Direct door naar content

Krijgen mantelzorgers de waardering die ze verdienen?

Mantelzorgers zijn de stille krachten die ervoor zorgen dat zieken, ouderen en gehandicapten thuis zorg krijgen. Mantelzorgers zorgen ogenschijnlijk onuitputbaar voor een buurman, moeder of oom die steeds minder goed voor zichzelf kan zorgen. Hoewel mantelzorgen soms als een eenzame taak voelt, ben je lang niet de enige. We hebben ruim vijf miljoen mantelzorgers in Nederland. Maar krijgen ze wel de waardering die ze verdienen?

Als mantelzorger kom je vaak minder aan je eigen leven toe. Hobby’s, je werk, je sociale leven, je gezin. Soms schieten al die - toch wel heel belangrijke - dingen erbij in. En je doet het natuurlijk met liefde, maar het is niet gek als je het als heel zwaar ervaart.

De taken die bij mantelzorg kunnen horen lopen uiteen: het kan gaan om boodschappen doen, administratie, maar ook om persoonlijke verzorging, zoals het wassen van je naaste. Mantelzorg kan dus van alles zijn. En bijna iedereen komt er weleens mee in aanraking: of je nou zelf mantelzorg verleent of een mantelzorger nodig hebt.

Met het oog de overbelasting van de zorg door personeelstekorten en vergrijzing zijn mantelzorgers hard nodig in onze maatschappij. De zorg voor de meest kwetsbaren in onze samenleving komt naar verwachting dan ook steeds meer terecht bij familieleden en andere naasten van degene die zorg nodig heeft. Dat is geen makkelijk bericht, want mantelzorgers werken zich vaak al over de kop.

Kruiswerk is er voor de mantelzorger

Om je te ontzorgen bieden wij verschillende mogelijkheden bij Kruiswerk. Hoewel we bij Kruiswerk je zorgtaken niet volledig kunnen overnemen, kunnen wij er wel voor zorgen dat de last wat verlicht wordt. Hier volgen voorbeelden.

Mantelzorgmakelaar

De juiste weg vinden in het zorglandschap in Nederland kan lastig en frustrerend zijn. Welke wetten zijn van toepassing? Welke regelingen gelden er voor jou? Heb je recht op toeslagen? Bij welke organisaties klop je aan? Om dit wat makkelijker te maken kun je via ons een mantelzorgmakelaar inschakelen. Mantelzorgmakelaars leren door voor hun beroep: ze hebben een post-hbo gedaan om zich wegwijs te maken in het doolhof van wetten en regels en kunnen jou daar als geen ander mee helpen. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als het niet hoeft?

Bij Kruiswerk bespreken wij graag vrijblijvend of een mantelzorgmakelaar iets voor je is. Bij onze ledenservice bieden wij een luisterend oor. We bespreken je situatie en bekijken samen of je een mantelzorgmakelaar nodig hebt. Wij zijn via 0314-357430 (ma. t/m vrij. van 9:00 tot 13:00 uur).

Thuisgelukgesprek

Om te luisteren naar je verhaal en te kijken hoe we je kunnen ondersteunen, kun je ook een thuisgelukgesprek aanvragen (gratis voor onze leden). Dan komt er een Kruiswerk-expert bij je op bezoek om je te voorzien van informatie en goede raad over handige zorgdiensten en financiële regelingen. We helpen je op deze manier graag wegwijs te worden. Dit geldt voor zowel net beginnende mantelzorgers als voor mensen die al langer voor een naaste zorgen. 

Hulplijnen: gezondheidslijn en acute hulplijn

Maak je je soms zorgen dat degene voor wie je zorgt iets overkomt? Het kan je een gerust gevoel geven als je weet dat je hulp kunt inroepen en je zorgen met iemand kunt bespreken. Dat kan via onze gezondheidslijn. Ook kun je de acute hulplijn inschakelen als er iets onverwachts gebeurt en je niet zo goed weet hoe je je uit de situatie moet redden.

Maaltijdservice, kapper, pedicure en opticien aan huis!

Geen tijd om te koken naast de zorgtaken? Geen nood, daarom hebben wij een maaltijdservice. En heb je geen tijd om naar verschillende locaties te gaan, zoals de kapper, pedicure of opticien? Ook deze diensten kun je via ons bij je thuis laten komen.

Klussers en tuinmannen

Via Kruiswerk kun je een klusser inschakelen die allerhande werkzaamheden in huis kan uitvoeren. Van het ophangen van een kapstok tot nieuwe betegeling in de tuin: de klusser helpt je uit de brand.

Mantelzorgcursussen

Mantelzorgen overkomt je, je kiest er niet voor. Je bent het niet gewend om specialistische zorgtaken uit te voeren, en je hebt er (waarschijnlijk) niet voor geleerd. Daarom bieden we handige cursussen, in medicijngebruik, mobiliteit, persoonlijke verzorging of vergoedingen. Het toedienen van medicijnen, het helpen verplaatsen van je naaste, het wassen en aankleden. Bij onze cursussen kun je het allemaal leren.

Ook als het gaat om financiële regelingen weet je vaak niet van de hoed en de rand. En dat is niet gek, want het kan best ingewikkeld zijn. Daar is ook een cursus voor. Tenslotte kun je een cursus voeding en vocht volgen om je naaste te helpen met eten en drinken als diegene dat zelf niet meer zo goed kan.

Praktische hulp en emotionele steun

Kruiswerk kan ook helpen met praktische hulp, zoals het doen van boodschappen of taken in de huishouding. Maar ook op emotioneel vlak kunnen wij er voor je zijn.

Respijtzorg (vervangende zorg)

Omdat je als mantelzorger soms helemaal niet meer aan je eigen leven toekomt, kun je eens kijken naar respijtzorg. Daarmee kun je tijdelijk zorgtaken overdragen aan iemand anders (een professional of vrijwilliger), zodat je even bij kan komen. Onze experts kunnen je vertellen hoe je dit aanvraagt.

Op deze pagina vind je meer informatie over het aanvragen van onze verschillende diensten.

Terug naar overzicht