Direct door naar content

Kruiswerk Helpt brengt jongere en oudere bij elkaar

Lekker op vakantie met vrienden, een verre reis maken en oneindig veel festivals bezoeken. De zomer van 2020 zou een mooie zomer worden, totdat corona roet in het eten gooide. Doordat veel niet door is gegaan, hielden jongeren veel tijd over. En wat ga je dan doen? Voor Isa, Sarina en Jochem was het antwoord op deze vraag niet zo moeilijk. Zij melden zich aan als vrijwilliger bij Kruiswerk Helpt. 

Jongeren staan graag klaar voor de oudere generatie  

Isa Bartelings (18 jaar) was in het voorjaar tijdens de coronacrisis actief als vrijwilliger bij Kruiswerk Helpt: “Ik vind het gewoon leuk. Je blijft bezig én helpt tegelijkertijd anderen.” Ze vindt het vooral heel mooi om juist deze groep te kunnen helpen. “Ouderen zijn een kwetsbare doelgroep. Er zijn mensen die de maatregelen niet zo serieus nemen. Veel ouderen hebben toch angst. Ik help hen dan ook graag, ook al is het maar met de kleine dingen.”  

Corry Slierings (72 jaar) heeft een verschrompelde nier en een hoge bloeddruk. “Ik dacht, ik moet het niet krijgen. Maar ik zit hier alleen, ik wist niet wat ik moest doen.” Corry had geen boodschappen meer in huis. Gelukkig kreeg ze van een bekende het nummer van Kruiswerk Helpt en aarzelde geen moment. Diezelfde week stond Isa bij haar op de stoep. Naast hulp bij de boodschappen, kletsten Isa en mevrouw Slierings wat af. “Eén keer hebben we zelfs een uur gekletst. Je vindt het gezellig, je ziet bijna niemand. Isa is een vrolijk meisje, ze vraagt hoe het gaat.” Corry vindt het initiatief ook fantastisch: “Erg mooi, dat jongeren afgelopen zomer op deze manier wat konden betekenen voor de oudere mensen.” 

‘Het is voor mij een kleine moeite en ik kan iemand er zo’n groot plezier mee doen’  

“Sinds de uitbraak van het coronavirus breng ik wekelijks een bezoek aan mevrouw Duffelen uit Doetinchem”, vertelt Sarina van Um (26 jaar). “Samen drinken we - op gepaste afstand - een kopje koffie of maken we een wandeling. Er was bij de eerste ontmoeting al direct een klik.” Sarina is via Achterhoek Werkt bij Kruiswerk Helpt terecht gekomen. “Het is voor mij een kleine moeite en ik kan iemand er zo’n groot plezier mee doen.” Ze raadt het vrijwilligerswerk ook andere jongeren aan. Sarina: “Je leert veel van de oudere generatie en het geeft hun een goed gevoel om anderen te helpen.”  

Ook Jochem Tap (25 jaar) is vrijwilliger en bezoekt een meneer voor een gezellig praatje. Jochem vertelt: “We hebben leuke discussies gevoerd over de kijk op het leven. Hij kijkt bijvoorbeeld heel anders naar onderwerpen die in het nieuws voorbijkomen. Dat heeft mij echt aan het denken gezet.” Ondersteuning van de Kruiswerk Helpt hulplijn Kruiswerk Helpt wordt ondersteund door de Kruiswerk Helpt hulplijn. De Kruiswerk Helpt hulplijn is er speciaal voor mensen die extra hulp, een luisterend oor of advies nodig hebben. Naast vragen en de zoektocht naar praktische hulp biedt de Kruiswerk Helpt hulplijn ondersteuning bij het plaatsen van een hulpvraag of hulpaanbod.  

Privacy van de hulpvrager en -aanbieder staat voorop 

Kruiswerk Helpt vindt de privacy en veiligheid van gebruikers erg belangrijk. Gegevens van hulpvragers of -aanbieders worden nooit zonder medeweten gedeeld. Kruiswerk Helpt zorg ervoor dat bij een passende match de hulpvrager en hulpaanbieder op een veilige manier in contact met elkaar worden gebracht.  

De juiste oplossing voor iedere hulpvraag  

Ken jij iemand die hulp kan gebruiken, of wil je jouw hulp aanbieden aan iemand die wel wat ondersteuning kan gebruiken? Met het in kaart brengen van hulpvragen en -aanbod per gemeente en deze te verbinden, vinden we zo voor iedereen een passende oplossing. Wil je ook iets voor een ander betekenen? Bij Kruiswerk Helpt zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zodat we mensen de juiste ondersteuning kunnen blijven bieden. Ga naar www.kruiswerkhelpt.nl of bel met de hulplijn van 9:00 tot 17:00 uur op 0314 - 357 430 en meld jouw hulpaanbod aan.  

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Lid worden Krant gemist? Lees online!