Direct door naar content

Hoe staat het ervoor met jouw online veiligheid? Met deze tips ben jij digitaal zeker!

In de afgelopen jaren is het internet niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Je kunt je boodschappen vanuit huis bestellen, we kopen onze kleding online, een kaartje verstuur je vanaf de bank en zelfs je bankzaken kan je tegenwoordig online doen. Mooie ontwikkelingen, maar ze brengen ook nieuwe vormen van oplichting met zich mee. Welke methodes worden er gebruikt en hoe herken je ze? Wij zetten een paar van de meest gebruikte vormen van oplichting op een rijtje.

 

Websiteveiligheid

Niet iedere website die online staat is veilig, maar hoe herken je een betrouwbare website? Allereerst kun je kijken naar de link van de website. In de adresbalk zie je altijd een domeinnaam staan, let er goed op dat hier een betrouwbare naam staat. Hackers kunnen gebruik maken van valse namen of gebruiken bijvoorbeeld het cijfer 0 in plaats van de letter O in een naam. Hiernaast kun je kijken of er een veiligheidsslotje in de adresbalk staat. Als je over het slotje beweegt, komt er te staan dat het geverifieerd of veilig is. Wanneer dit er niet staat, kun je voor je eigen veiligheid de website beter niet bezoeken.

Wanneer de link klopt en er een slotje staat in de adresbalk kun je de website veilig bezoeken. Op de website kun je kijken of het bedrijf een keurmerk heeft. Wanneer deze aanwezig is, kun je dit altijd controleren op de website waar het keurmerk vandaan komt.

Het laatste waar je ook nog naar kunt kijken of de website veilig is, zijn de adresgegevens. Check hierbij of er geldige adresgegevens worden benoemd. Op het moment dat er helemaal geen gegevens staan, kun je ervan uit gaan dat er iets niet klopt. Het is met alle websites zo dat het belangrijk is om alert te blijven en vooral geen websites te bezoeken waar je geen goed onderbuikgevoel bij hebt.


Phishing

Phishing is vorm van internetfraude waarbij mensen naar een valse website worden gelokt. Hierbij proberen criminelen achter persoonlijke gegevens te komen, hierbij kun je denken aan bankgegevens of pincodes. Maar wat kun je nu het beste doen als je zo’n mail binnenkrijgt?

Klink nooit op een link of telefoonnummer als je twijfelt of het wel betrouwbaar is. Controleer eerst op bijvoorbeeld Google of het bestaat, voordat je zomaar iets aanklikt. Vaak wordt bij een phishing mail net gedaan of het bericht van je bank afkomt, maar een bank zou nooit om jouw persoonlijke gegevens vragen via de mail. Stuur bij twijfel altijd een bericht naar het bedrijf, zodat je zeker weet of het van hen komt of niet.

Er wordt ook gebruik gemaakt van namen van bekende bedrijven, waarbij er net wordt gedaan of je een prijs kunt winnen. Klik hierbij ook nooit op de link, want dan wordt er een kwaadaardig programma op je computer of telefoon geïnstalleerd. Wanneer je een phishing mail ontvangt, kun je dit melden bij de Fraudehelpdesk.

 

Phishingmails

Van een Nigeriaanse prins die miljoenen belooft, tot de bank die jou vertelt dat er iets mis is met jouw rekening. Phishingmails zijn er in allerlei vormen. Sommige zul je direct herkennen, terwijl andere je misschien even laten twijfelen. Waar moet je op letten?

1. Kijk op de site van de Fraudehelpdeks. Als de fraudemail al bekend is, dan staat deze hier genoemd. Soms kan het even duren. Staat de mail er nog niet op? Kijk dan een dag later nog een keertje. Je kunt ook zelf een melding maken door een berichtje te sturen.
2. Controleer de afzender. In veel gevallen staat er een fout in het e-mailadres. Het e-mailadres kan echt lijken, maar vaak staat er een klein foutje in. Denk aan een nul in plaats van de letter O. Twijfel je? Google dan wat het correcte e-mailadres is van het bedrijf dat mailt.
3. Controleer het bericht op spelfouten. Vaak staan er spelfouten of kromme zinnen in phishingsmails.
 

Apps

Niet alleen websites kunnen onveilig zijn, maar ook is het verstandig om goed in de gaten te houden welke apps je download. Een app is een programma voor tablets en smartphones, die je gratis of tegen betaling kunt gebruiken. Maar waar moet je nu op letten om te zien of een app betrouwbaar is?

  • Lees eerst ervaringen van anderen, je kunt in de appstore vaak een recensie achterlaten over hoe je een app hebt ervaren. Wanneer hier veel slechte of negatieve reacties tussen staan, kun je de app beter niet downloaden.
  • Je kunt ook kijken wie de uitgever/maker is van de app. Als er een onbekende naam staat, kun je deze aanklikken om te kijken welke apps er nog meer zijn uitgegeven door deze maker. Zo krijg je een beeld van het type apps die zij maken en of dit betrouwbaar is of niet.
  • Als laatste kun je ook nog kijken naar het aantal keer dat de app gedownload is. Wanneer dit honderdduizenden keren gedownload wordt, kun je ervan uitgaan dat het betrouwbaar en fijn is gebruik is. Wanneer een app amper gedownload wordt, kun je ervan uitgaan dat er iets aan de hand kan zijn.
     

WhatsApp

Het lijkt heel onschuldig. Een berichtje van je zoon of dochter die vertelt een nieuw nummer te hebben. Na een kort gesprek gaat het over een rekening die snel betaald moet worden. Of je even kunt voorschieten? Natuurlijk wil je graag helpen, maar hoe betrouwbaar is het bericht? Bel de persoon op het nummer dat in jouw adressenboek staat en vraag of zij jou inderdaad een berichtje hebben gestuurd. Je kunt ook de persoon die jou een bericht heeft gestuurd, vragen om te bellen. Wordt hier moeilijk over gedaan? Dan weet je dat er iets niet klopt.

Paul van den Heuvel uit Breda wil iedereen waarschuwen: trap niet in appjes van mensen die zich voordoen als een familielid en daarna zeggen dat ze financiële problemen hebben. De 57-jarige man werd op die manier opgelicht en is nu ruim 1700 euro armer. ,,Het kan iedereen overkomen.” Lees hier het verhaal van Paul aan het AD.


Valse Tikkies

“Stuur je even een Tikkie?” Je hebt het vast wel eens gezegd als je uit eten bent geweest met vrienden of wanneer iemand iets heeft voorgeschoten. Daar blijft het niet bij. Ook bij aankopen via Marktplaats wordt regelmatig gevraagd of je via een Tikkie een cent wilt overmaken. De verkoper zegt dan zeker te weten dat naam en rekeningnummer bij elkaar horen. Klinkt onschuldig, dus waarom niet? Je betaalt de Tikkie en voor je het weet wordt je rekening leeggeplunderd. De Tikkie bleek nep te zijn. De oplichters hebben de site zo goed weten na te maken dat deze net echt leek. Ontvang je een Tikkie? Controleer dan altijd het webadres. De website van Tikkie heet www.tikkie.me. Alle varianten hierop zijn valse websites.


Wat als je opgelicht wordt?

Je kunt nog zo voorzichtig zijn, toch kan het voorkomen dat je opgelicht wordt. Wanneer dat gebeurt is het belangrijk om aangifte te doen. De politie kan dan proberen om de dader te vinden. Heb je contact gehad met de oplichter via een mailtje of WhatsAppberichtje? Stuur dit dan mee met de aangifte. Ook is het een goed idee om zo snel mogelijk contact op te nemen met de bank om te kijken of zij iets voor je kunnen doen.

TIP: Twijfel je of een link klopt? De website checkjelinkje.nl helpt je verder. Het gebruik is heel simpel: je voert een link in en de website beoordeelt hoe betrouwbaar deze link is. Ook wordt er gekeken of de link echt doorverwijst naar de beloofde website.

 
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Krant gemist? Lees online!