Direct door naar content

Ik ben in de overgang. Wat nu?

Heb je het de laatste tijd regelmatig opeens snikheet, word je ‘s nachts zwetend wakker en heb je misschien ook last van hartkloppingen? Dan zou het zomaar kunnen dat je in de overgang bent. Wat nu?

Wat is de overgang?

De overgang is een periode van een paar jaar, omstreeks je laatste menstruatie. Je laatste menstruatie wordt ook wel de menopauze genoemd (menopauze is dus niet hetzelfde als de overgang). De gemiddelde leeftijd waarop dit gebeurt is 51 jaar. De overgang begint dus al daarvoor en duurt een paar jaar, in sommige gevallen zelfs zeven tot tien jaar. In de overgang verandert je lichaam van vruchtbaar naar niet meer vruchtbaar. Na de overgang wordt je niet meer ongesteld.

Als vrouw heb je een zekere hoeveelheid eicellen. Maandelijks wordt er één eicel rijp. Die komt vrij vanuit je eierstokken (eisprong of ovulatie). Die eicel gaat via de eileiders richting de baarmoeder. Wordt de eicel niet bevrucht door een zaadcel, dan word je ongesteld. Na elke ongesteldheid heb je één eicel minder. Tussen de leeftijd van 40 en 60 raken de eicellen op en komen er geen eicellen meer vrij. Je maakt dan minder vrouwelijke hormonen aan, zoals oestrogeen en progesteron.

Wat merk je van de overgang?

In je baarmoeder groeit het slijmvlies anders dan daarvoor: langzamer, of juist sneller. Dit heeft effecten op je menstruatie. Het kan dus zo zijn dat je minder vaak ongesteld wordt, maar het kan ook zijn dat je eerst juist vaker ongesteld wordt. Daarnaast kan het zo zijn dat je menstruatie korter of langer duurt en dat de hoeveelheid bloedverlies verandert (minder of heviger). Ook de klachten die je normaal gesproken tijdens je ongesteldheid ervaart kunnen verminderen of verergeren.

Opvliegers

Daarnaast kun je last krijgen van opvliegers: plotselinge hitteaanvallen. Tachtig procent van de vrouwen krijgt hiermee te maken. Die opvliegers worden veroorzaakt door een vermindering in de aanmaak van oestrogeen, en daar moeten je hersenen zich nog op aanpassen. Ook kun je te maken krijgen met roodheid en zweten.

Hart-en vaatziekten

Oestrogeen speelt een rol in de bescherming van je vaten. Dankzij oestrogeen gaat slagaderverkalking veel langzamer. Bij een vermindering van de oestrogeenproductie, kun je meer risico krijgen op hart- en vaatziekten. Door de vermindering van oestrogeen kun je op den duur ook last krijgen van botontkalking (osteoporose). Het risico op botbreuken kan hierdoor groter worden.

Andere klachten

Door de overgang kun je (bij veel bloedverlies tijdens je menstruaties) bloedarmoede krijgen. Ook kan het zijn dat je slechter slaapt, en dat kan dan weer zijn weerslag hebben op je gemoedstoestand. Daarnaast kan de overgang je seksleven beïnvloeden: de huid van je vagina kan dunner worden en het kan zijn dat je vagina minder vochtig wordt.

Ook spierpijn en gewrichtspijn kan optreden tijdens of na de overgang. Daarnaast neemt de kans op depressies toe, met name als je in het verleden eerder depressief bent geweest. Ook vergeetachtigheid is een verschijnsel dat in verband wordt gebracht met de overgang. Het is overigens niet met zekerheid te zeggen of deze klachten niet veroorzaakt worden door andere factoren.

Wat nu?

Bij iedere vrouw verloopt de overgang anders. Tachtig procent van de vrouwen heeft klachten, twintig procent niet. Met alle klachten die hierboven zijn beschreven gaat het je misschien duizelen. Maar het is goed om te weten dat je van alles kan doen als je met klachten te maken krijgt.

Voedingspatroon

Informeer jezelf goed en houd je voedingspatroon bij. Het is goed om in de gaten te houden of je last hebt van botontkalking. Om botontkalking wat te remmen is het goed om calciumrijke voeding te nemen, en eventueel supplementen. Je kunt daarvoor natuurlijk de huisarts raadplegen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende beweging te krijgen. Dit is ook goed om hart- en vaatziekten tegen te gaan.

Hulp inschakelen

Ga bij klachten naar de huisarts. Daarnaast zijn er specialisten die je specifiek kunnen helpen door de overgang te komen. Ze helpen je overgangsklachten te verminderen. De organisatie Care for Women bijvoorbeeld heeft meer dan honderd locaties door Nederland. Het gaat om specialisten die zelf ook vrouw zijn en zich daarom extra goed kunnen inleven in je situatie. Met behulp van zulke specialisten kom je erachter of je klachten erbij horen, of dat je misschien ergere klachten hebt dan normaal en wat voor hulp je daar vervolgens voor kan krijgen.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Gerelateerde dienst Gezondheidschecks Krant gemist? Lees online!