Direct door naar content

Een erfenis krijgen: wat moet je regelen?

Als er een naaste komt te overlijden, laat diegene een erfenis na. Ben jij de erfgenaam of een van de erfgenamen? Dan zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. In dit artikel vind je een overzicht.

Aanvaarden of verwerpen?

Als er een naaste overlijdt en jij bent erfgenaam, dan kun je de erfenis aanvaarden of verwerpen. Voor dit laatste kun je kiezen als je naaste schulden had. Je kunt er ook voor kiezen de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dat betekent dat je de schulden van de overledene niet uit eigen zak hoeft te betalen. Wel is het dan verplicht de erfenis te vereffenen. Dat wil zeggen dat de erfenis volgens de wet geregeld moet worden. Zo moeten eerst de schulden uit de erfenis worden betaald.

Wel of geen testament?

Is er een testament? Via het Centraal Tentamenregister (CTR) kun je erachter komen bij welke notaris dit testament wordt beheerd. Als je niet weet of er een testament is kun je dit hier navragen. Is er geen testament, dan is in de wet vastgelegd wie de erfgenamen zijn: eerst de echtgenoot of de geregistreerde partner en de kinderen, vervolgens ouders, dan broers en zussen, dan grootouders en tenslotte overgrootouders.

Geldzaken en belastingen

Als erfgenaam moet je vaak geldzaken regelen van de overledene. Denk aan het aangeven van de inkomstenbelasting, het melden van het overlijden bij de bank, de toegang tot de rekening van de overledene. Maar ook: het bekostigen van de uitvaart. En ook niet onbelangrijk: als je geld erft, dan kan het van invloed zijn op toeslagen. Ook dat is belangrijk om te controleren. In sommige gevallen is er een overlijdensrisicoverzekering, die kan van pas komen bij het aflossen van een hypotheek.

Verklaring van erfrecht

Soms heb je een verklaring van erfrecht nodig als je een erfenis gaat regelen. Dit is een akte die je laat opstellen door een notaris. In zo’n verklaring van erfrecht is opgenomen wie de erfgenamen zijn. Deze akte is bijvoorbeeld belangrijk om te bewijzen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene. Deze verklaring wordt opgesteld door een notaris.

Administratie regelen

Na een overlijden moeten er ook administratieve zaken worden geregeld. Bijvoorbeeld het stopzetten van uitkeringen en toeslagen, het informeren van het pensioenfonds en het afhandelen van geldzaken. Deze dingen worden vaak gedaan door een erfgenaam of een executeur administratieve zaken.

DigiD-machtiging niet mogelijk

Als iemand overlijdt, dan moeten bepaalde overheidszaken ook worden afgehandeld. Maar een DigiD-machtiging kun je niet aanvragen voor een overleden persoon. Om zaken af te wikkelen neem je contact op met de overheidsorganisatie in kwestie.

Overheidscommunicatie

Na aangifte van overlijden bij het gemeentehuis wordt de Berichtenbox van de overledene in MijnOverheid gesloten, binnen 24 uur. De post gaat dan naar de erfgenamen.

Een huis erven

Laat je overleden dierbare je een huis na? Dan moet je de vaste lasten doorbetalen (energierekening, verzekeringen). Daarbij is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat er een eventuele hypotheek is. Ook is het belangrijk om aan de hypotheekverstrekker te melden dat de eigenaar van het huis is overleden.

Financieel advies

Bij het overlijden van een naaste komt er veel op je af. In Blik op Kruiswerk van dit voorjaar helpt Farah Leening, financieel adviseur en eigenaar van Rowen Advies je op weg. In Blik magazine vind je extra achtergrondinformatie.

Ben je lid van Kruiswerk?

Dan maak je gebruik van de volgende voordelen bij onze partner Rowen Advies:

 • Gemiddeld € 60,- korting per aangifte;
 • Gratis een digitale kopie van de ingediende aangiftes en/of aanvragen.
 • Tegen een extra betaling van € 5,- ontvang je de kopie ook per post;
 • € 50,- korting op het reguliere uurtarief.
 • Bij advies en hulp thuis betaal je als lid van Kruiswerk € 15,- aan voorrijkosten per aanvraag. Niet-leden betalen € 25,-.

Financieel adviseur aanvragen


Lees meer in Blik magazine

 • Veelvoorkomende situaties waarin het slim is een testament te maken
 • Volgorde van erven volgens de wet
 • Wanneer moet je erfbelasting betalen en wanneer niet?
 • Hoeveel geld mag je erven zonder belasting te hoeven betalen?
 • Tot welk bedrag is een schenking belastingvrij?
 • Hoeveel schenkbelasting betaal ik?
 • Wat als er schulden zijn?

Lees Erven en schenken in Blik magazine.

Erven en schenken Blik magazine


Bezoek het Museum van dierbare erfstukken en deel je familieschat

Bezoek het online Museum van dierbare erfstukken van Kruiswerk

Naar het museum

Deel je familieschat

Heb jij een erfstuk dat in dit 'museum' niet mag ontbreken, stuur een korte mail van maximaal 300 woorden naar communicatie@kruiswerk.nl.

Vertel in je mail alsjeblieft:

 • om wat voor erfstuk het gaat;
 • waarom het jou zo dierbaar is;
 • welke herinneringen je erbij hebt;
 • en aan wie je herinneringen hebt.

Stuur een leuke foto van je erfstuk mee!

 

Terug naar overzicht