Zo vind je een wandelmaatje
De kleur van groene bladeren om je heen, de geur van dennennaalden en een frisse bries in je gezicht: niks voelt heilzamer dan een mooie wandeling in de buitenlucht. En het voelt niet alleen zo, wandelen is daadwerkelijk goed voor je gezondheid. Je spieren, botten, hart en vaten profiteren er allemaal van. Maar ook voor je hersenen is het goed. Lichaamsbeweging verkleint namelijk de kans op Alzheimer.
Misschien weet je dit allemaal wel, maar wandel je liever niet in je eentje. En misschien weerhoudt het gebrek aan een wandelmaatje je ervan om naar buiten te gaan. Gelukkig zijn er allerlei manieren om wandelmaatjes te vinden. Zo kun je je aansluiten bij een wandelgroep of kun je een wandelmaatje zoeken.
Stok achter de deur
Als je samen gaat wandelen sla je twee vliegen in één klap: je profiteert niet alleen van de gezondheidsvoordelen van bewegen in de buitenlucht, maar het is ook nog eens gezellig! Zo laad je tegelijkertijd je sociale batterij op. Zonder dat je het doorhebt, wordt een halfuur zomaar een uur. Bovendien heb je een stok achter de deur. Komt wandelen er bij jou vaak niet van? Als je met iemand afspreekt om samen te lopen, houd je je gemakkelijker aan je eigen voornemen.
Een stevige tocht of een blokje om
Loop je graag rustig, of heb je de pas er flink in? Ga je het liefst op verre tochten of liever een blokje om? Geniet je van struinen bij daglicht of houd je meer van een avondwandeling? Wandelmaatjes en -groepen bestaan in alle soorten en maten. Er is altijd wel iemand te vinden met dezelfde behoeften als jij.
Wandelgroep
Vind je het fijn om in een groep te lopen? Wandelgroepen zijn er in overvloed. Wandelen in een groep heeft voordelen: er gaat altijd wel iemand en je hebt afwisselende gesprekken.
De snelste manier om zo’n groep te vinden is door te zoeken op internet. Zoek via Google naar ‘wandelvereniging’ of ‘wandelgroep’ en typ daarachter de naam van je woonplaats.
De website van de wandelgroep geeft vaak een goed beeld van wat je kunt verwachten. Je kunt erop zien voor welke doelgroep de vereniging is en om wat voor afstanden het gaat.
Daarnaast kun je via een fysiotherapiepraktijk wandelgroepen vinden. Zeker als je wel wat medische begeleiding kunt gebruiken tijdens een wandeling is dit een slimme manier. Ook kun je via buurthuizen, sportscholen of atletiekverenigingen vragen naar wandelclubs. En tot slot hebben gemeenten vaak een buurtsportcoach. Zo’n coach helpt je een passende wandelclub te vinden. Als je op Google zoekt naar ‘buurtsportcoach’ en daarachter de naam van de gemeente waarin je woont, vind je een coach bij jou in de buurt.
Georganiseerde wandeltochten
Wil je je liever niet binden aan een vaste afspraak, maar vind je het wel leuk om eens met meerdere mensen te lopen? Er zijn ook allerlei georganiseerde wandeltochten. Op de website van de Koninklijke Wandelbond Nederland vind je waar en wanneer er tochten zijn in de agenda op de website. Hierbij gaat het vaak wel om actieve wandelingen, die meestal een goede conditie vragen.
Wandelmaatje
Wandel je liever niet in een groep maar met een vaste wandelgenoot? Ook die kan je vinden via internet. Een handige website daarvoor is Tweevoeter.nl. Op deze site vind je veel info over wandelen. Klik je op ‘samen wandelen’, dan zie je bij elke provincie oproepjes van mensen die net als jij iemand zoeken om mee te wandelen. Je kunt zelf een oproepje plaatsen of reageren op een oproep van iemand anders.
Een andere handige site is sportpartner.com. Hier kun je zelf een profiel maken en zo op zoek gaan naar een wandelpartner. En via tevoetonline.nl kun je meedoen aan allerlei georganiseerde wandelingen, maar je kunt er ook individuele wandelmaatjes vinden. Ook op wandeldate.nl, een soort datingsite voor wandelaars, kun je op zoek naar een maatje.
Wandelen in de natuur
Stichting Gezond Natuurwandelen Nederland organiseert tot slot elke week gratis wandelingen van een uur. Je start op een vaste plek en tijd, iedereen is welkom, het is vrijblijvend en gratis. Op de site van de stichting vind je de tijden en locaties.