Fit & gezond

Wat u kunt doen om fysiek én mentaal fit te blijven!

09 June 2020

Door de coronacrisis hebben we allemaal wat meer thuis gezeten. Veel ontmoetingsplekken zitten dicht en ook de sportschool wordt niet bezocht. Langzamerhand begint het echte leven weer terug te komen. Horeca mag weer gedeeltelijk open en ook de sportscholen mogen weer hun deuren openen vanaf 1 juli. Ondanks dat er langzamerhand weer veel opengaat, heeft de coronacrisis veel gedaan met de mentale en fysieke gesteldheid van mensen. Wat kunt u doen om fysiek én mentaal fit te blijven?

Blijf in beweging

De richtlijn voor bewegen is 2,5 uur beweging per week. Door thuiswerken zitten mensen veel meer. Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd, probeer dus elk halfuur even op te staan en een rondje te lopen door het huis. Door de maatregelen zijn sportscholen tot en met 1 juli gesloten. Maar ook thuis kunt u gemakkelijk sporten en daar is niet veel voor nodig!

Fit in de woonkamer

Zap iedere werkdag om 10.15 uur naar Nederland 1 om mee te bewegen met Nederland in Beweging. Zo start u uw dag met een kwartiertje beweging samen met Olga Commandeur en Duco Bauwens. Een andere sport die u thuis gemakkelijk kunt doen is yoga. Het enige wat u nodig heeft is een matje en u kunt al aan de slag! Zoek op YouTube nog wel even naar een geschikte yogatraining.

Beweging in de woonkamer

Bewegen met beweegapp Fitavie

Fitavie is een beweegprogramma dat u iedere dag op een leuke en gerichte manier helpt bewegen. Het programma richt zich op ouderen (en zorgverleners en mantelzorgers) die zolang mogelijk vitaal genoeg willen blijven. In de app van Fitavie geeft u zelf aan welke dagelijkse activiteiten u belangrijk vindt om te doen én te blijven doen, en wat u goed kan en wat minder goed lukt. Fitavie maakt aan de hand van deze gegevens automatisch een uitdagend en leuk programma, speciaal voor u op maat!

Als lid van Kruiswerk ontvangt u 50% korting op een abonnement van Fitavie. u betaalt dan geen 49,99, maar 24,99 per jaar voor een abonnement op Fitavie. 

  • 1. Ga naar: fitavie.nl/abonnement.
    2. Lees de instructiesKlik op 'Volgende'.
    3. Vul uw gegevens in. U ontvangt na betaling de inloggegevens voor de Fitavie app, zodat u kunt beginnen met bewegen! 

Eet gezond

Door corona krijgen veel mensen meer stress, en door stress gaan mensen vaker snacken. Probeer toch gezond te blijven eten! Kunt u de deur niet uit? Kies dan voor een maaltijdservice, zoals Food Connect of apetito. Met hun gevarieerde aanbod krijgt u altijd de juiste voedingsstoffen binnen. Wilt u voor een gezondere leefstijl gaan? Dan kunt u ook kiezen voor Body Support, een leefstijlprogramma dat u begeleidt om op een verantwoorde manier met voeding om te gaan.

Sociaal contact

Sociaal contact is heel belangrijk, ook in deze tijden. Apps en programma’s op de telefoon en laptop of computer maken het erg gemakkelijk om contacten te onderhouden. Videobellen via WhatsApp of Skype zijn ontzettend populair. Echter zijn er ook veel mensen die niet zo digitaal vaardig zijn, zoals ouderen. Zij mogen weinig tot geen bezoek ontvangen en zitten heel veel alleen. Voor hen is er Femly: beeldbellen via een televisie. U hoeft alleen een stekker in het stopcontact te steken en een werkend Wi-Fi-netwerk te hebben en er kan al worden gebeld met Femly! Voor zowel naasten als vrienden en familie, maar ook geschikt voor mantelzorgers!

Fitavie

En vooral: blijf lekker bezig!

Blijf niet op de bank hangen. Ga juist dingen doen waar u energie van krijgt. Houdt u er bijvoorbeeld van om veel in de tuin te werken? Dan heeft u daar nu mooi de tijd voor! Liever wegduiken in een boek? De bibliotheek is ook weer open, met aangepaste openingstijden en maatregelen! Natuurlijk leest de Telefonische Voorleesbrigade u ook nog graag een stukje voor.