Direct door naar content

Wassen aan de wastafel: veiligheid en hulpmiddelen

Veiligheid en hulpmiddelen bij de wastafel

Er bestaan allerlei hulpmiddelen om het wassen gemakkelijker te maken. Ze zijn gericht op zelfredzaamheid en veiligheid. Vraag zonodig advies over hulpmiddelen aan de thuiszorgorganisatie of ergotherapeut.

Voor iemand die moeite heeft om lang en stabiel te staan, is een krukje in de badkamer vaak al voldoende. Let er wel op dat de poten stroef en stabiel zijn met rubber doppen. Wat nog meer stabiliteit geeft, is een douchestoel. Door de armleuningen kan de zorgvrager gemakkelijk overeind komen. Veel douchestoelen zijn in hoogte verstelbaar. Dat is erg handig voor de verzorger, omdat die zo zijn rug recht kan houden.

Er zijn ook stoelen met wieltjes. Deze zijn handig als de zorgvrager slecht ter been is. Ook zijn er postoelen die gebruikt kunnen worden bij de wastafel. Het onderlijf kan dan gewassen worden zonder te staan.

Er zijn douchestoelen met een gat aan de voorkant. Het voordeel van een gat aan de voorkant is, dat je makkelijk van onderen kunt wassen. Soms is het handiger om juist het gat aan de achterkant te hebben. De zitting kan in sommige gevallen worden omgedraaid.

Een wegklapbare armleuning kan handig zijn bij het overstappen van een rolstoel naar een douchestoel of van een bed naar een stoel.

Vallen voorkomen:

Veel valpartijen gebeuren in de badkamer. Logisch, want waterspetters maken de vloer glad.

Goede verlichting in de badkamer maakt het helpen bij het wassen gemakkelijker. Je ziet nu beter of alles schoon is en je kunt bij het afdrogen controleren op irritatieplekken. Zowel voor de zorgvrager als voor de zorgbieder is het van groot belang om schoenen te dragen die stroef zijn.

Grepen aan de muur kunnen het verschil maken tussen overeind blijven of vallen. Ze moeten wel op de juiste hoogte voor de gebruiker geplaatst zijn. Een ergotherapeut kan helpen bij het vinden van de juiste plekken van de grepen. Voor de bad- en doucheruimte zijn veel verschillende beugels op de markt: zoals beugels met een ribbelstructuur, waardoor deze extra stroef is. Met schroeven en pluggen worden deze beugels aan de muur bevestigd.

Er zijn ook zogenaamde vacuümbeugels. Vacuümgrepen kunnen losraken en moeten dus voor elk gebruik gecontroleerd worden. De beugels kunnen tijdelijk aan de muur bevestigd worden. Dit kan alleen als de tegel helemaal glad is, want anders laat de greep los. Je plaatst een dergelijke greep op de muurtegel, maar wel op een plek waar geen voeg zit. Met een kliksysteem wordt vervolgens het vacuüm getrokken. Sommige van deze beugels hebben een verklikker die op groen staat als er een goede zuigkracht is. Trek altijd vooraf even aan de beugel om te controleren of deze nog vastzit en controleer of de beugel goed vacuüm is getrokken. Als de beugel goed vacuüm is  getrokken, kun je er pas op steunen. De beugel is in principe dus geschikt voor tijdelijke situaties, maar ook om uit te proberen waar de beugel geplaatst moet worden.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Lid worden Krant gemist? Lees online!