Beleefwoning

Kruiswerk tekent als nieuwe partner samenwerkingsovereenkomst voor de Belevingswoning in Doetinchem

20 April 2020

Begin april heeft Kruiswerk Achterhoek en Liemers haar handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst met Sité Woondiensten, Gemeente Doetinchem en het Graafschap College voor de doorontwikkeling van de Belevingswoning in Doetinchem. Door de maatregelen die zijn genomen omtrent het coronavirus hebben alle partijen individueel een handtekening gezet onder de overeenkomst. Dit is gedaan met één doel: na de zomervakantie de deuren van de Belevingswoning openen. 

Ouderen dienen steeds meer na te denken over hun woontoekomst 

In Nederland, en met name in de Achterhoek, is er sprake van vergrijzing. Deze ontwikkeling heeft invloed op de samenstelling van de woningvoorraad, maar ook op de manier waarop zorg en welzijn ingeregeld is. Ouderen moeten langer dan voorheen thuiszorg kunnen ontvangen. Met als gevolg dat ouderen tijdig moeten nadenken over hun woontoekomst om zo zelf voorzorgsmaatregelen te nemen. De Belevingswoning helpt hen hierbij.  

Gratis informatie en advies over langer zelfstandig thuis wonen

De Belevingswoning opende voor het eerst haar deuren in april 2016. Dit is gedaan met de achterliggende gedachte om inwoners van Doetinchem en omstreken gratis informatie en advies te geven over langer zelfstandig thuis wonen. In de Belevingswoning kunnen bezoekers ervaren wat ervoor nodig is om langer thuis te kunnen blijven wonen. Inwoners van Doetinchem werden dan ook uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de woning. Naast deze rondleidingen is de woning gebruikt voor voorlichting en educatie van (zorg)professionals en leerlingen van onder andere het Graafschap College. 

Nieuwe plannen voor Belevingswoning in Doetinchem 

Om de Belevingswoning ook de komende jaren breder en intensiever te kunnen inzetten is een vierde partner toegevoegd aan dit initiatief: Kruiswerk Achterhoek en Liemers met de dienstverlening Zlimthuis. Kruiswerk wil graag expertise toevoegen aan de Belevingswoning. Dit kan mede dankzij de dienstverlening Zlimthuis. De Belevingswoning zal gebruikt worden voor diverse workshops waarbij de woning ingezet wordt voor bewustwording, voorlichting, preventie en educatie op het gebied van lang zelfstandig en comfortabel wonen. 

Het doel van de Belevingswoning 

De Belevingswoning wil ervoor zorgen dat bezoekers hun woning geschikter maken met behulp van eenvoudige toevoegingen, bouwkundige aanpassingen en slimme apparaten (domotica). Dit, zodat zij veilig, gezond, duurzaam en langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Voor de ene inwoner van de Achterhoek of Liemers betekent dit het veilig stellen van de toekomst, voor de ander wordt een huidige probleemsituatie opgelost.