Direct door naar content

9 Tips tegen fietsendiefstal

In Nederland worden dagelijks ruim honderd fietsen als vermist opgegeven. Jaarlijks zijn dat er gemiddeld 100.000. In werkelijkheid liggen de getallen hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Zo werden er in 2021 735.000 fietsen gestolen (blijkt uit cijfers van het CBS). Overal worden ze weggekaapt: in fietsenstallingen, bij winkelcentra, voor je huis. Georganiseerde bendes laden er soms tientallen per keer in hun busjes en vrachtwagens.

En heb je een elektrische fiets? Dan heb je ook steeds meer kans dat je je fiets kwijtraakt aan dieven. In de eerste helft van 2023 was er een stijging in diefstal van ruim 20 procent.
 

Tips tegen fietsendiefstal

Gelukkig kun je zelf van alles doen om de kans op diefstal te voorkomen.

Zet je fiets op slot met goede sloten

Een open deur, maar zet je fiets op slot, en het liefst op dubbel slot. Zelfs als je fiets in de garage staat, of als je even kort boodschappen doet, is dat verstandig. Let op: voor verzekeringen voor fietsen moet je soms kunnen bewijzen dat je fiets op slot of dubbel slot stond. Ook is het raadzaam om te investeren in een kwaliteitsslot, zoals een ART-2-sterrenslot. Deze is minder gemakkelijk open te knippen of breken. Fietsendieven gaan vaak voor de makkelijke optie en zullen dus eerder fiets stelen met maar één slot. Een dubbel slot maakt het ingewikkelder en tijdrovend om de fiets te pakken.

Zet je fiets op slot bij het ventiel

Een dubbel slot maakt het weliswaar moeilijker om een fiets te stelen. Het maakt het helaas niet onmogelijk. Maar zet je je fiets op slot bij het ventiel, dan verklein je pas echt de kans dat je fiets gestolen wordt. Waarom? Als een fietsendief het slot wil slopen, gaat ook het ventiel stuk. Een fiets met een gesloopte achterband en een kapot ventiel is veel onmogelijk te verkopen, dus laten dieven deze fietsen liever staan.

Zet je fiets ergens aan vast

Staat je fiets los, dan is het voor een dief makkelijk om de fiets op te tillen en in een bus te zetten. Zet je je fiets vast aan een hek, lantaarnpaal of fietsenrek, dan kan de dief hem niet zomaar tillen of slepen, maar moet hij eerst de sloten open krijgen. Hij kan moeilijk het hele hek meenemen. Zet je fiets dus ergens aan vast!

Zet banden én frame vast

Fietsrovers willen nog weleens een fiets demonteren om losse onderdelen mee te kunnen nemen. Zet je alleen je wiel ergens aan vast, dan kan het zijn dat de rest van je fiets weg is en alleen het wiel achterblijft. Het helpt daarom om de fiets aan twee verschillende onderdelen vast te maken (een band en het frame).

Ga voor een onopvallende fiets

Tuurlijk, het is leuk om te pronken met een mooie, gloednieuwe fiets. Maar zo’n fiets wordt logischerwijs eerder gestolen dan een eenvoudige, simpele fiets. Het helpt al om een plastic tas over je zadel heen te doen, zodat je fiets minder in het oog springt.

Stal je fiets op een openbare plek of bewaakte fietsenstalling

Het is geen garantie, maar het helpt om je fiets op een openbare plek te zetten of in een bewaakte fietsenstalling. Ook plekken met veel licht helpen tegen diefstal. Een fietsendief gaat namelijk bij voorkeur zo onopvallend mogelijk te werk. Op plekken waar veel mensen komen en je fiets goed te zien is, zal een dief hem minder snel meenemen.

Zet je fiets in de schuur of garage

Niet voor iedereen is het mogelijk een fiets binnen neer te zetten, maar heb je de kans om hem in een schuur of garage (of desnoods in de gang) te zetten, is dat wel handig. De fiets is dan in ieder geval niet zichtbaar. Maar zelfs als een dief de buurt al langer in de gaten houdt en weet dat u de fiets binnen zet, werpt het een barrière op om de fiets mee te nemen.

GPS-tracker op je fiets

Dieven stelen minder gauw een fiets met een zichtbare GPS-vinder, omdat ze weten dat je dan in de gaten kan houden waar ze de fiets heenbrengen. En zelfs als ze hem tóch pakken, kun je hem volgen met de tracker, zo vind je hem sneller terug.

Neem een fietsverzekering

Het is natuurlijk het fijnst om helemaal te kunnen verhinderen dat je fiets wordt gestolen, maar er is geen garantie. Heb je een dure fiets, dan is het zeker raadzaam om een fietsverzekering te nemen. Als je fiets dan nog gestolen wordt, hoef je het bedrag niet zelf op te hoesten en een nieuwe fiets aan te schaffen.
 

Fietsen met Kruiswerk

Je regelt het met Kruiswerk. Hieronder vind je onze fietsdiensten en fietsroutes geselecteerd met Stichting Achterhoek Toerisme

Meer stabiliteit nodig tijdens het fietsen?

De Tworby maakt een stabiele driewieler van jouw (elektrische) tweewieler. Alle Kruiswerk-leden krijgen €100 cashback.

Cashback

Onderweg pech met je fiets, e-bike, rolstoel, rollator of scootmobiel?

Met de Kruiswerk Pechpas ben je in heel Nederland (met uitzondering van Zeeland en de Waddeneilanden) verzekerd van pechhulp. Zeven dagen per week van 8:00 tot 21:00 uur.
Pechpas

Heb je problemen met je fiets, scootmobiel, rolstoel of rollator?

De fietsenmakers van Tweewielerservice Iwan Sweeren komen bij je thuis.

Fietsenmaker aan huis

Fietsroutes in de Achterhoek

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je een vraag?

Bel met de Ledenservice

0314 - 357 430

Of stuur een e-mail

info@kruiswerk.nl

Lid worden Krant gemist? Lees online!