Direct door naar content
Terug naar diensten

De Stadsboerin

Met een houten kruiwagen en een streng kijkende bewaker in uniform tuinierden de gevangenen in de vorige eeuw op het land van gevangenis De Kruisberg. Nu, anno 2023, ziet de wereld er ogenschijnlijk heel anders uit. De gevangenis is sinds 2014 niet meer in gebruik. Maar de bestemming van het land en het tuindershuis is gelijk gebleven. Tussen de rivierduinen van de Kruisbergse bossen, de lindes aan de horizon en de stad heeft Stadsboerin haar eigen groene huiskamer gecreëerd.

Meer lezen

Heb je een vraag over
Stadsboerin?

Bel ons op 0314 - 357 430 ma. t/m vr. van 9:00 - 13:00 uur
Inger Weiland Ledenservice

info@kruiswerk.nl

"Onze missie? Verbinden met natuur, de herkomst van voedsel en met elkaar.
Wij willen meer geven dan nemen van het land."

De Stadsboerin

Het begon met de liefde voor natuur van Ellen Willems. Zij wilde een voedseltuin voor de buurt beginnen waar mensen samen kunnen tuinieren en genieten van de natuur. In 2019 startte zij op het terrein van de voormalige gevangenis met vrijwilligers die haar missie delen: meer goed en betaalbaar voedsel voor iedereen. Het idee bleek een schot in de roos. Inmiddels is het een groene huiskamer van Doetinchem, waar 50 mensen meedoen en er dagelijks mensen genieten van de natuur en de oogst.
 

Workshop "Natuurzeep maken"

In deze workshop leer je zeep maken van boerin Inge Vleemingh uit Halle. De natuurzeep wordt gemaakt van varkensreuzel en loog en je eigen favoriete geuren. Denk aan rozemarijn, patchouli, rozenblaadjes, koffiebonen en noem maar op. Je gaat met 1 kilo zelfgemaakte zeep naar huis. We ontvangen je om 12.00 uur met een kom zelfgemaakte soep met brood. Daarna ga je aan de slag. Tussendoor wordt er een kopje koffie/thee aangeboden met wat lekkers. Rond 15.00 uur is de workshop afgelopen.

 • Wanneer? Op zaterdag 10 juni.
 • Tijd: van 12:00 tot 15:00 uur.
 • Docent: Inge Vleemingh
 • Duur: 3 uur.
 • Kosten: € 39,50.
 • Locatie: Klootsemastraat 1, Doetinchem.

Workshop "Koken met het seizoen"

Speciaal voor leden van Kruiswerk is er de workshop ‘Koken met het seizoen’. Wil jij leren hoe je heerlijke gerechten maakt met de groenten van het seizoen? Dan kan je een workshop volgen bij de stadsboerin. Zij leren je hoe deze groenten verwerkt tot de lekkerste maaltijden.

 • Wanneer? Op dinsdag 17 oktober.
 • Tijd: van 15:30 tot 19:30 uur.
 • Docent: Anne-Marie van Gaal.
 • Duur: 3,5 uur.
 • Kosten: gratis.
 • Locatie: Klootsemastraat 1, Doetinchem.

Aanmelden kan door het formulier in te vullen of door te bellen met de Kruiswerk ledenservice op 0314 – 357 430 (bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 13:00 uur)

Ontdek de Kruisbergse bossen met het wandelarrangement van de Stadsboerin

Deze (dag)tocht start bij de Stadsboerin van Doetinchem. Vanuit hier trek je de bossen in. Hier is een prachtige route van 9 kilometer voor je uitgezet langs verschillende bossen en velden. Wanneer je terugkomt staat er een verwarmde soep voor je klaar, met oogst van eigen land en kruiden uit het bos.

 • Het arrangement bestaat uit: een mooie wandelroute door de Kruisbergse Bossen, lunch met soep en een drankje naar keuze. 

Bij deze wandeltocht is inbegrepen: 

 • Wandelroute door Kruisbergse Bossen (inclusief routebeschrijving)
 • Lunch met soep
  Dieet of allergie? Geef dit door bij je aanmelding.
 • Drankje naar keuze

Deze dagtocht wordt georganiseerd door Stichting Stadsboerin Doetinchem.

Algemene informatie: 

Kosten per deelnemer: € 10,00

De wandeltocht start om 11:00 uur vanaf de Stadsboerin.

Adresgegevens Stadsboerin:
Stichting Stadsboerin Doetinchem
Klootsemastraat 1
7009 CE Doetinchem

Meedoen? Aanmelden kan via onderstaande knop!


Aanmeldformulier workshop Stadsboerin.
Laat hier je gegevens achter:

Agenda

10 jun
Workshop "Natuurzeep maken"

Op zaterdag 10 juni leer je zeep maken van boerin Inge Vleemingh uit Halle. De natuurzeep wordt gemaakt van varkensreuzel en loog en je eigen favoriete geuren. Denk aan patchouli, rozenblaadjes, koffiebonen en noem maar op. De workshop wordt gehouden bij de Stadsboerin in Doetinchem (klootsemastraat 1). We ontvangen je graag om 12.00 uur met een kom zelfgemaakte soep met brood. Daarna ga je aan de slag. Rond 15.00 uur is de workshop afgelopen. De kosten zijn € 39,50 per persoon. 

10 juni 2023 12:00 uur
17 okt
Workshop "Koken met het seizoen"

Speciaal voor leden van Kruiswerk is er de gratis workshop ‘Koken met het seizoen’. Wil jij leren hoe je heerlijke gerechten maakt met de groenten van het seizoen? Dan kan je op dinsdag 17 oktober (van 10:30 tot 13:30 uur) een workshop volgen bij de Stadsboerin. Zij leren je hoe deze groenten verwerkt tot de lekkerste maaltijden. Deze workshop vindt plaats bij de Stadsboerin (klootsemastraat 1) in Doetinchem.

17 oktober 2023 10:30 uur
14 nov
Workshop "Inmaken"

Speciaal voor leden van Kruiswerk is er de gratis workshop ‘Inmaken’. Wil jij leren hoe je voedsel kunt conserveren in potten en flessen? Dan kan je op dinsdag 14 november (van 10:30 tot 13:30 uur) een workshop volgen bij de Stadsboerin. Zij leren je hoe deze groenten verwerkt tot de lekkerste maaltijden. Deze workshop vindt plaats bij de Stadsboerin (klootsemastraat 1) in Doetinchem.

14 november 2023 10:30 uur