Direct door naar content

Als mantelzorger de juiste zorg regelen? Jouw zorgverzekeraar helpt!

Mantelzorgers zijn onmisbaar. Niet alleen omdat steeds meer mensen hulpbehoevend zijn, ook door de vele bezuinigingen in de gezondheidszorg. Momenteel verlenen ruim vier miljoen Nederlanders onbetaalde zorg en hulp aan familie of vrienden. Verleen jij ook mantelzorg? Dan kan jouw zorgverzekeraar wellicht wat voor jou betekenen. Van vergoeding van de kosten voor vervangende mantelzorg tot ondersteuning van een mantelzorgmakelaar. Kruiswerk biedt jou overzicht.

De zorg voor een naaste

Zorgen voor een naaste doe je uit liefde en betrokkenheid, maar vraagt soms veel van je. Zilveren Kruis denkt graag mee over hoe mantelzorg past in jouw eigen leven.

Mantelzorgwegwijzer

Het regelen van mantelzorg kan best lastig zijn. Waar moet je beginnen? De Mantelzorgwijzer is een test van 5 minuten die je verder op weg helpt. Je krijgt persoonlijk advies over jouw mantelzorgsituatie. En hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Hulp bij dagelijkse taken

Mantelzorgers doen veel verschillende werkzaamheden voor hun naasten. Gelukkig zijn er allerlei organisaties die kunnen ondersteunen. Met informatie over regelgeving rond mantelzorg of hoe ook goed te zorgen voor jezelf. Met schoonmaakhulp bijvoorbeeld, of korting op taxiritten.

 • Vervangende mantelzorg: Is jouw mantelzorger tijdelijk afwezig? Of ga je als mantelzorger op vakantie? Dan vergoeden wij de kosten voor vervangende mantelzorg.
 • Zilverkorting: Als klant van Zilveren Kruis ontvang je korting bij hulp aan huis en mantelzorg. Bekijk hier jouw voordeel bij Zilveren Kruis.
 • Krijg hulp bij vervoer: Met zilverkorting reis je ook voordelig met een taxi!

Onze zorgcoaches staan voor je klaar

Mantelzorg is niet altijd even gemakkelijk. Soms kunnen onze Zorgcoaches helpen. Zij kunnen met je meedenken of je adviseren over vergoedingen. De Zorgcoaches zijn te bereiken op 071 – 365 20 40. Bereikbaar op kantoordagen van 8:00 tot 18:00 uur.

Hulp bij mantelzorg

Mantelzorg is best een geregel. VGZ helpt je graag bij het vinden en regelen van de juiste zorg en hulp. Zodat je niet alleen goed voor je naaste zorgt, maar ook voor jezelf.

Vervangende mantelzorg

Soms heb je even een adempauze nodig. Bij de meeste aanvullende zorgverzekeringen van VGZ krijg je een vergoeding voor vervangende mantelzorg. Een mantelzorgvervanger neemt dan een aantal dagen jouw mantelzorgtaken over.

Zo werkt het:

 • De vervangende mantelzorg vraag je 6 tot 8 weken van tevoren aan. Je kunt dit doen bij onze zorgadviseurs via het telefoonnummer 088 - 131 16 11
 • Een organisatie waar VGZ een contract mee heeft, levert de vervangende mantelzorg.
 • De uitgevallen mantelzorger mag in de woning van de persoon die zorg ontvangt aanwezig zijn tijdens de vervangende mantelzorg.

De mantelzorgmakelaar

Ben je veel tijd kwijt aan het regelen van de juiste zorg voor de persoon voor wie je zorgt? Een mantelzorgmakelaar biedt hulp bij regeltaken. VGZ heeft professionele mantelzorgmakelaars in dienst die je ondersteunen in jouw zorgtaken. Bij de meeste aanvullende zorgverzekeringen van VGZ krijg je een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar.

Deze makelaars:

 • Beantwoorden jouw vragen en geven advies over jouw situatie;
 • Nemen tijdrovende regelzaken uit handen als het gaat om zorg, welzijn of financiën en
 • Verwijzen je naar de juiste organisaties die je ondersteunen, zoals vervangende mantelzorg of de gemeente.

Meer weten?

Wil je weten wat onze zorgadviseurs voor jou, je gezin of familielid kan betekenen? Bel 088 - 131 16 11. Op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur bereikbaar.

Werk en mantelzorg combineren

Je werkt en je bent mantelzorger. Dat is best zwaar. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat dit makkelijk loopt? Menzis helpt je met advies en ondersteuning.

Van knelpunten naar een oplossing 

 1. Begin met een lijst. Welke taken heb je thuis en op je werk? Hoeveel uur ben je per week bezig met werk, mantelzorg en het huishouden.
 2. Leg de lijsten naast elkaar. Waar zijn de problemen? Waar kun je schrappen? Probeer vooral te zorgen dat je voldoende tijd houdt om te ontspannen. Dat kan betekenen dat je bepaalde dingen niet meer doet.
 3. Verwacht je problemen? Deel je zorgen zo snel mogelijk met iedereen voor wie dit belangrijk is.
 4. Betrek iedereen bij het vinden van een oplossing. Dus: je gezin, degene voor wie je zorgt, collega's, je werkgever, noem maar op. Hun begrip maakt het vinden van een oplossing vaak makkelijker. En het voorkomt dat je altijd moet rennen en vliegen.

Ondersteuning

Het is goed om te weten dat er ook steun voor jou is. Een mantelzorgmakelaar helpt je als je veel moet regelen. En kun je tijdelijk geen mantelzorg verlenen? Dan is er vervangende mantelzorg. De zorg wordt dan tijdelijk van je overgenomen.

Online cursus voor mantelzorgers

En heb je toch moeite, bijvoorbeeld met het vinden van de balans, of het aangeven van je grenzen? Volg dan via SamenGezond de zelfhulpmodule mantelzorg.

Die helpt je met:

 • Balans houden tussen zorg voor een ander en jezelf en
 • Het herkennen en aanpakken van overbelasting.

Meer weten?

Bel 088 – 222 40 40. Op werkdagen van 8:00 tot 18:00 uur bereikbaar. Of klik hier voor meer informatie over wat Menzis voor jou als mantelzorger kan betekenen.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen over zorgverzekeringen

Bel met het Kruiswerk Zorgcollectief

088 – 17 17 310

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur
Gratis voor leden

Gerelateerd artikel Jouw zorgverzekeraar is er voor je: het hele jaar door Krant gemist? Lees online!