Direct door naar content

Ga mee op dagtocht naar Museum de Proefkolonie

Museum de Proefkolonie: Stap terug in de tijd en proef de historie

Op vrijdag 30 juni en dinsdag 11 juli 2023 brengen wij een bezoek aan Museum de Proefkolonie. Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef het verhaal van Johannes van den Bosch en de eerste kolonisten (paupers & pioniers) die in de Vrije Koloniën van Weldadigheid een nieuwe toekomst vonden. Op deze unieke historische plek treed je in de voetsporen van de eerste paupers en ervaar je hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis, leuk voor jong en oud!

Museum de Proefkolonie

In Museum de Proefkolonie in Frederiksoord maakt u kennis met de eerste ‘proefkolonie’ van de Maatschappij van Weldadigheid, een initiatief van generaal Johannes van den Bosch.

Hij had het ambitieuze plan om een einde te maken aan de verpaupering in de steden nadat Napoleon uit ons land vertrokken was. De kern van zijn oplossing bestond uit het bieden van huisvesting, werk, scholing en zorg binnen nieuw op te richten landbouwkoloniën in Drenthe. 

De Maatschappij van Weldadigheid bood arme gezinnen de kans om in de vrije koloniën Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord een eigen bestaan op te bouwen als boer. Hier konden ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gingen er verplicht naar school en er was  een eigen ziekenfonds. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee de bakermat onze verzorgingsstaat.

Alles over deze indrukwekkende dagtocht

Het museum verhaalt op beeldende wijze het verhaal van Generaal van den Bosch. Het leven van gezinnen die hier heentrokken wordt op een verrassende manier in beeld gebracht.
 

Inclusief een heerlijke lunch en rondrit

Na het bezoek aan het museum schuift u aan voor een lunch. Na de lunch stappen we in de kolonietram voor een fijne rondrit. Onderweg passeren we mooie, monumentale gebouwen terwijl de gids van alles vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de koloniën.
 

Het programma


Deze dagtocht is inclusief:
 
 • Entree museum
  Personen met een museumkaart of een vriendenloterijkaart hebben gratis toegang tot het museum. Dan wordt er € 9,00 in mindering gebracht.
   
 • Ontvangst, met 2x koffie en gebak
   
 • Inleidende presentatie gids
   
 • Lunch met soep, een broodje kroket en/of broodje ham/kaas
  Dieet of allergie? Geef dit door bij aanmelden.
   
 • Rondrit in de kolonietram
We komen tussen 11.00 uur en 12.30 uur aan bij het museum.
De terugreis zal zo ongeveer rond 15.45 uur zijn.

Kosten voor deze dagtocht

De dagtochtprijs voor leden is € 50,-. De dagtochtprijs voor niet-leden is € 55,-.

Personen met een museumkaart of een vriendenloterijkaart hebben gratis toegang tot het museum. Dan wordt er 9,- in mindering gebracht.

Wil je ook mee op dagtocht?

Meld je telefonisch aan bij de ledenservice op 0314 - 357 430 (bereikbaar van ma. t/m vrij. van 9:00 tot 13:00 uur) of via het aanmeldformulier op deze pagina. Dagtochten gaan alleen door bij voldoende deelnemers.

Aanmelden voor Museum de Proefkolonie

Route-informatie

Opstapplaatsen 30 juni

08.00 uur Ruurlo Zuivelplein Achter de Aldi
08.40 uur Winterswijk Parallelweg
09.10 uur Eibergen sporthal De pickerhal Parkeerplaats Stationsweg
09.40 uur Lochem Station Stationsweg

Opstapplaatsen 11 juli

08.00 uur Ruurlo Zuivelweg Achter de Aldi
08.30 uur Zelhem Parkeerplaats Stikkenweg
08.45 uur Varsseveld Carpoolplaats N18
09.15 uur Doetinchem busstation Hamburgerbroekplein
09.50 uur station Zutphen Achterzijde station, Lijmerij
10.00 uur Zutphen Polplein Bij de Gamma