Direct door naar content

Zo maak je de lucht in je huis gezonder

Een schone lucht in huis is belangrijker dan je denkt. Als je te weinig ventileert, blijven er vieze of zelfs schadelijke stoffen in je huis hangen. In één op de tien huizen zit schimmel door vocht. Ook zijn er nog veel mensen die binnen roken. Een slechte luchtkwaliteit komt in veel huizen voor en dat is niet goed voor je gezondheid. Het kan zorgen voor klachten aan je luchtwegen. Hieronder lees je hoe je de lucht in je huis gezond maakt!

Goed ventileren

Luchten, luchten en nog eens luchten. Het allerbelangrijkste voor gezonde lucht in je woning is ventileren. Zorg ervoor dat je regelmatig een raam open hebt staan (of een deur). Het liefst niet aan de straatkant, zeker niet als er veel verkeer is. Houd alle roosters en ventilatiesystemen altijd aan. Doe dit liefst ook als je niet thuis bent, zodat je bij terugkomst aankomt in een doorgelucht huis. Goed luchten helpt tegen schimmelgroei in je huis. Daarvoor moet je overigens ook een binnentemperatuur aanhouden van tenminste vijftien graden, overdag en ‘s nachts.

Tip van Zlimthuis expert: 'Met een kierstandhouder ventileer je veilig, zonder bang te zijn voor ongewenste gasten. Een beugel zorgt ervoor dat de deur of een raam niet verder geopend kan worden. Je draait de beugel gemakkelijk opzij.' 

Via de webshop van Zlimthuis koop je als lid van Kruiswerk eenvoudig een Kierstandhouder met ledenvoordeel. 

Kierstandhouder bestellen


Niet te veel tierelantijntjes

Hoe gezellig een woning vol tierelantijntjes ook is, al die leuke frutsels in je huis vangen erg veel stof. Voor een goede luchtkwaliteit in huis is het belangrijk om het goed schoon en stofvrij te houden. Zorg ervoor dat je je kasten goed sluit, want anders kan stof ongeremd je huis door dwarrelen. Natuurlijk hoef je niet voor een klinisch interieur te kiezen, maar zorg ervoor dat je regelmatig het stof verwijdert, ook bij dingen die je makkelijk vergeet, zoals planten en radiatoren. Wil je het echt goed aanpakken, ontdoe dan ook twee keer per jaar je muren en plafonds van spinnenwebben en stof.

Badkamerritueel

Niks is zo lekker als een warme douche, maar hou dan wel de badkamerdeur dicht. Zo geef je het vocht geen kans om de rest van je huis te bereiken. Heb je een ventilator in de douche? Zet deze dan aan. En maak je douche of bad na je badkamerritueel goed droog, anders heb je voor je het weet last van zwarte schimmel. 

Wasmachine

Ook wasmachine en droger beïnvloeden de lucht in je woning. Heb je de ruimte ervoor, kies dan voor een apart washok: plaats de wasmachine en droger in een apart washok met goede ventilatie. Houd de deuren dicht tijdens het wassen en drogen: dan gaat het vocht niet naar andere gedeelten van je huis. Hang je was als het kan buiten te drogen (maar kijk hiermee uit als je hooikoorts hebt).

Roken in huis

Roken in huis is toch wel een beetje passé, zou je denken. Toch roken veel mensen nog in huis. Dit is funest voor je longen en zorgt voor een slechte luchtkwaliteit in je huis. Bovendien is de geur heel moeilijk uit te bannen en worden je muren steeds geler.

Houtkachels

Houtkachels zijn natuurlijk erg gezellig, maar zorgen voor fijnstof en andere schadelijke stoffen. Dit is dus niet heel goed voor de lucht in je huis.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Gerelateerde dienst Woontest Krant gemist? Lees online!