Direct door naar content

Geen zorgverzekering blijft hetzelfde in 2023

De belangrijkste veranderingen in het kort

Stijgende kosten zijn het gesprek van de dag. Niet gek, want alles wordt duurder. Denk onder andere aan boodschappen, energie- en woonlasten. Nu is op Prinsjesdag ook nog eens bekend geworden dat de zorgpremie flink stijgt en dat collectiviteitskorting op de basisverzekering komt te vervallen. Verwachting is dat steeds meer Nederlanders door de hoge kosten noodgedwongen moeten bezuinigen op hun zorgverzekering, maar daarmee ook op hun gezondheid. Om je zo goed mogelijk te informeren en te helpen bij het maken van een bewuste en passende keuze hebben we de belangrijkste wijzigingen voor 2023 voor jou op een rij gezet.

1.Collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwijnt

Per 1 januari 2023 verdwijnt de collectiviteitskorting en mogen zorgverzekeraars geen korting meer geven op de basisverzekering. Nu is dat nog maximaal 5 procent, wat in de praktijk neerkomt op zo’n € 7,- per maand. Twee op de drie Nederlanders maakt momenteel gebruik van een collectieve zorgverzekering.  Op de aanvullende verzekeringen mag nog wel een korting gegeven worden. De hoogte van de korting op de aanvullende verzekering wordt bepaald door de zorgverzekeraar zelf.

Goed om te weten: Zorgsaam Zorgcollectief mag wél gewoon blijven bestaan. Nog altijd biedt ons collectief voordelen als extra zorg. De enige verandering is dat de korting op een collectieve basisverzekering verdwijnt.

2.Zorgpremie 2023 stijgt aanzienlijk

Gemiddeld ga je € 137,- per maand betalen voor een basis zorgverzekering. Volgens ingewijden stijgt de rekenpremie volgend jaar naar € 1.649,-. Wat neerkomt op een stijging van ruim € 120,- per jaar, ofwel maandelijks 10 euro, ten opzichte van nu. Eerdere schattingen gingen uit van een veel hogere toename van de premie, namelijk € 147,- per maand. Het lijkt dus enigszins mee te vallen, al gaat het alsnog om een forse toename.

 

Om een beeld te schetsen. Een alleenstaande gaat er volgend jaar ongeveer € 10,- per maand op achteruit. Het gaat dan alleen om de premie voor de basisverzekering. Een huishouden van twee gaat jaarlijks zo’n € 240,- per jaar meer betalen aan zorgpremie. De stijging is vooral het gevolg van prijs- en loonstijgingen binnen de zorgsector. De verwachting is ook dat de aanvullende verzekeringen duurder worden in verband met de inflatie, die rond de 8 procent ligt. Iemand die € 20,- per maand kwijt is aan aanvullende zorg gaat dan zo’n € 1,60 per maand meer betalen. Maar het zijn uiteindelijk de zorgverzekeraars die de premie vaststellen. Uiterlijk 12 november maken zij de premies van 2023 bekend.

 

3.Verplicht eigen risico in 2023 blijft € 385,-

Het eigen risico is het bedrag dat je aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voordat de zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding. Het eigen risico wordt bij vrijwel alle zorgkosten uit de basisverzekering aangesproken. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld zorg voor kinderen tot en met 18 jaar en zorg door de huisarts. Het is bekend dat het eigen risico gelijk blijft op € 385,-. Voor alle verzekerden blijft de mogelijkheid bestaan om het eigen risico te vrijwillig te verhogen met maximaal € 500,-. Dat resulteert in een premie die zo’n € 20,- per maand lager ligt.

 

Goed om te weten: in 2023 blijft er een maximale eigen bijdrage van € 250,- gelden voor medicijnen.

 

4.De zorgtoeslag gaat flink omhoog

Doordat de zorgkosten voor Nederlanders stijgen, voert het kabinet een enorme verhoging in van de zorgtoeslag. Als we op de begroting voor zorg mogen afgaan, betekent dit een maximale verhoging van + € 42,83 per maand voor alleenstaanden en + € 51,08 per maand voor gezinnen.

 

Een alleenstaande met een minimuminkomen ontvang straks naar verwacht € 154,16 per maand aan zorgtoeslag. Voor een gezin van twee dat minder dan € 23.000,- verdient, ligt dit bedrag op ongeveer € 264,- per maand. Die bedragen lijken voldoende om de hogere zorgpremie te kunnen betalen. De zorgtoeslag is vermoedelijk zo hard gestegen om de laagste inkomens zoveel mogelijk te compenseren voor de sterk gestegen inflatie en kosten. Er zijn volgend jaar ook meer mensen die recht hebben op zorgtoeslag. Dat komt omdat het afbouwpercentage hetzelfde blijft, maar de hoogte van de toeslag omhooggaat.Wil je kijken of je voor zorgtoeslag in aanmerking komt of wil je het aanvragen? Dat kan hier.

 

5.Basispakket is gewijzigd

Het basispakket van 2023 blijft grotendeels hetzelfde vergoeden als in 2022. Toch zijn er een aantal wijzigingen. Zo verdwijnt de vergoeding voor vitamine D supplementen. Daarentegen wordt de regeling voor coronazorg verlengd. Deze zorg blijft tot 1 augustus 2023 onder voorwaarden vergoed via de basisverzekering. Je betaald wel jouw eigen risico. Verder wordt de combinatietest voor zwangere vrouwen verwijderd uit het basispakket. In plaat daarvan kan gebruik worden gemaakt van de NIPT. Deze wordt per 1 januari 2023 vergoed via de basisverzekering bij een medische noodzaak. Ook zonder medische indicatie wordt de NIPT vergoed, maar dit gebeurt buiten het basispakket om. De vergoeding gaat pas in op 1 april 2023. Tot slot is in het Integraal Zorgakkoord (IZA) afgesproken dat er kritischer wordt gekeken naar welke zorg zinnig is en welke niet. Dit is nodig om de snel stijgende zorguitgaven het hoofd te bieden. Dat kan ook betekenen dat er op termijn zorg wordt geschrapt in het basispakket of dat er nog strenger wordt getoetst of een bepaalde zorg wel hoort binnen de dekking van de zorgverzekering.

 

Als eerste op de hoogte

Vanaf 12 november 2022 kan je bij ons jouw zorgverzekering vergelijken. Wij bieden diverse basis- en aanvullende verzekeringen in ons collectief aan, zodat er altijd een pakket is dat aansluit op jouw wensen. Bovendien ontvang je ook in 2023 een mooie korting op jouw aanvullende verzekering. Wil je als eerste op de hoogte zijn van onze zorgpremie in 2023? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwe premies op 12 november 2022 in jouw inbox.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen over zorgverzekeringen

Bel met het Kruiswerk Zorgcollectief

088 – 17 17 310

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur
Gratis voor leden

Lid worden Krant gemist? Lees online!