NieuwsberichtenScoren met Gezondheid

08 september 2020

Voetbalvereniging Doetinchem helpt u graag een handje met het 10 weken durende leefstijlprogramma ‘Scoren met Gezondheid’.
Lees meer
  • Nieuws

Vacature: Belevingsgids Doetinchem

27 augustus 2020

Wilt u van betekenis zijn voor de maatschappij en met name voor de ouderen onder ons? Houdt u ervan om mensen verder te helpen, ze te informeren over mogelijke oplossingen en rond te leiden? En doet u dat ook nog eens graag op vrijwillige basis? Dan zijn wij voor de bezoeken aan onze Belevingswoning op zoek naar u!
Lees meer
  • Nieuws

Vacature: Coördinator Belevingswoning Doetinchem

27 augustus 2020

Wilt u van betekenis zijn voor de maatschappij en met name voor de ouderen onder ons? Bent u een ‘kei’ in aansturen, houdt u van plannen en organiseren en geniet u van samenwerken? En doet u dat ook nog eens graag op vrijwillige basis? Dan zijn wij voor de organisatie van bezoeken aan de Belevingswoning op zoek naar u!
Lees meer
  • Nieuws

Veilig advies op afspraak

17 augustus 2020

Medipoint organiseert deze zomer diverse een-op-een adviesgesprek over mobiliteitsproducten. Ontdek met welk model u comfortabel mobiel blijft. Deze dag zijn er namelijk veel verschillende modellen met hoge kortingen beschikbaar …
Lees meer
  • Nieuws

Wat te doen bij hitte

10 augustus 2020

Nederland heeft op dit moment te maken met een hittegolf. Het is tropisch warm! Bent u ook benieuwd wat u kunt doen om op deze hete dagen toch nog een beetje verkoeling te vinden? We geven u graag een aantal tips.
Lees meer
  • Nieuws

Gezondheid en geluk in de Achterhoek

10 juli 2020

Kruiswerk Achterhoek en Liemers heeft donderdag 9 juli samen met zo’n vijftig Achterhoekse partners het Preventie Akkoord Achterhoek getekend. Het akkoord sluit aan op het nationale Preventie Akkoord dat roken, overgewicht en probleemdrinken wil terugdringen.
Lees meer
  • Nieuws

Mantelzorg: omgaan met dementie

10 juni 2020

700.000 van de mantelzorgers zorgt voor iemand met dementie. Kenmerkend voor dementie zijn gedragsveranderingen. Twee derde van alle mantelzorgers geeft aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het omgaan met deze gedragsveranderingen. Hoe gaat u om met dementie? Kruiswerk is er om u te ondersteunen en informeren.
Lees meer
  • Nieuws

'Dubbeltjesdans': Verhaal over uitgaan in de jaren 50

Oct 22, 2018, 15:48 PM by User Not Found
Samen met het Rietveld Lyceum, de Gruitpoort, Schouwburg Amphion en Stad Doetinchem bedachten we het project 'De Rode Loper'. Lees het interview van Bente (14) met haar oma (83) over uitgaan in de jaren 50.

Lang Leve Kunst en Naoberschap organiseert culturele activiteiten van en met ouderen in hun directe omgeving in de Achterhoek. Kruiswerk ondersteunt dit waardevolle initiatief.

Samen met het Rietveld Lyceum, de Gruitpoort, Schouwburg Amphion en Stad Doetinchem bedachten we het project: De Rode Loper. Een verzameling van 270 mooie verhalen van leerlingen van het Rietveld Lyceum en het Ulenhof college over uitgaan in de jaren 50. Drie leerlingen vielen in de prijzen. Bente Wienholts (14 jaar) interviewde haar oma Gerda ten Brundel (83 jaar) over uitgaan in die goede oude tijd. Wij verkozen haar tot prijswinnares met het volgende vrolijke verhaal.

Uitgaan op zaterdagavond

Ger, kom je? Zaterdagavond, je weet wat dat betekent.” Hoorde ik mijn zuster Stien zeggen. Ze had gelijk, zaterdagavond dus dat betekende uitgaan! Die avond gingen we weer naar de dubbeltjes dans. Ik was er helemaal klaar voor. Ik had net een nieuwe jurk gekocht met natuurlijk ook bijpassende schoenen, die konden natuurlijk niet ontbreken. Mijn oudste zus Bep had permanent bij me gezet, nu hoorde ik er echt bij. Alle populaire meiden hadden dat. Verder had Truus me opgemaakt, eigenlijk vond ik dat helemaal niet zo mooi maar dat durfde ik niet te zeggen. Alsnog was Truus ervan overtuigd dat dit me beeldig stond en dat ik de jongens zo niet van me af kon houden. Het leuke was dat ze gelijk had ook! 

Dubbeltjes dansen

Ik had die avond zoals gewoonlijk gedanst met Jaap, maar dat voelde voor mij toch alleen als vriendschap. Er was wel een andere jongen, hij kon zijn ogen niet van me af houden en hij heette Herman. Ik zag hem wel zitten alleen had ik die avond iets te veel jenevertjes op om dat in te zien. Voor ik het wist liep ik voorop in de polonaise met een sigaar in mijn mond. Iedereen moest lachen en ik vond het fantastisch. Toen vroeg Herman mij voor een dans, ik zei meteen ja want ik had al langere tijd een oogje op hem. Ik had netjes mijn dubbeltje ingeleverd bij mijn vader, want die werkte daar. De dans was geweldig, na deze dans wist ik gewoon zeker dat ik de rest van mijn leven met hem door wilde brengen. Toen de dans klaar was kreeg ik mijn dubbeltje weer terug van papa. We smokkelden altijd: maar niet doorvertellen hoor! 

Eindelijk gedanst met Herman

Het feestje was top maar ik was zeker wel moe geworden van al dat dansen. Hoe dan ook, we gingen naar huis en ik ben meteen in slaap gevallen. Mijn moeder was het er blijkbaar niet mee eens dat ik op een stoel in slaap was gevallen met mijn mooie kleding nog aan. “Gerda, Ger, hallo, meisje wordt eens wakker.” Hoorde ik mijn moeder mompelen toen ik bijna wakker was. “Ah eindelijk Gerda fijn dat je eraan gedacht hebt dat deze jurk net nieuw is, nu moet ik hem eerst weer naar de stomerij brengen!” “Sorry mam, ik ben echt per ongeluk in slaap gevallen. Ik kan er echt niks aan doen.” “Oké lieverd het is al goed. Ik ben niet boos op je, ga nu maar snel naar boven en trek je nachtjapon heel vlug aan.” Toen ik in bed lag heb ik nog eens na gedacht over Herman. Ik heb zelfs over hem gedroomd! De volgende ochtend kon ik me niet meer heel veel van de vorige avond herinneren. Maar één ding wist ik nog, ik had eindelijk gedanst met Herman. Blijkbaar voelde het voor hem net zo speciaal als voor mij want ik zag die ochtend dat hij me had geschreven.

“Lieve Gerda, of mag ik Ger zeggen? Wil je verkering met mij?”