Direct door naar content

5 stappen om na te denken over je huidige zorgverzekering

Het Kruiswerk Zorgcollectief adviseert je in 5 stappen om na te denken over je huidige zorgverzekering. Het loont om goed na te gaan wat jij het aankomende jaar werkelijk nodig hebt aan zorg. Zo voorkom je onaangename verrassingen en kan het ook een besparing opleveren. Laat je goed informeren. Bijvoorbeeld met onderstaande stappen of tijdens onze informatiebijeenkomsten of een persoonlijk adviesgesprek.

Stap 1 Kies de juiste basisverzekering

In de basisverzekering is jouw basiszorg geregeld. De zorgverzekeraar mag geen onderscheid maken in premie, of je nu zorg nodig hebt of niet. Zorgverzekeraars moeten je altijd accepteren voor de basisverzekering, ongeacht je leeftijd. Zorgverzekeraars bepalen zelf met wie zij contracten aangaan voor het leveren van zorg of inkopen van medicijnen.

Als basisverzekering kies je voor een natura- of restitutiepolis. Bij een naturapolis ga je, wanneer je zorg nodig hebt, naar een zorgaanbieder waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Doe je dit niet? Dan moet je een gedeelte van de rekening zelf betalen. Bij een restitutiepolis heb je meer vrijheid om zelf te kiezen waar je naartoe wilt. Zolang deze zorgaanbieder maar een redelijk tarief in rekening brengt voor de zorg die zij levert.

Tip van Willem: “Wanneer je zorg nodig hebt in het buitenland en de kosten hoger zijn dan in Nederland, worden die kosten niet vergoed vanuit jouw basisverzekering. Dit geldt ook voor medische repatriëring. Deze kosten worden wel vergoed vanuit de aanvullende verzekering.”

Stap 2 Kies je eigen risico

Het verplicht eigen risico is € 385,-. Het eigen risico betaal je wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering. Je kunt daarbovenop kiezen voor een vrijwillig eigen risico, variërend van € 0,- tot € 500,-. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, des te minder premie je per maand betaalt.

Tip van Willem: “Ontvang je nu al zorg? Of is de kans groot dat je zorg gaat ontvangen? Dan raad ik je af om een vrijwillig eigen risico op te nemen.”

Stap 3 Kies je aanvullende verzekering

Vanuit de basisverzekering wordt niet alle zorg vergoed. Onder meer fysiotherapie, brillen en alternatieve zorg moet je aanvullend verzekeren. Je bent niet verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze valt ook niet onder de zorgverzekeringswet. Voor wat betreft een aanvullende verzekering: het grootste onderscheid tussen het aanbod van verzekeraars zit in de prijzen en inhoud van de dekking. Vaak kiezen mensen een te uitgebreide aanvullende verzekering, uit angst dat hen iets onverwachts overkomt het komende jaar. Stel jezelf de vraag: welke zorg heb ik volgend jaar nu écht nodig? Het kan zo zijn dat je het ene jaar andere zorg nodig hebt dan het andere. Pas daar dan ook jouw aanvullende verzekering op aan.

Tip van Willem: “Op de linkerpagina leg ik je uit waar je de aanvullende verzekering voor kunt gebruiken als het gaat om alternatieve zorg, preventieve zorg én mantelzorg.”

Stap 4 Kies je tandartsverzekering

Omdat de tandartsverzekering niet onder de zorgverzekeringswet valt, is de zorgverzekeraar vrij om de inhoud en voorwaarden van de verzekering te bepalen. Verwacht je in de toekomst hoge kosten? Pas dan tijdig je dekking aan. Veel zorgverzekeraars hanteren een wachttijd op de meest uitgebreide tandartsverzekering.  Binnen een tandartsverzekering verzeker je meestal een bedrag aan kosten die bij de tandarts wordt vergoed. Naast een periodieke controle geldt er een eigen bijdrage op de kosten die je bij de tandarts maakt. Veel zorgverzekeraars hanteren binnen de tandartsverzekering een maximum aantal minuten voor de mondhygiënist. Meestal is dit 60 minuten. Daarboven worden de kosten niet meer vergoed vanuit het tandartspakket.

Tip van Willem: “Krijg je een volledige gebitsprothese? Deze wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor heb je dus geen tandartsverzekering nodig.”

Stap 5 Kies je collectiviteit

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die door een grote groep mensen afgesloten wordt. Ben je verzekerd bij Menzis, Zilveren Kruis of VGZ dan biedt Kruiswerk Zorgcollectief jou voordelen. Als je je aansluit bij een collectief blijf je dus gewoon verzekerd bij jouw zorgverzekeraar maar krijg je wel de voordelen die de collectieve verzekering biedt.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen over zorgverzekeringen

Bel met het Kruiswerk Zorgcollectief

088 – 17 17 310

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur
Gratis voor leden

Krant gemist? Lees online!