Leefsamen genomineerd voor Europese Award

07 November 2019

Het project ‘Leefsamen Achterhoek’ is genomineerd voor de ‘European Fire Safety Award 2019’. Op 18 november wordt de winnaar van de prijs bekend gemaakt in het Europees Parlement. De jury bestaat uit bestuursleden van de Federatie van de Europese Unie voor brandweercommissies.

Naoberschap 2.0

Met Leefsamen wordt voor het eerst in Nederland op grote schaal slimme techniek met behulp van het eigen sociale netwerk ingezet om ouderen langer veilig thuis te laten wonen. In de Achterhoek zijn dit jaar duizend huizen uitgerust met slimme sensoren. Deze alarmeren het sociale netwerk bij een noodgeval, zoals een brand. Het doel is zelfredzaamheid versterken, zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Een nieuwe variant van ‘naoberschap’, waarmee de formele zorg deels ontlast wordt. De eerste ervaringen zijn positief. De meeste deelnemers houden na een proefperiode het systeem in huis. Mensen voelen zich veiliger en meer verbonden met hun mantelzorgers.

Nieuwe vorm personenalarmering

Volgens Martijn Engelen, Zlimthuis expert, is Leefsamen dé nieuwe vorm van personenalarmering. “Leefsamen is een proactief systeem waar niet alleen de alarmknop een belangrijke rol heeft, maar juist ook de beweeg-, rook- en deurmelders essentieel kunnen zijn.” Waar traditionele persoonsalarmsystemen vaak alleen een alarmknop hebben, kunnen de extra melders van Leefsamen op cruciale momenten het verschil maken.

Kruiswerk Achterhoek en Liemers is onderdeel van dit project, samen met de Achterhoekse gemeenten, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, Akkedeer en Stage.nu.

Meer informatie? Kijk op https://leefsamen.nl/