Direct door naar content

Respect voor iedereen die zorgt

In de derde uitgave van de Kruiswerk krant stond vorig jaar, naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorger, weer een leuke mantelzorgactie. Onder het mom ‘Wie wil jij graag in het zonnetje zetten’ konden mantelzorgers, of mensen die een mantelzorger kennen, hun verhaal inzenden. Met als bedankje: een heerlijke cupcakeverwenbox. Bram Wassink deelde het verhaal van zijn schoonmoeder, die zorg draagt voor haar man én moeder. Bram: “Toen ik de actie zag dacht ik ‘Hé dit is leuk!’. Mantelzorg wordt namelijk onderschat. Het is zowel fysiek als mentaal heel zwaar. Gelukkig wordt de zorg altijd erg gewaardeerd door de familie.”

De mantel der liefde

Bram vertelt: “In mijn directe omgeving ben ik gezegend met het feit dat ik een mantelzorger heel goed ken. Daardoor maak ik van heel dichtbij mee welke impact en overgave het zorgen voor een ander vraagt voor de zorggever. Het zorgen voor je partner in de breedste zin van het woord vergt heel veel kracht, geduld, doorzettingsvermogen en vooral liefde. Ik heb het hier over mijn schoonmoeder die al jaren voor mijn schoonvader zorgt. Hij is ongeneeslijk ziek en gaat telkens wat meer achteruit. Meer inleveren en minder kunnen is voor een man van 68 jaar een hele uitdaging. Zeker als je altijd zelfstandig besluiten hebt genomen, overal aanwezig was en altijd in de lead bent geweest.”

“Hoeveel relaties gaan er wel niet ten onder, als het zorgen voor elkaar niet meer in evenwicht is. Ik kan iedereen uit eigen ervaring vertellen dat dit veel meer is dan dat we denken. Gelukkig zijn er onze onmisbare mantelzorgers.”

Generatie op generatie

“Natuurlijk heeft dit impact op de draagkracht van mijn schoonmoeder, naast mantelzorger ben je ook nog een luisterend oor. Met heel veel respect zie ik wat ze allemaal regelt voor schoonpa. Dat wordt steeds meer. Waar mogelijk helpen we. Emotioneel is het vaak zwaar. We zetten alle zeilen bij. Maar laten haar zoveel mogelijk het zelf doen. Ik denk wel eens: ‘Kan ik ook al deze taken, functies en verwachtingen waarmaken, als het zover is?’.”

Twaalf rollen in één

“Naast de zorg voor haar man heeft mijn schoonmoeder ook nog de zorg voor haar moeder van 89, die op zichzelf woont. De schoonmaak en het verzorgingsritueel in de ochtend en avond wordt gedaan door de thuiszorg. Alles wat daarnaast komt wordt geregeld door mijn schoonmoeder. Ik betwijfel of er überhaupt wel iemand bestaat die zo sterk is als zij. Want wie kan 24 uur per dag echtgenoot, moeder, oma, psycholoog, vriendin, therapeut, taxichauffeur, hoofd inkoop, hoofd logistiek, hoofd facilitair, boekhouder en telefoniste tegelijk zijn? Alles met zoveel liefde, superveel positiviteit en energie, de hele dag door én zonder te klagen.”

“Respect voor mijn schoonmoeder en alle 4 miljoen andere mantels in Nederland. Ik bewonder jullie.”

Draag jij ook zorg voor een ander?

Dan is Kruiswerk er voor jou. Met een luisterend oor, handige cursussen en waar mogelijk praktisch advies. Klik voor meer informatie op deze link. 

Wil jij ook jouw verhaal delen?

Draag jij zorg voor een ander? Of ken jij iemand die dat met veel passie en liefde doet? En wil je jouw verhaal delen? Stuur dan een mail naar communicatie@kruiswerk.nl. Wij gaan graag met je in gesprek.

 

 

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Lid worden Krant gemist? Lees online!