Virus hoesten

Het coronavirus: wat u wel én niet moet doen om verspreiding te voorkomen

11 March 2020

De wereld is in de ban van het coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd. Het virus verspreid zich in een razend tempo en inmiddels zijn in Nederland ook de nodige maatregelen genomen. Wat kunt u zelf doen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen?

Do’s:

1. Was uw handen regelmatig grondig met water en zeep.
Doe dat minimaal 20 seconden en was ook goed tussen uw vingers en aan de bovenkant van uw handen.
2. Moet u hoesten of niezen? Doe dit dan aan de binnenkant van uw elleboog of gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze daarna direct weg. Bedek de neus en de mond goed en was daarna uw handen.

Dont’s:

1. Ga met ziekteverschijnselen niet direct langs de huisarts, neem telefonisch contact op, dan vertelt de doktersassistent wat u moet doen.
2. Draag geen papieren mondkapje, deze beschermt u niet tegen het virus.
3. Het sproeien met desinfectiemiddel heeft totaal geen nut, er is geen bewijs dat het virus langere tijd in de lucht blijft hangen.
4. Geef elkaar geen hand, maar begroet elkaar op een andere manier.

Hoe verspreid het virus zich?

Het coronavirus verspreidt zich alleen via mensen en dieren. Buiten het lichaam overleeft het virus niet goed. In Nederland wordt ervan uit gegaan dat er geen verspreiding plaats kan vinden van dier op mens, ook niet via voedsel dat hier gegeten wordt. Het virus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Als andere mensen deze druppels inademen of via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. De incubatietijd (de periode tussen besmetting en ziek worden) varieert tussen de 2 tot 12 dagen.


Ik voel me niet lekker, wat moet ik doen?

Heeft u meer dan 38 graden koorts, moet u hoesten of heeft u het benauwd? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts. Heeft u verkoudheidsklachten en verhoging tot 38 graden, dan hoeft u uw huisarts niet te bellen. Uw klachten zijn mild, dit kan ook een gewone verkoudheid zijn. Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen.


Wat doet Kruiswerk Achterhoek en Liemers?

Kruiswerk Achterhoek en Liemers volgt de richtlijnen en adviezen van het RIVM op. 


Voor alle actuele informatie over het Coronavirus en vragen, kunt u kijken op de website van het RIVM. Heeft u vragen over het coronavirus? Bezoek dan de rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800 – 1351.

Bron: rivm.nl