrillen aangeschaft. De Dementiebril is een Virtual Reality simulatiefilm die is ontwikkeld door stichting Into D’mentia in samenwerking met het Trimbos-instituut. In de film is het mogelijk om te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert.

Maak kennis met de Dementiebril en verleen nog betere zorg!

Door in de wereld te stappen van uw naaste met dementie ontstaan nieuwe inzichten en meer begrip. Dit alles zorgt ervoor dat u beter kunt communiceren met uw naaste, minder gefrustreerd bent en dus betere en langere zorg kan dragen! Wilt u ook kennismaken met de Dementiebril? Deze kunt u aanvragen bij uw trajectbegeleider. In totaal zijn er in de Achterhoek en Liemers 12 trajectbegeleiders. Is uw trajectbegeleider niet opgeleid voor het gebruik van de Dementiebril? Dan schakelen zij een collega in. 

Of neem contact op met Zlimthuis. U kunt hiervoor bellen naar 088 – 17 17 370, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Of stuur een e-mail naar Martijn Engelen via m.engelen@zlimthuis.nl.

Omgaan met veranderend gedrag

Wellicht herkent u van uw naaste dat mensen met dementie onvoorspelbaar gedrag vertonen: onrustig, achterdochtig of zelfs agressief. Hoe gaat u daar dan als mantelzorger op een goede manier mee om? Dementie.nl, een platform voor mantelzorgers van Alzheimer Nederland, biedt u nu de gratis online training ‘Omgaan met veranderend gedrag bij dementie’ aan. De training helpt u om het veranderende gedrag van uw naaste te begrijpen en geeft tips om beter met mensen met dementie om te gaan.

Leer het gedrag van uw naaste begrijpen

‘Omgaan met dementie’ bestaat uit zes video’s met een opdracht. In elke video komt een ander type veranderend gedrag aan bod: achterdocht, afhankelijkheid, agressie, lusteloosheid, onrust in de nacht of verbloemen. Na de online training heeft u beter inzicht in waarom het gedrag van iemand met dementie verandert. Naast de video’s ontvangt u ook handvatten en tips voor hoe u om kunt gaan met dit gedrag.

Geïnteresseerd in de online training? U kunt de training hier online volgen: ‘Omgaan met veranderend gedrag bij dementie’Meer informatie? Naast de online training kunt u op de dementie.nl artikelen, concrete tips en ervaringsverhalen vinden.

Mantelzorgondersteuning vanuit Kruiswerk

Vele handen maken licht werk! Om u te ondersteunen biedt Kruiswerk verschillende diensten aan. Is de persoon waarvoor u mantelzorg verleent lid van Kruiswerk? Dan kunt u de diensten aanvragen met korting. Vraag gemakkelijk een maaltijdservice of huishoudelijke hulp aan. Of schakel een kapper of pedicure aan huis in!

Kruiswerk heeft uw hulp nodig!

Kruiswerk is continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Eén van deze diensten is specifiek gericht op mantelzorgers. Wordt het voor u als mantelzorger soms wat veel? Deel uw ervaringen dan met ons! Wij nodigen u graag uit voor een online gesprek op donderdag 18 juni van 10.00 tot 12.00 uur. Samen met u en andere mantelzorgers denken we graag na over de behoefte voor de juiste ondersteuning vanuit Kruiswerk.

Wilt u met ons meedenken? Voor verdere vragen en om u aan te melden kunt u bellen met Romy Besselink, projectcoördinator van Kruiswerk, via 06 – 53 72 89 45 of stuur een e-mail naar aanmelden@kruiswerk.nl.*

* In verband met de voorbereidingen ontvangen we u aanmelding graag uiterlijk maandag 15 juni.