Direct door naar content

Druk met de zorg voor een ander? De mantelzorgmakelaar geeft je rust en ruimte

Zorg voor je naaste(n) organiseren is soms een ingewikkelde klus. Hoe vind je de weg in het doolhof van organisaties en regelingen? En voor welke zorg kom je in aanmerking? Kruiswerk helpt je graag, bijvoorbeeld met de mantelzorgmakelaar. Een mantelzorgmakelaar helpt jou met het regelen en vinden van de beste zorg en ondersteuning op maat.

Wat doet een mantelzorgmakelaar?

Greetje Verdult is een van de mantelzorgmakelaars waar Kruiswerk mee samenwerkt. Greetje: “Mantelzorg is vaak heel mooi en waardevol om te geven. Maar het wordt (te) zwaar wanneer er geen tijd en ruimte meer is voor het eigen leven, waarin een gezin, werk en sociale contacten ook een rol spelen. Wanneer de hulp van een mantelzorgmakelaar ingeschakeld wordt start dit met een uitgebreid gesprek. Tijdens dit gesprek kun je als mantelzorger eerst jouw verhaal vertellen. Vervolgens wordt er gesproken over zorg, wonen, hulpmiddelen, financiën en welzijn. Na dit gesprek ontvang je een verslag met een overzicht van alle onderwerpen. In dit verslag is aangegeven wat mogelijke oplossingen kunnen zijn. Samen bepaal je welke beslissingen er genomen worden. Een mantelzorgmakelaar kan vervolgens lastige en tijdrovende regeltaken overnemen, zoals een aanvraag voor ondersteuning bij de gemeente of zorgverzekeraar. Alles wordt afgestemd en als je vragen hebt: stel ze gerust. Mijn doel is het bewaken van het welzijn van de mantelzorger. Ervoor zorgen dat een mantelzorger niet overbelast raakt en de taken langere tijd vol kan houden.”

Eindelijk weer wat rust

“Ik krijg vaak de reactie ‘Wat jammer dat ik je niet eerder ben tegengekomen, dat had een enorm verschil gemaakt voor mij en mijn naaste!’. Mantelzorg wordt geleidelijk aan intensiever en kost steeds meer energie. Daarbij werken, deel uitmaken van een gezin en vaak niet meer toekomen aan ontspanning veroorzaakt veel druk en onrust. Ik zorg dat je overzicht krijgt en er weer rust en ruimte ontstaat. Waardoor jij naast de zorg ook aan jouw ‘eigen leven’ toekomt.”

Iedereen komt vroeg of laat met mantelzorg in aanraking “Je bent sneller mantelzorger dan vaak wordt gedacht. Het geven ervan bestaat vaak uit een combinatie van persoonlijke verzorging, het huishouden, boodschappen doen, de was verzorgen, etc. Als je de uren die je besteed aan mantelzorg bij elkaar optelt is dit vaak veel. Mantelzorg gaat niet alleen om de zorg voor ouderen, ook de zorg voor naasten die (geestelijk) ziek, gehandicapt of hulpbehoevend zijn. Zelfs kinderen kunnen mantelzorger zijn wanneer ze taken van hun zieke ouder overnemen.”

Wacht niet te lang

“Als mantelzorgmakelaar wil ik mantelzorgers meegeven dat ze niet te lang moeten wachten met het vragen van hulp en ondersteuning van een mantelzorgmakelaar. Wanneer deze in een vroeg stadium betrokken wordt kan de mantelzorger, met de naaste, goed geïnformeerd tijdig beslissingen nemen en keuzes maken. Hierdoor kan je zelf de regie behouden en voorkomen dat gedwongen keuzes gemaakt moeten worden.”

Wist je dat?

Een mantelzorgmakelaar helpt met:

  • Krijgen van overzicht
  • Vinden van juiste zorg
  • Onderzoeken en informeren van beschikbare mogelijkheden
  • Aanvragen vergoedingen
  • Regelen belangrijke taken
  • Hulp bij complexe situaties
  • Persoonlijke aandacht

Als je wilt gebruikmaken van de mantelzorgmakelaar, dan vergoed je zorgverzekeraar dit uit het aanvullende pakket. Dit is per verzekeraar verschillend. Voor meer informatie kijk je op de website van het Kruiswerk of bel je onze ledenservice. Klik hier voor actuele informatie over de vergoeding van de mantelzorgmakelaar van jouw zorgverzekeraar.

Een vraag?

Wij luisteren graag mee en verwijzen je, indien nodig, door naar een mantelzorgmakelaar. Neem daarvoor contact met ons op via 0314 – 357 430 (bereikbaar op ma. t/m vrij. van 9:00 tot 13:00 uur). Je kan ook kijken op www.kruiswerk.nl/mantelzorgmakelaar.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Als je vastloopt in ‘zorgland’

Bel met de Zorgadvieslijn

088 – 17 17 333

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur

Gratis voor leden

Gerelateerde dienst Mantelzorgondersteuning Gerelateerd artikel Wie helpt de mantelzorger? Krant gemist? Lees online!