Direct door naar content

Geld schenken voor een woning? Laat je goed informeren

Starters hebben het momenteel lastig op de huizenmarkt. Met een startsalaris, flexcontract en beperkt opgebouwd spaargeld is de maximale hypotheek beperkt. Aan de andere kant is er krapte op de huizenmarkt. Op populaire plekken krijgen starters concurrentie van beleggers. Om schulden terug te dringen en een toegankelijke woningmarkt voor starters te stimuleren, is in 2017 de schenkingsvrijstelling verhoogd. Van € 53.000,- naar een ton. Maar wat zijn de voorwaarden? En hoeveel kan je belastingvrij schenken? Rowen Advies, partner van Kruiswerk en adviseur op het gebied van bewindvoering en belastingzaken, legt het je uit!

Verschillende soorten schenkingen

Tot welk bedrag een schenking belastingvrij is hangt af van de relatie tussen de schenker en ontvanger. En van het doel waarvoor het geld wordt gebruikt. “Je hebt verschillende soorten vrijstellingen”, legt Farah Leening, eigenaar van Rowen Advies, uit. “Kan een kind zelf beslissen wat er met de schenking van de ouders wordt gedaan? Dan is de eenmalige vrijstelling in 2021 € 26.881,-. Voor een dure studie is dat € 55.996,-. En voor een woning € 105.302,-“, vertelt Farah. “Overal geldt hierbij een leeftijdseis. De ontvanger van de schenking moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn of een partner hebben in die leeftijd.”

Voorwaarden

“Schenk je iemand geld voor een woning? Dan moet de ontvanger dit bedrag in een eigen woning steken. Bijvoorbeeld door een eigen woning ermee te kopen, te verbouwen of af te lossen op de hypotheek”, legt Farah uit.

Voorwaarden bij schenkingen voor een huis:

 • Het moet gaan om een eenmalige schenking.
 • De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar zijn.
 • Er moet een aangifte schenkbelasting worden gedaan.
 • Het geld moet gebruikt worden voor:
 1. De koop of verbouw van de eigen woning.
 2. De aflossing van de hypotheek of restschuld.
 3. Afkoop rechten van erfpacht of opstal.
 • Het geld moet uiterlijk in 2023 worden gebruikt.
 • Er moet een schriftelijk bewijs zijn dat de schenking is betaald en gebruikt voor de eigen woning.
 • Er mag niet een verhoogde vrijstelling zijn gebruikt.
 • Er mogen geen andere voorwaarden aan de schenking zijn verbonden.

Schenken op papier

“Ouders kunnen ook schenken op papier”, vertelt Fara. “Het bedrag dat de ouders op papier schenken telt niet mee in hun erfenis. De kinderen betalen daardoor minder erfbelasting. De eventueel verschuldigde erfbelasting zou hoger zijn dan de eventueel verschuldigde schenkbelasting.”

Hieraan zitten ook weer voorwaarden verbonden. Zo moet de schenking door een notaris op papier zijn vastgelegd. En over het geschonken bedrag moet elk jaar minstens 6% rente betaald worden aan het kind. Ook hier moet aangifte schenkbelasting voor gedaan worden. “Belangrijk is dat zowel de ouders als het kind deze schenking opnemen in de aangifte inkomstenbelasting”, vertelt Fara hier nog bij.

Vergeet de aangifte niet!

De schenking mag verspreid over meerdere jaren worden ontvangen. Zolang maar aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. Vergeet niet om elk jaar aangifte schenkbelasting te doen. En heb je meer geschonken dan het belastingvrije bedrag? Dan ben je schenkbelasting verschuldigd. Farah: “Je moet dan een aangifte schenkbelasting indienen en er wordt een aanslag opgelegd. Als ouder kan je ervoor kiezen om de schenkbelasting te betalen namens het kind. Let wel op: de verschuldigde schenkbelasting is zelf ook weer een schenking aan het kind, waarover schenkbelasting verschuldigd is.”

Rowen Advies helpt je verder

“Rowen Advies is ruim 10 jaar geleden opgericht. We helpen particulieren en ondernemers door heel Nederland”, vertelt Farah. “We werken onder andere samen met Kruiswerk om particulieren te helpen met bijvoorbeeld de administratie en belastingaangifte”, vertelt Farah. “We kijken graag met je mee wat de meest voordelige manier is om te schenken, vanuit belastingoogpunt. En adviseren hoe je optimaal gebruik kan maken van de vrijstellingen. We verlenen hierbij advies en helpen bij het opstellen van aangiften bij erfbelasting”.

Ledenvoordeel

Ben je lid van Kruiswerk? Dan krijg je gemiddeld € 25,- korting per uur en/of € 25,- korting per aangifte. Kijk voor alle tarieven en om een adviseur van Rowen Advies aan te vragen op www.kruiswerk.nl/belastinghulp.

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Gerelateerde dienst Belastinghulp Krant gemist? Lees online!