Direct door naar content

Maak je tuin klaar voor de lente!

Maak je tuin klaar voor de lente!

De vogeltjes beginnen weer te fluiten, het zonnetje begint vaker te schijnen, kortom de lente staat weer voor de deur! Dit is het perfecte moment om je tuin weer in orde te maken voor het mooie weer. Wij gaan je vertellen welke klusjes je alvast in april kunt doen, zodat je in de zomer volop van je tuin kunt genieten.

Schoonmaken

We kennen allemaal wel de voorjaarsschoonmaak. Hier gaan we aan het einde van de winter ons huis opruimen en schoonmaken voor de lente. Maar waarom is dit zo populair? Door het opruimen van je huis kun je weer genieten van een opgeruimde en georganiseerde omgeving, wat kan helpen bij het verminderen van stress. Ook het opruimen en schoonmaken van je tuin kan bijdragen aan rust in je hoofd. Pluk het onkruid weg, maak je bloempotten schoon en breng de lente terug in je tuin. Zo kun je meteen zien hoe je tuin er nu bij staat en welke bloemen of planten je er graag aan toe zou willen voegen.

Bloembollen

Wanneer je je tuin hebt schoongemaakt en opgeruimd, is het tijd om de tuin weer gezelliger te maken. Dit kun je doen door bloembollen te gaan planten. Hier is de tweede helft van april het ideale moment voor. Voor de zomer zijn er een heleboel leuke bloemen waar je uit kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld lelies, dahlia’s of gladiolen. Enkele bloembollen kunnen wel jaren meegaan, denk er hierbij aan om een extra laagje compost en meststof toe te voegen aan de grond. Hierdoor krijgen ze extra voeding en zullen ze veel langer blijven bloeien.

Zaaien en planten

Naast het planten van bloembollen kun je veel meer doen om je tuin gezellig te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een één-jarige pluktuin maken. Je hoeft hiervoor helemaal geen grote moestuin te hebben, want je kunt gewoon eerst een paar eetbare planten in potten planten. Heb je geen groene vingers? Probeer dan eens gewassen zoals sla, komkommer, courgette of tuinkruiden, deze zijn makkelijk om mee te beginnen. Er smaakt namelijk niets zo lekker als je eigen geteelde groenten en fruit! Heb je toch hulp nodig bij het lente-proof maken van je tuin? Dan helpen de tuinmannen van de Groenmakers je graag. 

Dieren

Wil je graag wat meer dieren in je tuin halen? Denk dan eens aan een waterbadje en vogelvoer voor de vogeltjes. Hiermee help je ze niet alleen aan voedsel, maar krijg je ook gezelschap in je tuin. Er zijn ook verschillende planten en bloemen die dieren aantrekken. Zo heb je de vlinderstruik, de verbena, dropplant en goudsbloem waar bijen en de mooiste vlinders op af komen. Heb je geen grote tuin? Deze planten kun je ook in potten zetten. Heb je wel de ruimte? Denk er dan eens aan om een minivijver aan te leggen. Water brengt namelijk leven in je tuin waar libellen, waterkevers en wantsen heel erg van houden. Ook zoeken vogels deze plekken op om te drinken of even lekker te badderen. Genoeg keuze dus om de dieren in je tuin te halen.  

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Gerelateerde dienst Tuinman Krant gemist? Lees online!