Direct door naar content

Zit jij nog wel goed met je huidige zorgverzekering? Check deze 5 stappen

Het is niet eenvoudig om zelf te bepalen of je nog wel goed zit bij uw huidige zorgverzekering. Willem Veenendaal, expert zorgverzekeringen bij het Kruiswerk Zorgcollectief, legt jou in vijf eenvoudige stappen uit waar je op moet letten. Zo betaalt je nooit teveel en ben je toch goed verzekerd.  

1. Kies de juiste basisverzekering 

De inhoud van de basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde; die wordt bepaald door de overheid. Bij een naturapolis ga je - wanneer je zorg nodig hebt - naar een zorgaanbieder waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Wanneer je dit niet doet moet je een gedeelte van de rekening zelf betalen. Bij een restitutiepolis heb je meer vrijheid om zelf te kiezen waar je naartoe wilt, zolang deze zorgaanbieder maar een redelijk tarief in rekening brengt voor de zorg die zij levert. Voor een restitutiepolis betaal je een hogere premie. 

Tip: Over het algemeen hebben alle zorgverzekeraars een contract met het merendeel van de zorgaanbieders. Heb je op dit moment geen specifieke zorg nodig van een aanbieder die geen contract heeft met een zorgverzekeraar? Kies dan voor een naturapolis. Hiermee bespaar je een hoop kosten.

2. Kies jouw eigen risico 

Het verplichte eigen risico is € 385,-. Het eigen risico betaal je wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering, zoals een ziekenhuisbezoek of medicijngebruik. Je kunt daarbovenop kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Variërend van € 0,- tot € 500,-. Met een hoger vrijwillig eigen risico, betaal je maandelijks minder premie. Je kunt bij veel zorgverzekeraars jouw verplicht eigen risico gespreid betalen, wanneer je bij voorbaat al weet dat je deze op maakt. Neem hiervoor contact op met jouw zorgverzekeraar. 

3. Kies jouw aanvullende zorgverzekering 

Vanuit de basisverzekering wordt niet alle zorg vergoed. Onder meer fysiotherapie, brillen en alternatieve zorg moet je aanvullend verzekeren. Vanuit de aanvullende verzekering wordt ook extra zorg vergoed wanneer je iets overkomt in het buitenland. Het grootste onderscheid tussen zorgverzekeraars onderling zit in de prijzen en inhoud van de dekking van de aanvullende verzekeringen. Vaak kiezen mensen een te uitgebreide aanvullende verzekering, uit angst dat hen iets onverwachts overkomt het komende jaar.  

Tip: Stel jezelf de vraag: 'Welke zorg heb ik volgend jaar nu écht nodig?'. Een aanvullende verzekering afsluiten met achttien fysiotherapiebehandelingen, terwijl je die zorg op voorhand niet nodig hebt, is overbodig. Pas jouw aanvullende zorgverzekering elk jaar aan op de zorg die je dat jaar daadwerkelijk verwacht nodig te hebben. Hiermee bespaar je honderden euro’s op jaarbasis. 

4. Kies jouw tandartsverzekering 

Voor de tandarts en orthodontist moet je een aparte verzekering afsluiten. De meeste tandartsverzekeringen vergoeden een maximaal bedrag per jaar. Uit angst voor onverwacht hoge kosten, kiezen veel mensen een onnodig ruime dekking. Kijk kritisch naar de tandartskosten die je denkt volgend jaar te zullen maken. Vraag jouw tandarts eens om advies. En pas jouw dekking hierop aan. Let op: wanneer je een volledige gebitsprothese hebt, wordt deze grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering! 

Tip: Heb je een slechter gebit? Of kinderen die toe zijn aan een beugel? Zorg er dan voor dat je tijdig de dekking aanpast. In tegenstelling tot de basisverzekering en bijna alle aanvullende verzekeringen, hebben zorgverzekeraars voor tandartsverzekeringen wél acceptatievoorwaarden. Daarnaast gelden er wachttijden voordat je aanspraak kunt maken op een volledige vergoeding. 

5. Kies jouw collectiviteit 

De bekendste vorm van collectiviteit (met grote groepen mensen gezamenlijk verzekeren t.b.v. voordeel) is een werkgeverscollectiviteit. Er zijn ook collectiviteiten via patiëntenorganisaties en ledenverenigingen. Collectief verzekeren had oorspronkelijk tot doel om een specifieke groep goed voor te kunnen lichten en de kosten van zorg en daarmee premies te kunnen verlagen. De laatste jaren zetten collectiviteiten vooral in op premiekortingen. 

Tip: Kijk nu kritisch naar jouw zorgverzekering. Met het verlagen van de collectiviteitskorting kan het zomaar zijn dat je - ondanks een premieverlaging door jouw zorgverzekeraar - netto meer zorgpremie gaat betalen.  

Verschil maken  

Het Kruiswerk Zorgcollectief biedt haar leden veel meer dan alleen korting.

Wij proberen voor onze leden echt een verschil te maken, door middel van onafhankelijke informatie en belangenbehartiging. Bij Zilveren Kruis, VGZ en Menzis hebben we niet alleen een korting op de basisverzekeringpremie en aanvullende (tandarts)verzekeringspremie bedongen, maar ook extra vergoedingen en ruimere dekkingen. Daarnaast biedt het lidmaatschap onze leden unieke diensten die hen ondersteunen op het gebied van zorg, mantelzorg en het dagelijks leven.
-Willem Veenendaal

Meer over wat het Kruiswerk Zorgcollectief voor je kan doen lees je op www.kruiswerkzorgcollectief.nl of bel met 088 - 17 17 310

 

Vond je dit interessant? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voor vragen over zorgverzekeringen

Bel met het Kruiswerk Zorgcollectief

088 – 17 17 310

Bereikbaar op werkdagen
9:00 – 17:00 uur
Gratis voor leden

Gerelateerd artikel Jouw zorgverzekeraar is er voor je: het hele jaar door Krant gemist? Lees online!