balans werk en privé

Druk, druk, druk... Over de balans in je leven.

26 June 2018

De zorg over jonge kinderen, een drukke baan en ook nog een sociaal leven. Als jonge ouders heb je nogal wat ballen in de lucht te houden. Soms een lastige opgave. Erlyn (32) heeft twee jonge kinderen, een meisje en een jongen van drie en zeven jaar. Daarnaast werkt ze vier dagen in de week. We vroegen haar hoe zij de balans in haar drukke, maar leuke leven heeft gevonden. 

Combinatie van werk en privé

Je hebt de zorg over twee jonge kinderen en werkt er ook nog bij naast. Is dat een  bewuste keuze?  “Toen ik net was bevallen had ik een baan van drie dagen. In die  periode kreeg ik een nieuwe baan [huidige baan, red.], waar minimaal 32 uur voor stond. Drie dagen werken was niet bespreekbaar. Maar dat vond, en vind ik nog steeds niet erg. Ik ben geen type om hele dagen thuis te zitten. Tuurlijk vind ik het leuk om bij mijn kinderen te zijn en voor ze te zorgen, maar ik krijg ook veel energie van mijn werk. Daarom vind ik die combi zo leuk van mijn baan en mijn gezin. Maar het heeft wel wat tijd gekost om de balans te vinden in mijn kinderen, werk, het huishouden en ook nog een sociaal leven.”

Huishoudelijke hulp

Waar liep je dan tegenaan? “Nou, op een gegeven moment verslonsde het huishouden eerlijk gezegd een beetje. Ik ben dan ook niet het type dat van schoonmaken houdt. Wie wel?”, lacht ze. “Maar ik had er ook weinig puf in. In het begin was ik vooral alleen maar bezig met voeding en natuurlijk het verschonen van de luiers. Als ze ouder worden verandert dat natuurlijk, maar dan komt de zwemles en dansles ervoor in de plaats. Je blijft dag en nacht voor ze klaar staan. Maar om dat te kunnen blijven doen naast je werk moet je wel keuzes gaan maken en misschien dingen uit handen geven. We hebben toen besloten om huishoudelijke hulp te nemen, omdat het wel zaak is de boel schoon te houden.”

Moeilijk te vinden

Was het moeilijk om deze te vinden? “Het was best lastig. Veel hulpen zitten al vol en hebben al een netwerk met adresjes opgebouwd. Toch heb ik uiteindelijk een fijne hulp gevonden via Kruiswerk.” Wat vind je belangrijk bij een huishoudelijke hulp? “Nou ik heb voorheen weleens een particuliere hulp gehad die gewoon niet kwam opdagen, dus betrouwbaarheid vind ik erg belangrijk. Ook vind ik het fijn dat ik de dingen die gedaan moeten worden kan overleggen. Mijn hulp is erg flexibel. En natuurlijk de prijs. Ik wil er best wat voor betalen, maar dat moet wel opwegen tegen de kwaliteit. Eigenlijk heeft mijn hulp alles wat ik in een hulp zocht. Heel fijn, ik wil nu echt niet meer zonder.”

Wil jij ook weten wat Kruiswerk voor (aanstaande) jonge gezinnen kan doen? Ga naar deze webpagina en lees ook over o.a. babymassage, een gratis kraampakket, hulp in de huishouding of afvallen na zwangerschap.