Direct door naar content

Wooncoaches gezocht!

Wilt u uw mede inwoners van de gemeente Aalten adviseren over langer zelfstandig, duurzaam en veilig thuis wonen? Dan is deze vrijwilligersvacature echt iets voor u!

Oud worden in het eigen, duurzame huis en vertrouwde omgeving is een wens van velen. Om inwoners te stimuleren stappen te zetten hun woning klaar te maken voor de toekomst, starten we ook in Aalten met het project Heerlijk Thuis in Huis. In dit project gaan wooncoaches in gesprek met inwoners over hun woning en geven zij gratis tips en adviezen over het duurzaam, comfortabel en veilig inrichten van hun huis. Een mooie en dankbare taak waarvoor wij vrijwillige wooncoaches zoeken. 

Het Woongelukgesprek

Een grote groep inwoners van 55 jaar en ouder ontvangt een brief van de gemeente over het project Heerlijk Thuis in Huis. Daarna kunnen zij zich aanmelden voor een gratis, vrijblijvend Woongelukgesprek.

De wooncoach komt dan bij de inwoner thuis en geeft advies over duurzaam en veilig wonen. Onderwerpen kunnen zijn: plezierig ouder worden, mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, energiebesparing en (het gevoel van) veiligheid in huis.

De wooncoach kan, indien gewenst, ondersteunen bij het realiseren van concrete verbeteringen en oplossingen in en aan de woning. Deze kant-en-klare oplossingen worden aangeboden door een aantal organisaties zoals Agem en Zlimthuis, maar ook bijvoorbeeld door plaatselijke en regionale ondernemers.

Wat wordt er van een wooncoach gevraagd?

  • U volgt een training van drie dagdelen om zo actuele kennis op te doen op het gebied van langer thuis wonen, veiligheid, en energiebesparing. Ook krijgt u tijdens deze training uitleg over het Woongelukgesprek en een instructie om te kunnen werken met de digitale vragenlijst via een speciale app.
  • Per maand voert u gemiddeld 6 Woongelukgesprekken voor de duur van 1 jaar. Daarnaast neemt u na elk Woongelukgesprek het initiatief voor een (telefonische) evaluatie.
  • U bent aanwezig bij eventuele scholing- en terugkombijeenkomsten.
  • U levert een VOG aan (zonder kosten voor uzelf).

Wat maakt het zo leuk om dit vrijwilligerswerk te doen?

  • Door uw kennis en adviezen kunt u een inwoner echt verder helpen als het gaat om duurzaamheid, comfort en veilig wonen.
  • U heeft de vrijheid om afspraken in te plannen op de momenten dat het u uitkomt.
  • U bent de spin in het web, omdat u zowel met bewoners als met organisaties contacten heeft.

Vrijwillige wooncoach, dat wil ik doen!

Stuur een e-mail naar r.wisselink@aalten.nl  voor 25 mei 2022. Wilt u in uw mail aangeven wie u bent, waarom u graag wooncoach wilt zijn en wat uw achtergrond is. Afhankelijk van de binnen gekomen reacties nodigen wij u dan graag uit voor een kennismakingsgesprek.