Direct door naar content

Ze zijn er weer: de dahlia’s. 

Deze kleurrijke bloemen bloeien tot aan de herfst en zijn echte eyecatchers. Een prachtige aanwinst dus voor jouw tuin of balkon.

De bloemetjes en de bijtjes

De dahlia is erg populair onder bijen en dat is mooi! De bijen hebben het namelijk zwaar. Het wordt voor hen steeds moeilijker om voedsel te vinden. Dat is jammer, want ze leveren een grote bijdrage aan de natuur.
                                                                                                           
In Nederland zijn zo’n 350 verschillende soorten bijen te vinden. Iets meer dan de helft van deze soorten staat op de nationale Rode Lijst Bijen. Met deze lijst houdt de Rijksoverheid het aantal wilde bijen in Nederland in Nederland in de gaten. Bijen die op deze lijst staan kunnen wel een helpende hand gebruiken.


We kennen deze insecten natuurlijk van de honing, maar ze doen nog veel meer. De beestjes spelen een belangrijke rol als het gaat om biodiversiteit. Ze brengen het stuifmeel van de ene bloem naar de stamper van de andere bloem en helpen planten op die manier bij hun voortplanting. Dat doen ze niet alleen bij de mooie planten in de tuin, maar ook bij de gewassen waar wij uiteindelijk ons voedsel vandaan halen.

Tips & Tricks

De oorsprong van de dahlia ligt in Mexico. De Azteken kweekten deze plant vooral voor consumptiedoeleinden. Pas veel later werd de dahlia ook in tuinen gepoot. De plant is het gelukkigst op een zonnige plek, al is een beetje schaduw ook prima.

Dahliaknollen kunnen niet goed tegen de vrieskou. Ideaal gezien plant je ze na de vorstperiode. Je kunt hiervoor IJsheiligen (medio mei) aanhouden als richtlijn. De knollen worden ondiep geplant: ongeveer één keer de knolhoogte. Het is ook mogelijk om ze direct al voor te trekken in een ruime pot. Zet deze dan wel op een lichte vorstvrije plek. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je rond de nazomer prachtige bloemen kan verwachten!

Wanneer ze uitgebloeid zijn, moeten dahlia’s weer voor de vorstperiode gerooid worden. Dit is meestal eind november. De opgegraven knollen kun je bewaren in droge turf of onder kranten in een kist of op een andere koele plek met een relatief hoge luchtvochtigheid. Zo bescherm je de knollen goed tegen vorst en kun je er een jaar later weer van genieten.

Doe mee aan onze dahlia win-actie!

We zetten de bloemetjes buiten! Ben jij een echte speurneus en weet jij alle roze dahlia’s te vinden? Doe dan mee met onze dahlia-actie.

Hoe doe je mee?
Is de nieuwste uitgave van de Kruiswerkkrant al op jouw deurmat gevallen? Zoek alle dahlia’s in de Kruiswerkkrant én op de homepage van kruiswerk.nl.

Alle dahlia’s gevonden? Geef het juiste aantal aan ons door en maak kans op een pakketje biologische dahliaknollen, aangeboden door Kruiswerk in samenwerking met De Warande.

                                                                                           

Over De Warande

Deze prachtige biologische dahlia's (mede aangeboden door De Warande, in Vorden) kunnen binnenkort van jou zijn. Bij De Warande hebben ze een passie voor bloembollen en knollen en die delen ze graag! Sinds 1986 zijn ze gespecialiseerd in stinzenplanten, verwilderingsbollen en schaduwplanten. Daarnaast hebben ze ook diverse bloembollen in het assortiment.

Kan je niet wachten? Je kunt de meest prachtige bollen en knollen kopen in hun webshop: www.sterkebollen.nl

Voorwaarden dahlia-actie

Stuur het antwoord in via het digitale deelnameformulier op deze pagina. De dahlia-actie sluit op 8 mei 2022. Uiterlijk 10 mei 2022 ontvangt de winnaar persoonlijk bericht.

De winnaar ontvangt een pakket met dahliaknollen aangeboden door Kruiswerk in samenwerking met De Warande. De prijs is niet in te wisselen voor contanten. 

Deze winactie is inmiddels gesloten.

De winnaars hebben persoonlijk bericht ontvangen.