Direct door naar content

Hoe overleef ik ... mantelzorgen?

Als mantelzorger verleen je zorg aan een zieke of hulpbehoevende naaste. En dat is niet altijd makkelijk. Hoe kun je dit drukke bestaan volhouden?

Vijf miljoen mantelzorgers

Ervaar je het zorgen soms als eenzame taak? Dat is niet gek. Omdat je als mantelzorger zo op kan gaan in de zorg voor je naaste, kan dat isolerend werken. Dan heb je misschien het gevoel dat je de enige bent. Dat is niet zo. In Nederland leven ruim vijf miljoen mantelzorgers, die allemaal op regelmatige basis voor een buurvrouw, vriend, vader of kind zorgen. Het kan gaan om hulp bij administratie, boodschappen, maar ook om persoonlijke verzorging van een ander, zoals helpen bij voeding of wassen en aankleden.

Het is soms lastig om uit te vinden waar de zorg voor je naaste is ondergebracht. Hoe overleef je het mantelzorgen? 

Denk een beetje aan jezelf

Neem tijd voor jezelf. Je hebt de neiging om steeds eerst aan andermans behoeften te denken en dan pas aan jezelf. Als jij straks omvalt van al die druk, dan heb je vooral jezelf er mee. Probeer af en toe een ontspanningsmoment in te plannen. Neem genoeg pauzes en maak eens een wandeling in de buitenlucht. ‘Hoe dan?’, denk je misschien, want mogelijk heb je echt geen uurtje over. Soms is er wat hulp van anderen nodig om ervoor te zorgen dat jij ook even mag ademhalen.

Zoek ondersteuning van je omgeving

Waarom zou je alles alleen moeten doen? Bespreek je zorgen en je gevoelens met anderen. Mensen vinden het vaak fijn om anderen te helpen. Als jij aangeeft wat je nodig hebt, kunnen anderen daar ook beter op inspelen. Dus vraag eens of iemand anders boodschappen wil doen, of mee wil naar een medische afspraak van je naaste.

Stel je verwachtingen bij

Als mantelzorger kun je niet toveren. Je kunt niet alles oplossen. Dat is misschien lastig toegeven, er zijn grenzen aan je kunnen. Dacht je van tevoren meer aan te kunnen? Valt het je tegen hoeveel werk het is? Stel je verwachtingen bij. 

Plan en organiseer

Bij de zorg voor een naaste komt vaak een heleboel regelwerk kijken. Je moet aan allerlei dingen denken en soms kun je belangrijke dingen over het hoofd zien. Hou een to-do lijstje bij, gebruik apps om bij te houden wanneer je naaste medicatie moet nemen en wanneer er belangrijke afspraken staan. Zo houd je zelf ook het overzicht.

Kies voor respijtzorg

Om even op adem te komen kun je respijtzorg inschakelen van een professional of iemand uit je omgeving. Je kunt (particuliere) thuiszorg inschakelen of een familielid of vriend vragen tijdelijk wat taken van je op zich te nemen. 

Schakel hulplijnen in

Bij de zorg voor je naaste zijn soms onverwachte en moeilijke momenten zijn. Bij  de Gezondheidslijn kun je terecht om hulp te vragen bij beslissingen. De Acute hulplijn is er voor onverwachte situaties waarbij actie vereist is. Weet je niet wat je aan moet met een situatie? Geen paniek, leden kunnen bij Kruiswerk terecht. Voor beide lijnen bel je 088 - 17 17 345 (24/7 bereikbaar).

Schakel handige diensten in

Als mantelzorger kom je niet altijd toe aan koken en schoonmaken. Of aan naar de kapper gaan met je naaste. Ook het repareren van dingen in huis is lastig als je opgaat in de zorg voor je naaste. Daarom hebben wij een maaltijdservice, huishoudelijke hulp, een kapper of pedicure aan huis, een tuinman en een klusser. Ben je lid van Kruiswerk? Dan krijg je korting op dergelijke diensten. 

Vraag een Thuisgelukgesprek aan

Als lid van Kruiswerk kun je gratis een Thuisgelukgesprek aanvragen. Je kunt daar al je vragen kwijt over mantelzorgen, ook als het gaat om het regelen van hulpmiddelen. Blijf niet te lang alleen rondlopen met dit soort twijfels en praat met een expert van Kruiswerk.

Schakel een mantelzorgmakelaar in

Als mantelzorger kunnen alle verschillende taken en regeldingen je gaan duizelen. Een mantelzorgmakelaar heeft veel ervaring met het aanvragen van financiële hulp, het vinden welke wet op jouw situatie van toepassing is, en biedt ook nog eens een luisterend oor. Een mantelzorgmakelaar weet wie er gebeld moet worden, wanneer je onnodig afgepoeierd wordt en waar je recht op hebt. Het kan een enorme opluchting zijn om het vinden van de juiste weg in het ingewikkelde zorgstelsel over te laten aan een professional.

Wil je meer weten over mantelzorgmakelaars? Of wil je gelijk een mantelzorgmakelaar inschakelen? Neem contact op met Kruiswerk: 0314 – 357 430 (ma. t/m vrij. van 9:00 tot 13:00 uur)

Terug naar overzicht