Direct door naar content
Nika Huisman wint Bakstrijd Kruiswerk met haar zomerse mini-sloffen

Met haar heerlijke mini sloffenrecept werd Nika Huisman zondag 5 september de winnares van de Bakstrijd. De Bakstrijd is een initiatief van ledenvereniging Kruiswerk Achterhoek en Liemers in samenwerking met Bakwinkel Gaabs. Nika vertelt: “In het recept heb ik amandel verwerkt. En mijn vader heeft zelf de vormpjes gemaakt voor de sloffen!” Dat was precies de insteek van de bakstrijd, samen aan de slag in de zomer om een heerlijk baksel te maken. Bekijk hieronder haar heerlijke recept.

Recept zomerse mini-sloffen

Stap 1: het amandelspijs

  1. Doe de suiker en de amandelen in de blender en maal fijn. Voeg daarna de citroen en het 1/4 ei toe.
  2. Kneed door en leg het een nachtje in de koelkast.


Stap 2: het deeg

  1. Meng de suiker met de boter. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een mooi deeg.
  2. Koel het deeg minimaal 1 uur.
  3. Voeg het andere deel van het ei toe aan de amandelspijs.
  4. Rol het deeg uit tot 1 à 1,5 cm. Steek daarna het deeg uit met de sloffenvormpjes.
  5. Druk een gleufje in het midden van het deeg en vul dit met een beetje amandelspijs.
  6. Bak ongeveer 30 min. op 180 graden. 


Stap 3: de banketbakkersroom

  1. Meng het suiker met de eidooiers. Zeef de bloem erdoor en meng tot een geheel.
  2. Verhit de melk met de vanillesuiker tot het kookt.
  3. Voeg een klein beetje melk bij het mengsel en meng dit door. Voeg het mengsel bij de hete melk en kook dit 3 tot 5 minuten.
  4. Dek het af met plasticfolie en laat het afkoelen buiten de koelkast tot kamertemperatuur en zet het daarna in de koelkast.


Stap 4: de mascarponeroom

  1. Meng de mascarpone kort door. Klop de slagroom lobbig en kook de bramen (kort). 
  2. Meng de mascarpone en slagroom door elkaar en voeg poedersuiker toe naar smaak en bramensap naar kleur (meng zo kort mogelijk, anders wordt het slap)


Stap 5: de zwitserse room
Klop de slagroom lobbig en roer de gekloelde banketbakkersroom los. Spatel dit vervolgens door elkaar en zet terug in de koelkast. 


Stap 6: opmaak
Voor de opmaak spuit je de vullingen op de bodems en versierje het met fruit en slagroom.

Benodigdheden

Sloffendeeg

  • 130 g boter
  • 210 g bloem
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 ei
  • 100 g witte basterdsuiker

Amandelspijs

  • 50 g suiker
  • 50 g amandelen (zonder vel)
  • sap en rasp van 1/4 citroen
  • 1/2 ei

Banketbakkersroom

  • 220 g melk
  • 40 g suiker
  • 15 g vanillesuiker
  • 22 g bloem
  • 2 eidooiers

Mascarponeroom

  • 100 g slagroom
  • 100 g mascarpone
  • 3 bramen
  • poedersuiker naar smaak

Zwitserse room

  • 1/3 van de banketbakkersroom
  • 150 g slagroom