Veilig thuis wonen met Heerlijk thuis in huis

'Heerlijk thuis in huis' laat 50+'ers zelf nadenken over langer zelfstandig thuis wonen

05 March 2020

Het is inmiddels al wel bekend dat er in de Achterhoek sprake is van vergrijzing. Maar wat betekent deze vergrijzing voor het woongenot van mensen? In de campagne ‘Heerlijk thuis in huis’ van het Thuisloket worden vijftigplussers gestimuleerd om erover na te denken hoe zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Veilig, duurzaam en comfortabel wonen

De campagne is speciaal ingericht voor inwoners van Berkelland tussen de 70 en 75 jaar. Om hen uit te nodigen voor een woongelukgesprek zijn het afgelopen halfjaar tweeduizend brieven verstuurd. Deskundige vrijwillige wooncoaches bezochten in totaal 200 huishoudens die een gesprek hadden aangevraagd. Zij gingen in gesprek met bewoners over onderwerpen die voor ouderen steeds belangrijke worden: veiligheid, verduurzaming en comfortabel wonen. Ook werd er gekeken in een gesprek welke mogelijke aanpassingen in de woning noodzakelijk en mogelijk zijn om veilig, duurzaam en comfortabel te wonen.

Een woongelukgesprek voor het veiliger en comfortabeler maken van woningen

Zlimthuis is één van de partners in het project. Zij hebben ook een speciale app ontwikkelt voor de woongelukgesprekken. Middels een vragenlijst kunnen de wooncoaches met de app kijken waar de behoeften en wensen van de bewoners liggen. Daarnaast biedt Zlimthuis de oplossing voor het veiliger en comfortabeler maken van woningen. Hierbij kan het gaan om slimme elektronica, aanpassingen in de badkamer zoals een wandbeugel of antislip stickers, maar ook minder ingrijpende voorzieningen zoals het plaatsen van een bewegings- of rookmelder.

Naast Zlimthuis wordt in de campagne ook gewerkt met partijen zoals Prowonen, de gemeente Berkelland, het verduurSaam energieloket en het Rode Kruis.

Goede respons creëert nieuwe initiatieven

Er is al goede respons gekomen op de campagne. Een volgend initiatief dient zich dan ook al aan. Waar de campagne nu voornamelijk in het teken stond van inwoners van Berkelland in de leeftijdsgroep van 70 tot 75 jaar, gaat het projec tnu een start maken bij de inwoners van Berkelland in de leeftijdsgroep van 60 tot 62 jaar. De gemeente stelt het doel om aan het einde van 2020 vijfduizend huishoudens uit te nodigen voor een woongelukgesprek. Met als vervolgresultaat vijfhonderd woongelukgesprekken en uiteindelijk honderdnegentig huishoudens met zo'n vierhonderd inwoners waar concrete maatregelen worden genomen. 


Voor meer informatie kunt u kijken op: www.thuisloket.nu/berkelland