Speel en puzzel jezelf scherp(er)
Puzzels en spelletjes kunnen helpen bij het voorkomen en verminderen van vergeetachtigheid. Ze bieden natuurlijk geen garantie om geheugenproblemen volledig te voorkomen, ze hebben wel een positieve invloed op hoe je informatie verwerkt, leert, begrijpt en onthoudt. In de vroege fase van de ziekte van Alzheimer kunnen puzzels en spelletjes verdere achteruitgang zelfs vertragen. We tippen 7 leuke, laagdrempelige manieren om je hersens aan het werk het zetten.
7 x Op een leuke manier je vergeetachtigheid te lijf
1. Kruiswoordpuzzels
Kruiswoordpuzzels verbeteren je woordenschat en dagen je uit om eerdere kennis actief op te roepen. Je hebt ze van eenvoudig tot uitdagend en ze bieden variatie.
2. Sudoku
Sudoku traint je werkgeheugen door je te laten focussen op cijfers en patronen. Het oplossen van de logische puzzel geeft een gevoel van voldoening, en je kunt de moeilijkheidsgraad aanpassen aan je niveau.
3. Geheugenspellen zoals Memory
Deze spellen dagen je uit om paren of patronen te onthouden binnen een beperkte tijd. Ze zijn eenvoudig, maar kunnen uitdagend worden, vooral in competitie met anderen. Er zijn ook elektronische varianten.
4. Schaken
Schaken vereist strategisch denken, patroonherkenning en vooruitdenken, wat allemaal het geheugen stimuleert. Het spel biedt eindeloze variaties en strategieën, en het is sociaal uitdagend wanneer je tegen een ander speelt.
5. Apps om je brein te trainen zoals Lumosity
Apps als Lumosity Peak, Elevate, of CogniFit bieden korte, op maat gemaakte spellen die zijn ontworpen om je geheugen en aandacht te trainen. De spelletjes zijn snel en gevarieerd, en je kunt je voortgang bijhouden.
6. Legpuzzels
Het in elkaar zetten van een legpuzzel verbetert visuele waarneming, ruimtelijk geheugen en probleemoplossend vermogen. Het is rustgevend en geeft een gevoel van voldoening wanneer je de puzzel voltooit.
7. Rummikub
Dit bordspel daagt je uit om getallenreeksen en -patronen te herkennen en te onthouden terwijl je strategieën ontwikkelt. Het is een sociaal spel dat geschikt is voor alle leeftijden.
8. Sisiban
Met Sisban zet je je hersens aan het werk met alle voordelen van dien. Het werd in juni dit jaar gelanceerd door Wim de Weerdt en de Amerikaan Bruce Hartzler, archeoloog en programmeur. Wim De Weerdt maakt puzzels. De kruiswoordpuzzels, rebussen en woordsudoku's in onze krant Blik op Kruiswerk zijn bijvoorbeeld van zijn hand. Je vindt Sisiban in de appstore van Apple en je speelt het zonder reclame op je iPhone, Mac of iPad. Een Android-versie is er helaas nog niet. Ook al is de uitleg (nog) in het Engels, de regels zijn eenvoudig. Je moet witte en zwarte bolletjes verdelen over een speelveld: Er mag geen drie op een rij van één kleur ontstaan, op elke rij moeten net zoveel zwarte als witte bolletjes komen en – dit is de nieuwe regel – een 4×4 vierkantje van wit of zwart is niet toegestaan.