Direct door naar content

Wellness: de zin en onzin van saunabezoek

Gezondheidseffecten zijn een grote motivatie om naar de sauna te gaan. Wat gebeurt er met je lichaam als je in de sauna zit? Wat voor gezondheidseffecten zijn er? We vragen het aan Harriët Boersbroek, manager beauty bij Wellness Center de Bronsbergen.

Wat gebeurt er met je lichaam in de sauna?

Harriët: ‘In een traditionele Finse sauna is de temperatuur tussen de zeventig en honderd graden. Je lichaam is prima in staat de eigen temperatuur te reguleren: je lichaamstemperatuur stijgt maar één tot twee graden. Je lichaam reageert op de warmte door te gaan zweten. Je raakt zomaar een halve liter vocht kwijt. Water drinken is daarom belangrijk.’

‘De doorbloeding van je huid wordt beter, je bloedomloop verbetert’

Terwijl je in de sauna zit, wordt de doorbloeding van je huid beter. Daarnaast zorgt de hitte ervoor dat je bloedvaten verwijden. Daardoor verbetert de bloedsomloop, hoewel niet op de lange termijn. Doordat je bloedvaten ruimer worden, daalt ook je bloeddruk in de sauna. Maar stap je uit de sauna, dan kan je bloeddruk flink gaan schommelen. Vooral als je de kou instapt.

‘Een saunabezoek is vergelijkbaar met matig tot intensief sporten voor je hart en longen.’

In de sauna versnelt je hartslag, deze kan zelfs verdubbelen. Een saunabezoek is vergelijkbaar met matig tot intensief sporten voor je hart en longen. Al bouw je in de sauna geen spieren op.’

Welke gezondheidsvoordelen heeft een saunabezoek?

Een deel van de gezondheidsvoordelen laat zich raden. ‘Een saunabezoek helpt bij het verminderen van stress en zorgt voor ontspanning. Maar het zorgt niet alleen voor mentale rust, ook je spieren kunnen makkelijker ontspannen door de warmte. Het kan dus helpen bij het verlichten van spierpijn,’ aldus Harriët. Ze vervolgt: ‘Na een saunabezoek voel je je vaak heerlijk rozig en heb je een gezonde gloed. Door de hitte openen je poriën zich. En doordat je zweet, worden afvalstoffen afgevoerd. Ook stimuleert de warmte in de sauna de bloedsomloop, wat zorgt voor een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de huid. Vandaar die gezonde blosjes op je wangen.’  

Hoe erg is het wijntje of patatje in het restaurant tijdens een dagje welness?

De laatste jaren is het steeds gebruikelijker om in de badjas een drankje en hapje te nuttigen in het restaurant bij de sauna. Genieten natuurlijk, maar het maakt een saunabezoek er niet gezonder op. ‘Met name met alcohol moet je voorzichtig zijn in de sauna,’ weet Harriët: ‘Alcohol verhoogt het risico op uitdroging. Het heeft effect op je bloeddruk en vergroot het risico op oververhitting. Pas dus op met alcohol drinken als je daarna nog terug de cabine ingaat.’  

Welke risico’s heeft een saunabezoek?

‘In de meeste gevallen kan een saunabezoek helemaal geen kwaad, en heeft het juist positieve effecten,’ vertelt de beauty manager: ‘Maar in sommige gevallen is voorzichtigheid belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, een lage bloeddruk, hartproblemen of ben je zwanger? Dan is het slim om eerst te overleggen met een arts. Ook als je net een operatie hebt gehad is het raadzaam om contact op te nemen met een arts voor je bezoek aan de sauna.’

Hoe en waarom ontstond de saunatraditie?

Wat is er ‘s winters fijner dan ontspannen in de sauna? Een nevel van heilzaam stoom neemt je zorgen weg. Je wordt omgeven door de geur van cederhout, lavendel en eucalyptus. De hitte voelt helend en de afwisseling met het koude dompelbad is verkwikkend. Je voelt je tien jaar jonger als je de sauna weer verlaat.

De afgelopen jaren is de sauna steeds populairder geworden in Nederland. Maar de saunatraditie gaat ver terug. Verschillende culturen hebben een lange historie van warmterituelen, zoals thermische baden in het Romeinse rijk, Turkse badhuizen en inheemse zweethutten. De ‘gewone’ sauna ontstond waarschijnlijk in het gebied waar nu Finland ligt, zo’n 2000 jaar geleden. Destijds was het meer dan een dagje ontspannen. Sauna’s waren ontmoetingsplekken, maar ook spirituele centra. De warmte werd gezien als reinigend en genezend voor lichaam en geest.

Welke soorten sauna zijn er?

Ga je anno 2024 naar de sauna, dan kun je vaak afwisselen tussen saunavormen. In de traditionele Finse sauna wordt water op hete stenen gegoten, waardoor stoom ontstaat en de temperatuur tussen de zeventig en honderd graden ligt. Als je even uitgestoomd bent, kun je naar de Infraroodsauna, waar infraroodlampen je gericht warmte geven, belangrijk voor de dieptewerking op je spieren en ook gewrichten. Of heb je liever de zoutgrot? Daar word je omringd door zoutblokken van Himalayazout. Naar verluidt goed voor de luchtwegen. Of kom tot rust in een stoombad of hammam: een sauna met een hoge luchtvochtigheid (100%) en lagere temperaturen, tussen de veertig en vijftig graden.

Tips voor een gezond saunabezoek

Heb je na het lezen van dit verhaal zin in een saunabezoek? Dan zijn heeft Harriët een aantal tips:

  • Drink voldoende water, het is belangrijk om te hydrateren omdat je veel zweet in de sauna.
  • Hou je aan de goede opbouw van een saunarondje: douchen, afdrogen scrubben, dan een voetenbad, dan sauna en dan koelen.
  • Luister naar je lijf.
  • Hou het bij korte sessies en douche goed koud af of ga lekker even buitenlopen.
  • Koel zeker goed je hoofd, anders krijg je hoofdpijn.

Ontspannen bij Wellness Center de Bronsbergen

Wanneer je richting Zutphen door de mooie Achterhoek rijdt, kom je bij Wellness Center de Bronsbergen terecht. De Bronsbergen is een wellness center gelegen in de bijzonder mooie omgeving van Zutphen, omringd door het Bronsbergenmeer. De Bronsbergen is een plek waar iedereen welkom is en waar natuurlijk genieten op zijn plaats is. Door de kleinschaligheid, gastvrijheid en hoge kwaliteit in combinatie met persoonlijke aandacht is elk bezoek aan Wellness Center de Bronsbergen een ultieme ervaring van ontspanning, culinair genieten en beauty.

Ledenvoordeel op welness

De Bronsbergen staat bekend om zijn vriendelijke personeel en kleinschaligheid. Er zijn dagelijks meerdere opgietingen waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse heerlijke geuren die met water op de kachel gegoten worden. Als je wilt, breid je je dagentree uit met een lekkere massage, beautybehandeling of een hamamritueel.

Ben je lid van Kruiswerk? Geniet met korting van een dagje wellness.

Bekijk jouw ledenvoordeel

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Gerelateerde dienst Wellness Krant gemist? Lees online!