Direct door naar content

Jouw zorgverzekering, kies bewust en bespaar op dat wat je niet gebruikt

Op het gebied van zorgverzekeringen verandert het een en ander. Zo verdwijnt op 1 januari de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Nu is dat nog maximaal 5 procent, wat in de praktijk neerkomt op zo’n € 7,- per maand. Twee op de drie Nederlanders maakt momenteel gebruik van een collectieve zorgverzekering.  Op de aanvullende verzekeringen mag nog wel een korting gegeven worden. De hoogte van de korting op de aanvullende verzekering wordt bepaald door de zorgverzekeraar zelf.

Collectief verzekeren blijft!

Het Kruiswerk Zorgcollectief blijft wél gewoon bestaan. Nog altijd biedt ons collectief voordelen als extra zorg. De enige verandering is dat de korting op een collectieve basisverzekering verdwijnt.

Aanvullend verzekeren, kies alleen wat je nodig hebt

Vanuit de aanvullende verzekering krijg je zorgkosten vergoed voor bijvoorbeeld fysiotherapie, bril of lenzen, preventieve zorg en mantelzorgondersteuning. Je bent niet verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt geld besparen als je dit doet. Willem Veenendaal, expert zorgverzekeringen bij het Kruiswerk Zorgcollectief, legt uit waar je de aanvullende verzekering voor kunt gebruiken. Heb je daarna nog vragen? Laat je informeren via onze informatiebijeenkomsten.

Hoeveel fysiotherapie heb ik nodig?

“Reguliere fysiotherapie wordt vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering. Meestal heb je recht op een x aantal behandelingen in jouw aanvullende verzekering per jaar. Kijk kritisch naar het aantal behandelingen dat je nodig denkt te hebben. In sommige situaties wordt zelfs de fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering.”

De vergoeding van een hoortoestel

“Een hoortoestel wordt voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering. Dit bedrag wordt verrekend met het verplicht- en vrijwillig eigen risico. Sommige zorgverzekeraars hebben een aanvullende verzekering die de 25% eigen bijdrage ook nog deels of zelfs helemaal vergoeden. Vaak hoef je dus helemaal niets zelf te betalen. Informeer van tevoren of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met de audicien waar je heen wilt gaan. Alleen als zij een contract hebben met een audicien krijg je 75% vergoed vanuit de basisverzekering.”

Extra uitgelicht

“Draag je zorg voor een ander? Of wil je werken aan je gezondheid en vallen voorkomen? Dan heb ik goed nieuws voor je. In de meeste gevallen heb je een vast budget voor alternatieve-, preventie- en mantelzorg binnen jouw aanvullende verzekering.”

Wat valt er onder deze vormen van zorg?

✓ Alternatieve zorg

Behandelingen zoals accupunctuur en natuurgeneeswijzen, alternatieve beweegzorg en alternatieve medicijnen. Een zorgverzekeraar vergoed meestal een maximumbedrag per behandeling.

✓ Preventieve zorg

Cursussen, zoals een EHBO-, slaapcursus of valpreventie training, hulp bij een gezonde leefstijl zoals een leefstijlcheck of hulp bij afvallen, trainingen én vaccinaties. Veel zorgverzekeraars hebben een preventiebudget opgenomen. Dit budget kan je inzetten om zorg te voorkomen.

✓ Mantelzorg

Zorg jij wel eens voor een ander? Jouw partner of ouders? Binnen de aanvullende verzekering zijn er vaak vergoedingen voor mantelzorgers. Zo kan er ondersteuning geboden worden door een mantelzorgmakelaar of een vervangende mantelzorger.

 

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen over zorgverzekeringen

Bel met het Kruiswerk Zorgcollectief

088 – 17 17 310

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur
Gratis voor leden

Krant gemist? Lees online!