Direct door naar content

Wat zeg je?

3 Maart is het de Internationale dag van het gehoor. De wereld gezondheidsorganisatie (WHO) vraagt met deze dag aandacht voor doofheid en gehoorverlies wereldwijd. 

Gehoorverlies. Wat zijn de oorzaken? Kun je het voorkomen? En kun je er wat aan doen?

Je zit in een druk restaurant met veel geroezemoes en achtergrondgeluid. Tot vijf keer toe vraag je ‘wat zeg je’ aan je buurman omdat je hem niet verstaat. De laatste tijd mijdt je rumoerige plekken liever. Maar ook thuis zijn er veranderingen. Soms merk je het niet als je partner je iets vraagt, dan weer mis je een telefoongesprek omdat je ‘m niet hoort overgaan. Gehoorverlies heeft veel impact op je leven. Wat zijn de oorzaken? Kun je het voorkomen? En kun je er wat aan doen?

Wanneer spreek je van gehoorverlies?

Als je oren goed functioneren, hoor je geluid vanaf 1 decibel. Als je pas wat hoort bij 30 decibel, spreek je van slechthorendheid en gehoorverlies. Ter illustratie, het geritsel van bladeren is 10 tot 20 decibel, een normaal gesprek is 60 tot 70 decibel en het geluid van vuurwerk is 140 tot 160 decibel.

Geleidingsgehoorverlies

Er zijn verschillende vormen van gehoorverlies. Een daarvan is geleidingsgehoorverlies, hierbij bereiken de geluidgolven het ‘slakkenhuis’ niet volledig. Dit kan te maken hebben met het buitenoor, denk aan een oorprop. Of het heeft te maken met het middenoor, bijvoorbeeld door opstapeling van slijm en vocht door verkoudheid, of een gaatje in je trommelvlies. Dit kan worden opgelost door je oren schoon te (laten) maken, door buisjes te laten plaatsen of door je te laten opereren. Geleidingsgehoorverlies is in veel gevallen tijdelijk.

Perspectief gehoorverlies

Je hebt perspectief hoorverlies als er dieper in je oor iets mis is, in je binnenoor. In je oor zitten 3000 haarcellen. Deze haarcellen geven signalen door aan je hersenen, waardoor je geluid hoort. Je hebt ze vanaf je geboorte en ze worden niet opnieuw aangemaakt. Als de haartjes te hard en te lang trillen, gaan ze op den duur kapot. Dit kan onder andere gebeuren door hard geluid: harde muziek, vuurwerk of het kabaal van een zaagmachine. Op deze manier kun je ook tinnitus krijgen, een altijd aanwezige piep in je oren.

Erfelijke factoren

Soms is gehoorverlies erfelijk. Sommige mensen worden slechthorend geboren. Bij ongeveer vijftig procent van de mensen die slechthorend zijn, is er een erfelijke oorzaak. Erfelijke slechthorendheid kan ook op latere leeftijd optreden. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit bleek in 2020 dat er een bepaald gen is dat gehoorverlies kan veroorzaken als mensen tussen de twintig en vijftig jaar zijn.

Gehoorverlies door ouderdom

Ook door ouderdom kun je gehoorverlies krijgen. Het is normaal dat je gehoor minder goed wordt naarmate je ouder wordt. Dit is normale slijtage en kan uiteindelijk resulteren in doofheid.

Heb jij te maken met gehoorverlies?

Dan kan het helpen om een afspraak te maken met een audicien. Ben je lid bij Kruiswerk? Dan kun je gebruikmaken van voordelen bij audiciens Beter Horen en Van Boxtel hoorwinkels.

Meer informatie

Ledenvoordeel bij Beter Horen en Van Boxtel hoorwinkels

Ben je lid van Kruiswerk? Op vertoon van jouw ledenpas profiteer je van deze voordelen: 

Beter Horen 

  • Gratis diagnose en adviesgesprek aan huis (inclusief uitgebreide hoortest)
  • Vrijblijvend uitproberen van een hoortoestel
  • 10% korting op schoonmaakartikelen (ook in de winkels)
  • 10% korting op gehoorbescherming op maat en Unifit gehoorbescherming
  • 10% korting op lossen hoortoestelbatterijen (voordeelpakketten uitgesloten)
  • Ruime keuze in hoortoestellen
  • Rechtstreeks declaratie naar uw zorgverzekeraar, restant betaling via factuur

Informeer vrijblijvend bij Beter Horen naar de voorwaarden. Niet geldig i.c.m. andere kortingsaanbiedingen. Kortingen zijn uitgesloten in de online winkel van Beter Horen. De acties zijn geldig t/m 31 december 2024.

Van Boxtel hoorwinkels

  • 20% korting op een reislader, ideaal als extra aankoop bij he gebruik van oplaadbare hoortoestellen. Klik hier voor meer informatie.
  • 15% korting op gehoorbescherming op maat
  • 5% korting op seniorentelefoons en accessoires. Klik hier voor meer informatie.
  • Gratis vrijblijvende hoormeting
  • Gratis gebruik van het nazorgprogramma, bestaande uit: gratis proefperiode, 5 jaar nazorg voor service en onderhoud en oproep voor periode controles.

 

 

 

 

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Gerelateerde dienst Audicien Krant gemist? Lees online!