4 en 5 mei

75 jaar vrijheid: 4 en 5 mei vanuit huis

04 May 2020

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we, dit jaar, dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd is. Ook de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag verlopen dit jaar anders. Herdenken en vieren kan gelukkig ook gemakkelijk vanuit huis.

De vlag halfstok

Kenmerkend voor de Nationale Herdenking is de vlag die halfstok hangt. Normaal gesproken mag de vlag pas om 18.00 uur halfstok hangen. Dit jaar roept het Comité 4 en 5 mei Nederlands op om niet vanaf 18.00 uur, maar de hele dag de vlag halfstok te hangen. Op 5 mei mag de vlag de gehele dag in de top hangen, om de vrijheid te vieren.

Taptoe-geluid door heel Nederland

Traditiegetrouw wordt op 4 mei om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit. Zij worden uitgenodigd om tijdens de Nationale Herdenking, exact om 19.85 uur en 30 seconden, het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. 

Voor meer informatie kunt u kijken op www.4en5mei.nl.

Samen ontsteken we het Vrijheidsvuur

Op 5 mei staan we stil bij 75 jaar vrijheid. Geef de vrijheid door en ontsteek op 4 mei vanaf 21.00 uw eigen Vrijheidsvuur! U kunt een kaarsje voor uw raam zetten, maar ook een fakkel in uw tuin plaatsen. Dit vuur staat dan symbool voor het Vrijheidsvuur.


Kruiswerk Achterhoek en Liemers en Kruiswerk Helpt zijn beide niet bereikbaar op dinsdag 5 mei (Bevrijdingsdag). Woensdag 6 mei staan we weer voor u klaar om u te helpen en uw vragen te beantwoorden.